Tips en waarschuwingen voor de huizenjacht

De tekst hieronder stond eerst op de welkomspagina, maar sinds vandaag heb ik het een eigen pagina gegeven.

Hier een huis/appartement/grond kopen. De prijzen zijn inmiddels enorm gestegen, denk niet dat je nog voor een koopje een huis kunt krijgen, dat is over. Tussenpersonen en 'makelaars'. Ik vertrouw niemand, bijna iedereen probeert hier zijn zakken te vullen, hoe aardig ze zich ook voordoen. Ik verwijs altijd naar Injy Guenena, dat is de enige die ik durf aan te raden. Zij is de dochter van mijn Engelse vriendin hier en spreekt vloeiend arabisch, kent de cultuur, wetten en gebruiken en heeft een enorm netwerk omdat ze haar hele leven al in Egypte woont.
Zij kunnen jou, tegen een redelijke vergoeding, met alles helpen om hier te gaan wonen en leven. Of het nu gaat om het zoeken van een huis, een appartement, een stuk grond, of het ver- of afbouwen van een huis, de inrichting (meubels, keukens), een electricien, loodgieter, aircoman, of hulp bij registratie, contracten en advocaten.
Haar website is www.redsea-living.com

Heb je hier een huis gekocht en heb je iemand nodig voor afbouw/verbouw en ook inrichting, dus hulp met keukens, meubels etc. etc. klik hier

Even voor alle duidelijkheid, ten overvloede wellicht, maar ik heb geen servicebureau, ben geen makelaar, kan je niet aan banen helpen en ook geen tussenpersoon voor wat voor zaken dan ook. Ik heb een heleboel ervaring opgedaan maar ik ben hier niet gaan wonen om allerlei mensen de weg te wijzen. Wil je hier gaan wonen of een huis kopen, ga je gang, lees mijn site goed door, doe er je voordeel mee, en regel het allemaal zelf, of schakel mensen in die je kunnen en willen helpen. Ik krijg regelmatig mail van mensen die denken dat ik dat ook doe, niet dus! Ik heb mijn eigen leven, met hard werken en knokken opgebouwd, en heb geen tijd of zin om alle nieuwkomers hier wegwijs te maken. Het leven is hier niet simpel, maar voor de mensen met de juiste instelling beter dan waar ook ter wereld. Denk je zo iemand te zijn, ga dan aan de slag en zoek je weg hier, zelf, of met betaalde hulp!

Voor mensen die op zoek zijn naar tijdelijk woonruimte: huren in hurghada.nl en redsea-living/rental_short

Ondertussen zijn er diverse mensen tot de ontdekking gekomen dat ze goed geld kunnen verdienen aan het 'bemiddelen' voor mensen die huizen willen kopen hier, mensen die te weinig ervaring hebben, geen of weinig arabisch spreken, maar menen of verkondigen dat ze het allemaal in de vingers hebben. Helaas zijn zij vaak de enigen die winnen en/of je betaalt veel te veel (hun commissie) en/of je komt er achter dat je 'bemiddelaar' toch niet helemaal weet hoe het hier allemaal gaat, helaas ben jij dan je centen kwijt en een illusie armer. En dan heb jij meestal geen poot om op te staan.

Even een extra waarschuwing voor mensen die na een paar vakanties hier het wel wat lijkt om hier te komen wonen of te investeren voor de toekomst. De huizenprijzen zijn hier in verhouding met Nederland laag, dus men denkt al gauw, he, dat is een goede belegging, of ik heb hier dan straks altijd een eigen vakantiehuis.
Maar, het zoeken en bouwen, verbouwen of afbouwen van een woning gaat hier niet altijd zoals de nieuwkomers verwachten. Er zijn nogal wat teleurstellingen, sommige mensen (met een ruimere beurs) betalen 2 x zoveel om hun huis af te bouwen, anderen denken op afstand voor weinig geld toch een woning te krijgen die perfect, naar Europese standaarden, is afgebouwd. Dat laatste is hier (meestal) niet het geval, ben je zelf geen echte klusser, heb je geen tijd of wind je je snel op? Denk dan nog eens goed na. Kun je relativeren en heb je tijd en zin om zelf ook je handen uit de mouwen te steken, dan kan het hier heel leuk worden.
Gebruik je gezond verstand, vertrouw de zgn. 'vrienden' en 'bemiddelaars' niet zo maar, de verhalen zijn prachtig, soms uitermate geloofwaardig, maar vraag je af of iemand hier zaken mag doen, het object wel te verkopen is en last but not least, de 'bemiddelaar' genoeg weet van alle juridische kwesties en valkuilen. Het gaat tenslotte om jouw geld en jouw toekomst!!!!

