Leuk!

Aan de potgrondzoektocht gaat dan eindelijk binnenkort een einde komen, de missie lijkt tot een einde te komen met een mooi resultaat. Vandaag kwam Karin en we gingen weer naar Kimo, een lieve plantenmeneer die wel niet zo heel veel bijzondere planten heeft, maar wel altijd eerlijke prijzen. Het is altijd leuk om babyplantjes bij hem te kopen en die dan zelf op te kweken, want die kosten ook maar een paar pond. Maar ook zijn bomen, struiken en dergelijke zijn mooi in prijs en het is een vrolijke meneer die best veel weet en zelfs de latijnse namen van planten kent, dat is bijzonder hier. Hij wilde wel een van mijn tropische plantenboeken, maar dat doen we dus echt niet. Hij heeft een paar titels opgegeven, ik heb ze inmiddels gevonden op internet bij bol.com, dus ik ga denkelijk eens proberen om boeken te bestellen, 1 exemplaar voor hem en 1 voor mij. Hij zou een vriendje hebben bij de post, dus wie weet is dat ook weer een nieuw te exploreren deel van het bestaan, bestellingen uit Nederland voor naar hier.............

Anyway, we gingen dus weer kijken voor kleine hibiscusjes, maar dan wel die een bloem hebben, de laatste keer had ik er gekocht maar de eerste die bloeide was weer rood, terwijl ik ze gekregen had als oranje...
Maar goed, nog 3 zilverwindes gekocht en een aparte plant, af en toe zijn er weer juweeltjes, de iochroma cyaneum heet de nieuwste aanwinst. Er waren ook wat mooie anjers, die staan inmiddels al in een pot, ga ik ook zaad van zien te winnen.
En jawel, terwijl wij er waren kwam Kimo persoonlijk. Zowel Karin als ik probeerden hem al dagen te bellen, want de vorige keer was hij ook al in Cairo, blijkt achteraf dat ie een nieuw nummer heeft sinds een week of zo, pffff.
Maar goed, Kimo is dus met zijn pickup-truckje achter ons aangereden met de planten, want hij zou al maanden geleden een keer bij me in de tuin komen kijken en ook was het de bedoeling dat hij in mijn plantenboek zou zien wat hij dan zoal voor mij uit Cairo mee mag nemen.

Maar nog leuker, ik ga dus de volgende keer dat hij naar Cairo gaat twee dagen met hem op sjouw, dan laat hij me alle kwekerijen en schijnbaar fantastische tuinen zien. Er is een cactuskweker waar cactussen staan die een paar duizend pond kosten, maar alle mogelijke kwekers.
Dat wordt dus genieten, ik voel me weer ernstig vereerd. Daarnaast blijkt dus nu, met wat heen en weer geklets, dat die briketten cocopeat die ik van Vreeken uit Nederland mee had laten nemen ook in Cairo te krijgen zijn. Daar mag hij dus voor mij een stuk of 50 van naar Hurghada brengen, buiten de planten die ik waarschijnlijk wel ga scoren. Een aantal heeft hij in ieder geval in de plantenboeken herkend, maar volgens hem zijn de meesten in de winter te krijgen. Ik ben helemaal blij. Ik vertrek dan vroeg in de morgen met een vliegtuig, pikt hij me op op de luchthaven als ik het goed begrepen heb, en dan gaan we 2 dagen tuinen en kwekers bezoeken. Ik heb al 2 leuke hotels doorgekregen, schoon, licht, modern en mooi in prijs, gelegen in het centrum. Dan vertrek ik weer 's avonds op de 2e dag en neemt hij alle goodies voor me mee. Wat ben ik toch een gezegend mens.

Uiteraard ga ik dan ook vragen naar die echte potgrond die er ook in Cairo te vinden zou zijn. Ook nog leuk, gisterenavond was Jim op de msn van Ineke, die moest ik nog steeds vragen voor wat Ineke en hij dan potgrond noemen die hier verkrijgbaar is, maar dat is dan toch weer compost.
Die bracht hij evenwel vanmiddag, tezamen met een zak verteerde koeienmest. Wat een lieverds heb ik toch allemaal in mijn vrienden- en kennissenkring. Want overmorgen krijg ik de turfpotjes en cocopeat uit Nederland en vrijdag de zaden van Exogarden.

Kimo was trouwens helemaal overdonderd door al mijn kweekresultaten. Een paar keer zei hij dat bepaalde dingen alleen in de winter groeien, zoals bonen en het pindaplantje, maar in tegenstelling tot wat dan zou moeten heb ik ze dus beiden fris en groen, in het voorjaar. Ik heb hem een mimosa pudica gegeven, ook bekend als 'kruidje roer me niet', hij kan ook echt zo genieten van groei en bloei. Met een kopje thee hebben we dus de tropische plantenboeken doorgesnuffeld, veel planten herkent hij niet, maar goed, een paar mooikes staan dus op de verlanglijst. De rest die nu niet te krijgen is voor volgende 'winter'.
Maar wie weet wat ik allemaal ontdek daar in Cairo, het wordt hier echt een soort van botanische tuin, met een mix van tropisch, subtropisch, de koude kikkerlandgrond en zeeklimaatplanten. Echt genieten dus. Het is nu al een lust voor het oog, de zinnen en de neus, maar het kan altijd nog beterder.

