Wondertjes

Zojuist ontdekt dat de mangoboom in wat vroeger de geurtuin heette, dus rechts als je via de grote poort binnenkomt, in bloei staat. Wow, dat wordt weer smullen. Ik geloof dat ik die mango's van pit heb opgekweekt, maar dat weet ik niet meer zeker eigenlijk. Kan ook zijn dat ik ze gekocht heb. Zou ik hier op de site na kunnen zoeken, maar ja, daar staat zoveel.................. Vorig jaar had ik ook een paar mango's aan de andere boom en jemig, wat waren die lekker.

 
De bloemen van de mangoboom
vruchtbeginsels dadelpalm

Ook zag ik in de dadelpalm links van binnenkomst vruchtbeginsels, ik heb Omar meteen gezegd om daar ook maar eens goed te wateren. En bij nadere inspectie is de palm waar de pergola van het zomerterras omheen is gemaakt ook aan het bloeien, het is duidelijk te zien dat die meer water krijgt, die is aangesloten op het druppelsysteem en die andere moet met de slang gewaterd worden. En, je raadt het al, dat gebeurt niet genoeg. Maar goed, fruit uit eigen tuin dus want ook de pasjmalla heeft vruchtjes. Hoe die plant in het latijns heet weet ik niet, ooit ben ik daar druk achter aan het zoeken geweest, maar nooit gevonden dus. De vruchten zijn aardig, maar waar ik die plant vooral om waardeer is als hij bloemtrossen heeft dat er een heel aparte geur vrijkomt. De kakkiboom heeft roze bloesems, de vijgen staan mooi in het blad en ik meen zelfs bij een van mijn druiven uit Nederland een vruchtbeginsel te onwaren. Kortom de belofte van vers fruit van eigen bodem is groot. Zonder chemicalieen, zonder kunstmest, helemaal organisch of biologisch zou je kunnen zeggen. De nieuwe poging voor rabarber is ook weer beloftevol, dit is de derde of vierde poging. Ik hoop dat het nu eens echt lukt, er zijn zo van die dingen die je soms echt kan missen en naar kan verlangen, van die specifieke groenten uit Nederland, waaronder dan rabarber en bijvoorbeeld knolraap, thuis noemde we dat knolletjes. Ik heb een zalig recept, waar je het in de magnetron bereid, Eveline heeft 2 knollen voor me meegenomen, dinsdag ga ik uit eten, dus moet ik er maandag maar eens van gaan genieten.

 
Pasjmalla vruchten
De uit Nederland meegenomen rabarber

Er dartelen vlinders door de tuin, ik heb gezien dat die grote speciale motten mijn oleanders weer te grazen hebben genomen, diverse vogeltjes bezoeken de tuin en 's avonds hoor ik de gekko's hun geluidje maken en krekels sjirpen. Het ware tropengevoel zou je zo kunnen zeggen. Maar ik heb begrepen dat het in Nederland ook warmer wordt, want wat was het daar koud he. Bij sommige mensen is het vuur wat opgestookt, waar rook is, bleek ook echt vuur te zijn. Hier kun je je genoegzaam weer de hele dag koesteren in de weldaad van de zon, echte warmte, niet gemaakt.

Inmiddels is er hier een overvloed aan munt, Omar heeft geloof ik gedacht dat hij daar 'munt' uit kon slaan ;-), hij heeft allerlei bakken, die ik voor heel andere doeleinden had, volgestopt met munt. Ooit had iemand me verteld dat ie die nodig had voor een drankje, mohita. Dus had ik een stel takken in potten gedaan. Nu kom ik er in om ongeveer. Said vertelde me dat je dat regelmatig kort moet knippen om een bossige groei te krijgen, dat gisteren ook maar effe gedaan. Denkelijk ga ik die bakken ontdoen van de munt en ze gebruiken voor zinvollere zaken, de mohitomeneer heeft het verbruid en mag zijn eigen vakanties en drankjes gaan betalen, geen ruk meer van mij, om het zo maar eens te zeggen. Hahahaahah, leuke woordspeling eigenlijk! Die mag hij in zijn zak stoppen........ De zak!

 
munt
Een jasmijnsoort

De door mezelf meegebrachte knollen uit Nederland doen het ook. Van de 2 pioenrozen is er helaas een tijdens het transport zijn groeipunt kwijt geraakt, ik heb de rest toch maar in de grond gestopt, hopelijk komt er een nieuwe. In mijn tuin in Nederland had ik een boompioen, geweldig was dat, maar ja, die komt uit de Himalaya dus ik vrees dat die het hier niet doen. De nieuwe papaver, lupine en agapantus, ook van de laatste trip doen het goed, ook de tulpen van mijn zus staan in de grond, de neuzen verschijnen her en der. De paarse buddleia van vorig jaar heeft ook weer groen blad en de nieuwe staat nog in pot te aclimatiseren. Hopelijk gaat die het beter doen, maar ja, is denkelijk een kwestie van zelf water geven, pffff, waar betaal je die gasten eigenlijk voor zou je zeggen....