En er gaat genoeg mis. Er zijn mensen die een rechtzaak aangespannen hebben tegen een van de (Nederlandse) aanbieders van koop, ver- en afbouw. Maar die persoon is met de noorderzon vertrokken.
Commissie betalen is normaal, dat doe je ook als je in Nederland een huis koopt, maar het dubbele betalen of je geld gewoon kwijt zijn en zaken opnieuw betalen is niet wat je wilt meemaken, lijkt mij zo. Erachter komen dat je stuk grond niet verkocht mocht worden, of dat er niet (meer) op gebouwd mag worden is iets wat je kan overkomen.

Laatste nieuws voor huizenkopers, in ieder geval gaat dit op voor Mubarak 6 en waarschijnlijk ook 7, het schijnt dat als je daar een huis met grond hebt gekocht, de extra grond in veel gevallen niet van jouw is. Als het in het arabisch gestelde koopcontract goed vertaald wordt, blijkt dat mensen voor 30 pond per vierkante meter gebruikersrecht hebben, maar dat zij geen eigenaar van de grond zijn. Deze meters kunnen ze nu kopen voor een bedrag van 150 pond per vierkante meter. Even een klein verschilletje. Hoe en wat precies is een lang verhaal en kan men laten uitzoeken door een advocaat, maar ik wilde het wel even hier melden!

Als je zelf toch wilt puzzelen en knokken en je hebt dingen kunnen regelen die ook voor toekomstige Egyptegangers van belang (kunnen) zijn, is het aardig om het aan mij door te geven zodat ik anderen weer kan informeren door het op de website te zetten..

Een waarschuwing voor een advocaat, ik neem hier geen verantwoording voor, maar als dit echt zo is, wel belangrijk om door te geven:

Op 20 juli ontving ik van brigitteegypte@yahoo.fr deze mail:
'Hallo Andree, Ik wou je even deze informatie doorgeven, misschien kan je ze ergens op je site plaatsen om de mensen te verwittigen. Ik kan niet veel details geven aangezien mijn huidige advocaat nog altijd met het dossier bezig is. Een advocaat om Zeker Nooit te vertrouwen, zelfs niet voor het minste (hij is mij nog steeds 70.000 Eg.pond schuldig). Ik hoop langs deze weg mensen te kunnen verwittigen.
Alvast Bedankt, groetjes Brigitte (Bibi)

Voor wie wil weten om welke advocaat het gaat mail naar brigitteegypte@yahoo.fr

Nog een waarschuwing: (wederom, het is niet mijn verhaal, ik plaats het alleen hier om anderen eventueel leed te besparen)

'Nou dat gedoe met een reisleider. Je mag melding maken op je website. Waarschuw mensen tegen deze gevaarlijke man. Het ging als volgt (kort!): we waren begin maart op vakantie voor een week in Les Rois in Hurghada. We vroegen onze reisleider of hij huizen te koop wist. Dat wist hij. Hij kenden een dame (Anke) die in huizen deed. We hebben toen een en ander bezichtigd. Ik ben een paar weken later teruggekomen en ben samen met hem op zoek gegaan naar huizen enz..