Later in de middag bracht hij me fosfaat en nog iets voor bij de druiven. Dat fosfaat zou dus bij alle planten moeten om ze betere wortels te geven zodat ze in de zomer beter tegen de hitte kunnen. Volgens hem moet ik dat ook bij mijn zaadjes doen, maar ik zoek nog effe op internet of dat allemaal wel past in mijn strategie. Dat fosfaat schijnt dus niet chemisch te zijn maar gemaakt van vismeel of zo. Ik heb het op een aantal plaatsen in de tuin en in een aantal potten gedaan, ik heb al wel gelezen dat het niet slecht is of zo en zeer waarschijnlijk klopt het wel, maar ja, ik ben voorzichtig. Guano is ook een fosfaatiets, dat van die vogelpoep van Nancy, pfff, het is ook nog biologie en chemie, het proper beheer van een tuin ;-), ik wil het toch soortement biologisch evenwicht in de tuin niet verprutsen. En aangezien er ook eetplanten in staan wil ik ook zien te vermijden dat ik akelige dingen in mijn lijfje krijg. Maar Kimo bezwoor me dat het echt nodig is. We zijn benieuwd.........

De tickets voor de Sharm-reis heb ik vandaag ook geboekt, 7 dagen hotel en 5 dagen duiken voor 209 euro. Daar kun je niet voor zonder zitten. Dank zij goede ketakken duiken we dus voor de helft van de prijs en de hotels krijgen we voor touroperatorprijzen. Hebben wij dat weer.
In de periode dat wij gaan zijn de grote scholen grote vissen te bewonderen, dus ook dat is weer een feestje.
Buiten natuurlijk 2 dagen strand, de restaurantjes afstruinen en zien wat er daar te shoppen is. We hebben gehoord dat je daar weer heel andere dingen kunt kopen dan hier. We hebben er zin in. Ook de duikbagage is geen probleem, zelfs als ze overbagage rekenen is het 7 pond per kilo of zo. We worden opgehaald van de luchthaven en teruggebracht door Larry, die hier ooit met kerst is geweest (in 2005 of zo) en die zal ons naar verluid ook een keer onthalen op een diner.
En wat ook leuk is, met de dongels die we hebben van Etisalat kunnen we gewoon onze lappies meenemen en daar mail bekijken en whatever. Het leven is mooi en wordt steeds leuker.

Met alle interventies is mijn dag dus weer voorbij en heb ik weer geen foto's geplaatst. Maar het zit op de chip van de camera, dus het is niet weg. Morgen heb ik een vrije dag (dus geen afspraken of werklui) dan hoop ik echt de was/strijk eens in de kast te kunnen leggen en die foto's te plaatsen. Het probleem is ook een beetje dat het nu tot ruim 7 uur buiten ongeveer licht blijft, dus ga ik relatief gezien laat naar binnen en omdat ik zo vroeg wakker ben iedere morgen lig ik op tijd in mijn mandje meestal.

Van de week heb ik bij Heavens Bistro wat maaltijden voor de vriezer meegenomen, dat komt nu goed van pas, de magne piept, ik ga mijn buikje eens vullen en dan waarschijnlijk weer lekker lezen in bed. Ik heb zo'n leuk boek, van een mevrouw die als vrouw van een diplomaat in Saoudie Arabie woont. Heerlijk, dat cynische, sarcastische, zij noemt zichzelf consequent 'vrouw van' of wij 'als vrouwen van'. Ook interessant om dat wereldje van binnenuit een beetje te leren begrijpen. Geen idee of het nu nog zo is, maar dat diplomatenleven is wel heel apart. Een andere dimensie is dat zij als vrouw in Saoudie dus niet mag autorijden, niet alleen naar de shoppingmalls mag en bedekt rond moet lopen. Dat is hier gelukkig anders, in het, zoals het door veel egyptenaren wordt genoemd 'het Sodom en Gomorra van Egypte, hier in Hurghada. Ik kom zelden of nooit in de avond in Sakalla waar van alles gebeurd in dat kader. Ik leef lekker in mijn tuintje en mijn huisje, met lekkere muziek, mooie mensen en mijn twee lieve poezenmannen. De wereld glijdt aan mij voorbij op het beeldscherm van de pc, de krantenkoppen, soms artikelen, maar ergens heb ik mijn eigen wereldje. Heerlijk. Wat kan een mens als ik nog meer te wensen hebben?

Ow, ik heb vanavond weer eens op de site gekeken, bij de admindingen, blijkt dat ik daar 87.552 mails heb ontvangen. Dat account heb ik uit mijn outlook gegooid, ik werd lichtelijk gestoord van al die ongewenste mail. Per pagina van 15 kan ik ze deleten, ben daar nog wel effe mee bezig vrees ik. Dat is dan minder leuk, maar ja, het zou zomaar kunnen dat ik dan enige megabytes kwijt raak, want ik kreeg van de provider te horen dat ik al weer over de limiet heen zit. We zullen zien...........

Met het eten uit de vriezer is iets mis gegaan, ik dacht dus basmatirijst met curry en dan kipgedoe te hebben genomen. Blijkt het vleesgedoe een zwitserse specialiteit te zijn die je eigenlijk moet eten met gnocci. Maar ach, het is voedzaam en zelfs nog wel apart en smakelijk. Experimenteren heeft soms ook wat, ook al is het dan niet geheel gepland!

Morgen dan misschien

een dull day in Egypt?

Hurghada, 11 mei 2009