Zandstorm

Het is de periode van de bewolking en de zandstormen. Vannacht en morgen gaat het dus weer tekeer. Vandaag was een bijzonder klamme dag, toen ik vanmorgen buiten kwam was de tuin nog nat, alle potten idem dito. Er hoefde vandaag dus nauwelijks gewaterd te worden. Heb dan toch wel het stuk waar de boontjes staan effe onder water gezet, ik las dat ze (uiteraard) veel water nodig hebben omdat je anders niet echt mooie bonen krijgt. De boebelboontjes hebben peulen, de kievitsbonen en ook de andere tuin- en stambonen bloeien. Lekker weer allemaal. Morgen zal ik de in eierdozen gekweekte capucijners bij de anderen zetten.

De koraalstruik is weer een feest om te zien bloeien, alsmede zijn valse familielid. Ik heb de laatste tijd nogal wat bezoekers gehad die allemaal ernstig onder de indruk zijn van mijn inmiddels toch wel bijna botanisch te noemen tuin. In de afgelopen jaren heb ik overal waar platen te koop waren van alles gekocht wat ik op zich niet kende, maar inmiddels heb ik diverse tropische plantenboeken en ben ik ook alle planten labels aan het geven, zodat ik niet al die namen uit mijn hoofd hoef te produceren. Het zijn er best wel veel dus. Sommige namen zijn ook onuitspreekbaar bijna. Leuk is ook dat veel mensen nauwelijks iets weten van de giftige en/of halicunerende kwaliteiten van planten. In het verleden heb ik me beziggehouden met kruidengeneeswijzen, dus op zich had ik al enige kennis, want in kleine dosis zijn giftige planten vaak weer een medicijn. Men noemt mij daarom ook wel eens heks, omdat ik dus best veel weet van die planten. Er zijn er zelfs bij die met een paar blaadjes al een volwassen mens kan doden. Of een plant die hier overal groeit waar anthrax van te maken is. Je moet dus uitkijken aan wie je alle kennis overdraagt, alhoewel iedereen kan het eigenlijk lezen of opzoeken op internet, alhoewel dan moet je wel weer weten hoe een plant heet. Anyway, ik vind het gewoon leuk om van planten te weten wat je er mee kan doen. Zo is bijvoorbeeld een van de sennes, net niet die ik heb, werkzaam tegen ringworm wat een aantal mensen in mijn vriendenkring hebben.

Ondertussen heb ik er ook een nieuwe hobby bij, met een zeef vissen in de waterpartij naar muskietenlarven. Ik had altijd begrepen dat muskieten in stromend water niet zouden kweken, maar dat is dus niet geheel en al waar. Ik had al de laatste tijd iets van waar komen al die muggen vandaan. Ik heb op internet opgezocht wat ze kan doden, maar ben nog niet veel verder dan mint- of bergamotolie. Vandaag heb ik dus mijn mint maar weer eens ingekort en de blaadjes fijngeknipt en in de schalen en water gegooid. Volgens mij zijn de larven er niet echt van onder de indruk, ik moet mij dan toch maar eens de tuin uithijsen en in een van die parfum/oliewinkeltjes vragen of ze naast parfum ook kruidenolies hebben. Anders moet ik iemand vragen het mee te nemen uit Nederland of andere delen van Europa.

Maar het helpt dat vissen. Het zijn kleine rode kronkelende wormpjes die ik dan in het naast het waterfeature in het (droogstaande) dompelbad uitsla zodat ze in de lucht drogen en doodgaan. Maar het is best wel maf hoeveel van die beesten ik al gevangen heb. Ik had al geprobeerd met chloor en een spuitbusmiddel op waterbasis tegen muskieten. Dat werkt dus niet zo en ik wil beslist geen zware giffen zoals ddt of iets in mijn tuin of omgeving. De tuinman begon ook al weer over melassio, volgens wat ik ook heb kunnen ontcijferen op de fles ook een ongewenst (voor mij dan toch) middel om ongedierte te bestrijden. Ik heb een paar giga-sprinkhanen, die mogen van mij zich best tegoed doen aan mijn planten. Af en toe sneuvelt er een doordat een van de katten ze te grazen neemt. Er zijn gekko's, kevers, vogels, gigantische motten, vlinders, bijen en weet ik wat voor vliegend en kruipend spul. O ja en ook nogal wat wormen, ik heb dus een soort van biologische tuin, met een ecologisch miniklimaatje zoals ik het dan maar noem. Als een plant niet vrolijk is en luis of iets heeft krijgt ie van mij compost en mijn dierbare planten eventueel als het echt niet anders kan een spray van biologisch bestrijdingsmiddel.

