Wadi Es-Sebua

De Wadi Es-Subua tempel

 
met de kamelen...
soms lijken ze (je uit) te lachen

De site van Wadi Es-Sebua ligt ongeveer 194 km ten zuiden van Aswan en omvat twee tempels van het Nieuwe Koninkrijk. De meest oude is gebouwd door Amenhotep III (ca. 1387-1350 VC) van de 18e Dynastie. Een stenen voormuur, de ingang naar de tempel, daarachter een binnenplaats en een atrium zijn te zien vóór dit rotsvormige heiligdom, dat ongeveer 3 x 2,5 meter groot is.

De plattegrond van de tempel en de beschrijving


De tempel is waarschijnlijk oorspronkelijk opgedragen aan een lokale vorm van de god Horus, eventueel de God Amun. Tijdens de regeerperiode van Ramses II is de tempel gerestaureerd en vergroot. Ongeveer 150 meter verder van dit gebouw, liet Ramses II een nieuwe grote tempel bouwen ter ere van Amon en Ra-Harakthty. Dit gebouw is waarschijnlijk ergens tussen zijn 35ste en 50ste regeringsjaar gebouwd, want er zijn afbeeldingen te zien van Setau, de overwinning op de Kush tijdens die periode.

De Sfinxen, een met een menselijke hoofd in de eerste binnenplaats en een met een valkenkop waren door Ramses II opgedragen aan zijn 'vader' Amun-Ra.

De Sphinxen
De sphinx met het menselijk hoofd
De trap naar de ingang van de tempel

De naam Wadi Es-Sebua betekent 'Vallei van de Leeuwen' in het Arabisch, en relateert aan een aantal sfinxen die de tempel versieren. De tempel is deels in de open lucht gebouwd en deels in de rotsen uitgehouwen. Het was omgeven door een bakstenen muur. De bezoekers kwamen binnen via de eerste binnenplaats en werden door de 6 sfinxen naar de 2e pylon geleid, nu helaas verdwenen, die toegang gaf tot de tweede binnenplaats. Hier is een trap die leidt naar een terras met een 3e pylon 20 meter hoog, ooit versierd met 4 kolossen van de farao.

Op de (nieuwe) site ligt nog een standbeeld in het zand, precies zoals op de oude site, oorspronkelijk stond dit naast de poort van een van de pylonen. Het beeld Ramses II uit met een banier gekroond met de valkenbek van de god Horus.

De Osirid pilaren
De omgevallen Ramses
De ingang naar het complex

Op de zuidwestelijke muur van de binnenplaats was een tweede kapel gemaakt. Achter de derde pylon is een derde binnenplaats begrensd door twee poorten geflankeerd door 5 Osirid pilaren. Een aantal trappen leid naar een tweede terras en het deel van de tempel dat in de rotsen is uitgehouwen. Een deur geeft toegang tot de hypostyle hal, waar het 7 meter hoge artrium ondersteund door 12 pilaren, waarvan 6 Osirid. Vanaf daar gaan de bezoekers naar de vestibule, die toegang verschaft tot 2 kamers met zijkapellen en het sanctum sanctarium, ofwel het heilige der heiligen, waar de tempelbeelden stonden.
Deze zijn helaas vernietigd. De koptische christenen hebben van het atrium van de tempel een kerk gemaakt en de Egytische muurschilderingen overgeschilderd met figuren van hun heiligen.

De ingang naar het sanctuarium
offering aan de goden, Pteh voorop
wederom offering (Kush?)

Deze tempel werd de tempel van 'Ramses-Mery-Amun' (Ramses de liefste van Amun), in het tijdperk van Amuns dominantie.
Tijdens de Unesco reddingsoperatie is de tempel ontmanteld en vier kilometer verderop west terug gebouwd.

 

Het bord met beschrijving van de tempel