 
groeipunt pioen
lupine en papaver

Het is gisteren, eigenlijk vandaag laat geworden, tot 5 uur hebben Sylvia en ik zitten kleppen. Vanmorgen werd ik om half 9 wakker, maar toen heb ik me nog maar eens omgedraaid, en om half 10 of zo ben ik met een kop senseo mijn inspectieronde gaan houden. Het waait wat meer dus dan drogen de turfbakjes met zaaisel snel uit. Die dus gewaterd, uiteraard gekeken hoe de easyplantjes het doen en tot nu toe gaat het allemaal lekker, een paar zijn er gesneuveld, maar op zoveel planten is dat niet echt een vreselijke ramp. Om een uurtje of 12 werd Sylvia ook wakker en onder het genot van enkele koppen koffie hebben we nog weer eens tot 3 uur zitten kletsen. Met vrouwen kun je gewoon lekker praten, eerlijk en open. Daar heb je als mens best wel behoefte aan.
Net nadat zij vertrokken was kwam Omar en heb ik alle rozen speciale voeding gegeven en het noodzakelijke snoeiwerk bij ze gedaan. Een aantal waren toch wel ernstig aan de zielige kant dus een paar zijn er tot de oorspronkelijke stam teruggesnoeid. Allemaal lekker eten gegeven en Omar gezegd ze te wateren zodat de voeding bij de wortels kan komen.

 
Langstelige lobelia
rode 'lokale' roos

Ik was daar ongeveer weer mee klaar en een beetje aan het opruimen toen Eveline met haar zoon voor de poort stonden, daar een koffie en later een biertje mee genuttigd en toen was het ongeveer donker. Veel heb ik vandaag niet kunnen zaaien, maar goed morgen weer een dag. Inmiddels ben ik tot de slotsom gekomen dat wat easyplant kan, mij ook in principe moet lukken, dus heb ik een paar van hun blisters gevuld met portie potgrond. Dit alles in het kader van zuinig met goede grond. De brikketten cocos met zand gemengd zijn dan voor de grotere of minder speciale zaden, in die bakken van easyplant ga ik mijn bijzondere planten aan de praat zien te krijgen.

 
de 'oude' paarse buddleia
en de nieuwe witte

Gisterennacht heb ik voor Sylvia uit zitten rekenen wat haar ex-man aan haar moet betalen vanwege het niet indexeren van de alimentatie en daarbovenop de wettelijke rente over een aardig wat jaartjes, die zal niet vrolijk worden. Ook voor haar dochter staat er nog wat te halen bij pa, want die heeft zijn dochter ook nooit de kinderalimentatie geïndexeerd. Ik vind het echt bizar dat advocaten dat nooit vertellen. Het gaat nu om een paar duizend euro, en dat is toch niet niks. En eveneens lullig dat die mannen, die zich liever van de domme houden niet uit zichzelf de wettelijke stijging (indexering) toepassen. Alle kosten stijgen, dus logisch dat ze meer moeten betalen. Maar goed, was op zich dus wel leuk. Nou zijn mannen vaak al niet zo goed van betalen, ik ken er ook een, die zou van alles voor me betalen, maar nog erger kosten die ik voor hem gemaakt heb, ho maar, zelfs dat niet. Maar goed, ik heb altijd zo iets de verrekening komt wel een keer, ik hou de eer aan mezelf, ik zou niet kunnen leven met schulden aan mensen die me dierbaar zijn, maar sommige mensen is niets te min. Geld (alleen) maakt niet gelukkig, dat is duidelijk. En hoe arm ben je eigenlijk als je zo in elkaar zit.

hangpetunia, ridderspoor en balsmien, r.o. eigen kweek lavatera
eigen kweek, stengelui en knolselder (voor de erwtensoep)
balsemien, hanglathyrus en mimulus alsook datura en lobeliaatjes

Nu hebben jullie een goede indruk, denk ik, waarom ik weer helemaal in mijn element ben. Met een beetje hulp en goede materialen gaat het me wel lukken lijkt het om weer echt een paradijsje te krijgen. Nu nog een goede tuinknul die verstand heeft van planten en niet denkt dat hij, omdat hij iets tussen zijn benen heeft hangen, slimmer is dan een vrouw die al jaren hier tuiniert, daar een aardig succes mee heeft behaald en dat ook al decennia in Nederland deed. Mannen................, er zijn hoor ik van andere vriendinnen, ook leuke en goede, maar de meeste drijven op dat ego van ze en op leugens en bedrog! En dat maakt meer stuk dan drank goed kan maken ;-). Maar ach, uiteindelijk staan die toch in de kou en met lege handen, want, al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Het vervelend is dan wel dat die kerels zich ook nog beledigd en onbegrepen voelen, de stakkers.

 
Nog meer balsemien en
De eerste druifjes......

Morgen ga ik dus verder met die easyplant trays, ik heb eens in mijn zaadboxen gekeken en allerlei leuks weer teruggevonden, voorlopig heb ik nog genoeg waar ik mijn nieuwe enthousiasme en plezier op kan botvieren.

Zo, alle plaatjes van de 'verloren' pagina staan er weer op, alsmede nog wat nieuwe.

Never a dull day in Egypte.........

Hurghada, 29 maart (herschreven 30 maart) 2009