Ik heb ook groene zeep, maar ben er nog steeds niet achter wat hier brandspiritus is, dat spul wat je hier in branders doet is wit en ik weet niet of dat niet giftiger is dan onze blauwe brandspiritus. En de groene zeep is zonder spiritus niet zo werkzaam. Anyway, goede voeding waardoor planten gezond worden als ze zwak of ziek zijn (want dat is de reden dat ze luis of zo krijgen) is eigenlijk de beste remedie. Net zoals nu wij in deze tijd van 'pandemie', met de varkensgriep ook het best kunnen zorgen voor een optimale gezondheid respectievelijk weerstand.

Wel jammer dat ze alle varkens hier slachten. Vooral jammer omdat het vlees waarschijnlijk niet in vriezers gaat, want het schijnt dat ze hier denken dat dood vlees ook al besmettelijk kan zijn. pffff. Onze Duitse varkensslager is gesloten. Zijn we dolgelukkig met zoiets, moet het weer dicht. Net zoals toen met de kippengriep er geen kattenvoer te krijgen was. Maar goed. Het is niet anders. Op de luchthaven hier worden aankomende passagiers getemperatuurd en als ze verhoging hebben blijkbaar naar het ziekenhuis gebracht. Er zou gisteren een Oostenrijkse varkensboer uit de toeristen zijn gevist. Het zal allemaal wel. Ik denk dat met al het gevlieg dit soort besmettingen niet echt meer tegen te houden zijn. Daarbij, in Mexico is het inmiddels over of zo? Soms zou ik al die dingen niet willen weten, want er is een hoop gedoe, ook wel weer goed natuurlijk, want stel dat..........

Dat herinnert me eraan dat ik dat vroeger met mijn zoon deed, zo van 'stel dat er brand uitbreekt', wat doe je. Was op zich altijd wel goed om te zorgen dat je voorbereid bent. Want hoe gebruik je een brandladder, wat doe je als er beneden brand uitbreekt en wat als het boven uitbreekt. Dus tja, op zich niks mis met voorbehoedsmiddelen, zeg maar. Wat ik begrepen heb is dat de WHO nu wel denkt dat het ergste met die varkensgriep over is, maar dat ze nu weer bang zijn voor als de echte griepperiode aanbreekt, in de winter dus. Nah, ik zat te bedenken dat ze tegen die tijd dan een vaccinatie-middel gereed moeten kunnen hebben, want dat schijnt een half jaar te duren. We gaan het allemaal meemaken of niet?

O ja, tuinnieuws, de mimulus heeft zijn eerste bloempjes, de gezaaide canna staan in de tuin om te wennen aan de volle zon (nog steeds in potjes). Alles doet het gewoon geweldig. Ik heb voor morgen een bestelling van een zak turf en een aantal vierkante meters gras op de lijst staan. Een deel van het gras op het zonneterras is min of meer verdwenen dus dat moet vernieuwd. Dan moet ik Said (of zelf) naar de binnenplantennursery van Griestin, om daar dat mengsel te halen voor binnenplanten. En o ja, shippies, dan moet ik ook weer zand hebben.

Deze week komen er turfpotjes en cocopeat uit Nederland, de zaden van exogarden was niet helemaal goed gegaan, maar de oude buuv komt, dus heb ik nu een nieuwe bestelling op haar adres gemaakt en nu in nauw contact met Herman van Exogarden moet het dan de 15e wel gaan lukken. Tot die tijd kan ik nog wel vooruit hoor, ik heb nog honderden zakjes zaad, wel of niet nog kiemkrachtig.

Mijn handen zijn niet helemaal blij met alle werkjes, ook al las ik nu regelmatig leestijden in. Van de week maar eens een afspraak maken met Jan, dat is een holistisch werkende meneer. Ook hoogleraar in de bottenspecialisatie of zo, anyway. Op koninginnedag hebben we afgesproken dat ik maar eens bij hem langs moest komen. Als dat niets oplevert kan ik uiteraard ook naar Peter, daar ben ik al sinds september vorig jaar niet meer geweest, dus op zich gaat het goed met mijn rug, ondanks of misschien wel door alle beweging. O ja, en iemand anders heeft me zijn masseuse aangeraden, die zou me bellen voor een (nieuwe) afspraak, want eigenlijk had ik een afspraak op 1 mei voor massage en lunch, maar omdat de koninginnedagviering nogal enerverend was heb ik op 1 mei een 'ontpeople' dag genomen. Effe geen telefoon, mensen, bezoek, lekker thuis in de tuin, alle indrukken verwerken. Kan je soms nodig hebben he....

Deze week dus weer leuke dingen, ook nog wat tekeningen maken van een pergola voor de druiven en de andere klimplanten, iets voor het haardhout, want ik heb iets heel gaafs gezien wat ik eigenlijk wil laten maken. Vandaag is een deel van de eucalyptusboom, die grote naast de poort omgehakt, die nam al het licht en lucht weg van de palm daar. Dus wederom mooie stammetjes voor deze winter, want dat is volgens mij best een soort van hardhout. Anyway, alles komt goed, uiteindelijk.

Kortom, het blijft.......

Never a dull day in Egypt.

Hurghada, 4 mei 2009