Na veel problemen - ik werd al aardig argwanend, dat wel - besloot ik begin mei een stuk grond te kopen op de eerste rij in Magawish. Aardig aan de prijs, maar de eigenaren wisten ook van wanten en ik vermoed dat hij mij toen al getild heeft. Hij wilde de grond kopen op zijn naam, dan zou hij t.z.t. de registratie en de overdracht regelen. Daar trapte ik gelukkig niet in en ik kocht de grond op mijn naam en daar heb ik de papieren van. Dat gaf al veel trammelant. Ik moest dreigen met vertrek voordat hij accepteerde dat ik de grond op mijn naam kocht.
Ik had toen al beter moeten weten. Tenslotte sloot ik met hem een contract af waarbij hij ervoor zou zorgen dat het huis in 2 fasen afgebouwd zou worden. Hij zou zijn geld in 3 keer krijgen: voor de start van de cascobouw, na afronding van de cascobouw en na beeindiging van de bouw. Achteraf bezien een zwak contract, maar wel een contract. In september stokte de bouw plotseling. Ik was er toen en kon alles in de gaten houden. Hij vroeg mij om geld. Maar de cascobouw was bij lange niet af. Dus dat zei ik en toen zei hij dat hij dat tegelijk ging doen: starten met de finishing en afronden van de cascofase.

Omdat wij het niet vertrouwden, maakten we een afspraak met de engineer en zijn goed engels sprekende broer, zonder dat deze reisleider erbij was. Toen bleek dat het geld op was en dat de engineer maar 26.000 van de 40.000 euro ontvangen had voor de bouw. Ik zei de reisleider dat hij een 'gore 'leugenaar was en dat hij nog een en ander zou horen. Maar hij werd onslagen wegens fraude en we schakelden een advocaat in, die deed de verdere contacten met de reisleider.
De reisleider vertelde hem dat hij die resterende 14.000 euro aan Anke (zie boven) had betaald vanwege haar compagnonschap. Dat was inderdaad een eerste afspraak. Maar ik wist van de reisleider zelf ("ik betaal niet voor het onderhoud van de familie van haar man - een egyptenaar) en van Anke dat die deal niet door was gegaan en de reisleider alles zelf gehouden had. Leugen na leugen wisten wij te ontmaskeren tot het duidelijk was dat hij gefraudeerd had. Uiteindelijk is het oorspronkelijke contract verbroken met de reisleider.
De prijs die wij ervoor moesten betalen was dat we geen claim meer bij hem zouden leggen voor die 14.000 euro. Volgens de advocaat zit het Egyptisch recht zo in elkaar dat daar sowieso jaren over heen gaan en ondertussen de bouw stil gelegd moest worden. Daar stond weer tegenover dat de engineer het huis voor het resterende geld wilde afbouwen. Het stinkt allemaal wel lichtelijk omdat de engineer en de reisleider elkaar goed kennen, maar voor ons gold maar 1 ding: het huis afbouwen en er bovenop zitten. We hebben toen een nieuw contract gemaakt - ook niet al te goed, maar wel beter - en is de bouw verder gegaan. Ik weet uit andere bronnen ( vraag maar aan Rob), dat de reisleider voortdurend bezig is om toeristen adviezen te geven over een eventueel app. of huis. Samen met de 2 andere reisleiders (vraag Rob).

De reisleider heeft van mijn geld een nieuwe auto gekocht en waarschijnlijk een deel van nieuwe appartementen gefinancierd. Hij rijdt tenminste in een nieuwe auto rond. Hij is in dienst van een Egyptische touroperator, dat weer een contract heeft met een Nederlandse touroperator voor reisleiding in Egypte.
Ik ga t.z.t. als ons huis af is, contact opnemen met de touroperator over de toestand rond de reisleider en de twee andere reisleiders, die ook in dienst zijn van die Egyptische touroperator.

Dat is in het kort het verhaal. Er was veel leed en we zijn enkele weken na de ontdekking van de fraude door een hel gegaan. Daar ging onze droom.. Maar gelukkig - hopelijk -komt het redelijk goed. Al vertrouw ik niemand meer. reisleider mijdt ons en ik heb tegen engineer gezegd dat hij van onze grond weg moet blijven Dat ik anders de toeristenpolitie op hem afstuur. Je zou ook kunnen vragen op je website of meer mensen belazerd zijn door reisleider. Hij spreekt redelijk goed nederlands en komt betrouwbaar over. Dat is het beroerde nou maar net.'

Wie wil weten om welke reisleider(s) het gaat gelieve contact op te nemen met mapsdg@hotmail.com