welkom

op deze site die gaat over mijn (soms over)leven in Egypte...

en hoe ik hier terecht kwam

Mijn bananenplanten november 09

Hoi bezoekers,

Ruim 60.000 bezoeken op deze site, veel vaste bezoekers ook. Mensen in China, Thailand, Zweden, Denemarken, Finland, Spanje, Curaçao, Aruba (Ned. Antillen), Zwitserland, Servie/Montenegro, Canada, Cyprus, Malta, Zuid-Afrika, Jordanie, Israel, Sri Lanka, Italie, Polen, Tsjechie, Duitsland, Engeland, FrankrijkIndonesie, Vietnam, Nieuw-Zeeland, Roemenië, Griekenland, Singapore, Tunesie, VS (o.a. Indiana, Washington (Carolina), Californie, North Carolina), Ierland, Oostenrijk, Libanon, Marokko, Tunesie, India, Turkije, Saoudi-Arabie, aardig wat in Egypte, en heel veel Belgen en Nederlanders, uiteraard.
Grappig voor een site die eigenlijk voor andere egyptegangers was bedoeld en later de plek werd om familie en vrienden op de hoogte te houden van mijn leven hier, zodat ik niet steeds hetzelfde moest tikken en daardoor mijn handjes kon sparen. Inmiddels woon ik hier 5 jaar permanent, na eerst jaren heen en weer gevlogen te zijn tussen Nederland en Hurghada. In 2003 heb ik hier een huis gekocht, verbouwd, tuin aangelegd en in 2004 ben ik permanent vertrokken uit het land waar ik geboren en opgegroeid ben en ongeveer een halve eeuw heb gewoond, maar wat mijn land niet meer is.
Ruim een decennium lief en leed, woede, boosheid, verdrietjes, overpeinzingen, mijn reizen, de verhalen en foto's van huis, tuin, mijn poezenbeesten en voor wat hier zoal te beleven is, klik hier.

het actuele weer in hurghada

Achtergrond van deze site:
Ik kwam al een aantal jaren in Hurghada, de eerste keer door een duikreis (1997). Al gauw besloot ik hier mijn min of meer vaste duikvakantiestek van te maken en huurde een appartement, kort daarna het naastgelegen appartement voor mijn (toen zwaar puberende) zoon. Vijf jaar lang vloog ik regelmatig heen en weer, meestal met koffers vol spullen. In 2003 heb ik een villa gekocht (twee onder een kap heet dat in Nederland) en in september 2004 ben ik definitief met medeneming van mijn 5 katten verhuisd en woon ik hier permanent. Zoonlief is in Nederland gebleven, maar bezoekt me een paar keer per jaar. Huis gerenoveerd en verbouwd, een bijzondere tuin aangelegd, die inmiddels volwassen is en uitbundig groeit en bloeit.
Als vrouw alleen was en is het soms nog steeds geen gemakkelijke klus, alles moet ongeveer bevochten worden, maar ik heb nog steeds geen spijt. Integendeel, het is soms vermoeiend, maar beslist allemaal waard.

Toen ik in 2004 ging emigreren was er weinig of geen info te vinden op internet. Mijn ervaringen heb ik hier neergezet, voor eventuele andere egyptegangers, that's all. Ik heb geen uitzendbureau, geen woonbedrijf, ik kan je dus niet helpen aan een baan of woning, zoals sommige mensen denken. Op de site van spotredsea staan soms banen en woningen.
Ik krijg nog steeds mail van mensen die mij persoonlijk hulp vragen bij hun emigratie, ik ben geen emigratiedeskundige, mijn ervaringen staan hier, niet meer en niet minder. Klik op de betreffende onderwerpen aan de linkerkant, wellicht staat er iets wat je kan helpen.
Wil je hier gaan wonen dan zul je veel zelf moeten kunnen en doen, ook ik heb dat moeten doen en doe dat soms nog dagelijks. Ik wil best een richting geven, maar ik heb geen tijd en energie om ook nog eens de wegen voor anderen te plaveien.
Ben je liever lui dan moe, er zijn mensen die je tegen betaling overal mee kunnen en willen helpen, ik niet!
Als service op het gebied van wonen aan de Rode Zee is er de 'tips en waarschuwings' pagina.

Verwacht niet dat je in Egypte de hemel op aarde vindt, dingen zijn hier anders. Vooral geduld is essentieel. Mensen kunnen van alles beloven en toezeggen, maar soms zijn het alleen maar leugens en/of wil men je niet voor het hoofd stoten. Dus Egyptegangers opgelet, ook al staat het zwart op wit en zijn er wetten daaromtrent, corruptie is niet ongebruikelijk en zekerheid bestaat niet!!!!!
Desondanks heb ik hier prima naar mijn zin, misschien mede omdat ik hier al lang kom, de tijden heb meegemaakt dat hier zelfs bijvoorbeeld geen mayonaise, fantsoenlijke shampoo of wat dan ook te koop was en altijd voorzichtig ben geweest. Wat helpt is de dingen met humor bekijken, vaak kon ik dat ook pas achteraf ;-).

De man van je dromen ontmoet in Egypte? Lees dan "Gevangen in Kairo", van onderzoeksjournalist Alexander Weissink. Een realistisch beeld van hoe je leven helaas kan verworden tot een hel, de egyptische wetgeving en ook hoe weinig hulp je, van wie dan ook, kan verwachten als je in de problemen komt! En nog een zeer lezenswaardig artikel op world expat (over een boek wat ik vind dat je moet lezen) met reacties.

Navigatie van deze site:
Links heb je de verschillende onderwerpen. Als je een van die onderwerpen aanklikt krijg je de pagina algemeen van dat onderwerp voor je neus en bovenin een keuzemenu van 3 knoppen. Als je daarna een van die knoppen (boven) aanklikt krijg je de respectievelijke pagina's 'algemeen', 'papierwerk' of 'nota bene' van het betreffende onderwerp. Speel even met dat menuutje boven. Er staat misschien meer dan je in eerste instantie zou denken! Alle blauwe tekst is klikbaar en brengt je op een andere pagina.

De info op deze site kan wat geantidateerd zijn, sinds facebook bestaat plaats ik daar mijn foto's meestal voor vrienden en bekenden en besteed ik dus niet zoveel tijd meer aan het up to date houden van deze pagina. Ik ben ondertussen met heel veel andere dingen bezig, de tuin, awareness projecten, het dierenasiel, Groenmarkten, reizen enz. enz..

Voor wie een idee wil krijgen waar welke plaats in Egypte ligt, mijn woonplaats is Hurghada, onderstaand een beperkte kaart van Egypte:

 

Met dank aan mijn kennissen en vrienden in Egypte en elders voor hun kennis en informatie-overdracht, is deze site op 24 mei 2004 in de lucht gegaan.

Andrée de Jong

Deze website is zonder winstoogmerk of wat dan ook, veel plezier!