Voorjaar

Het klinkt wat vreemd, maar je zou kunnen stellen dat het hier een soort van voorjaar is. Na de hete maanden juli en augustus komt de tuin weer bij, de rozen gaan weer bloeien, de brugmansia's lopen allen uit, de paarse datura laat voor het eerst knoppen zien en ook het zaaien is nu weer wat succesvoller. Op zich grappig, de spruiten zijn geoogst, de planten weggedaan, wat je in Nederland dus ook in de winter doet, alleen was het hier dan tussen de 35 en 40 graden.

De temperaturen zijn enorm gezakt, na een laatste hittegolf in september is de middagtemperatuur (in de schaduw) nu rond de 30 graden. Met een verkoelend windje dus zeer aangenaam. De airco hoeft niet meer zo vaak aan, het volstaat nu om 's avonds de ramen en deuren (met horren) op elkaar open te zetten. De eerste trekvogels komen overvliegen, gisteren gaf een vlucht ganzen aan dat het in Europa begint af te koelen. Ik las dat de trekvogels vogelgriep veroorzaken, hopelijk besmetten ze hier niet ook alle gevogelte, met alle gevolgen van dien. Het 's avonds binnenhouden van de katten heeft als negatief gevolg dat zich 's avonds ratten in de tuin ophouden. Ik had al keuteltjes gevonden, maar gisteren zag ik er een bij de watertanks. Hij verschool zich achter de tanks, waarna ik een emmer water over de tanks heb gegooid waardoor hij het hazenpad koos. Het is een dilemma, de katten 's avonds en 's nachts buiten zal de ratten verjagen resp. ze zullen ten prooi vallen aan de katten, maar de angst zit er in dat de katten vervolgens weer aan auto's ten prooi vallen. Rattengif strooien durf ik ook niet goed omdat, als de katten ratten vangen ze toch nog wel eens een hapje van ze willen verorberen en zij dan dus ook gif binnenkrijgen. Naast een tijdje geleden Loki, is Clousseau laatselijk ook afgevallen, ik heb Loki destijds een wormkuur gegeven en zij heeft nu weer een normaal gewicht, bij Clousseau lijkt er ook weer wat bij te komen nadat ik hem vorige week een anti-wormbehandeling heb gegeven.

Ik ben weer verwend met capuccino, drank en sigaretten, spek en snijworst (van ieder een pakje) en een doos met 150 voorjaarsbollen. Ik voel me altijd weer vereerd met al die mensen die al die moeite voor me willen doen. Uiteraard help ik hen ook met informatie over zaken die handig zijn om te weten, waar je van allerlei dingen kunt kopen, prijzen, hoe en wat dingen hier gaan. Maar dan nog. Volgende week komt mijn buurvrouw die ik een enorme 'verlanglijst' heb gegeven, waaronder rabarberplantjes en zij gaat die krijgen van een collega. Spannende tijden dus. In november komt mijn zus, ook een tuinfanaat en die ga ik ook het nodige vragen mee te brengen, dingen uit haar eigen tuin en eventueel van tuinvriendinnen. Ik kan ook eventueel planten, bollen, knollen en zaden bestellen bij Vreeken en die bij haar laten bezorgen. Ik weet sinds gisteren dat ze komt dus ben ik driftig bezig met mijn lijstje voor haar, waarbij ik wat de buurvrouw niet mee kon nemen weer bij hen zal 'bestellen'.

De pasgezaaide tomaten en paprika doen het redelijk tot goed, de geranium (niet de pelargonium dus) heb ik overgepot, maar het zal me benieuwen. Misschien toch nog maar een nieuwe zaai doen. De daturajonkies van eigen zaad worden ofwel door de wind ofwel door een 'bezoeker' onthoofd. Maar gelukkig heb ik zaad zat. Dus ook maar weer opnieuw zaaien. De winde en oost-indische kers die ik langs het hekwerk voor de watertanks wilde laten groeien doen het niet of nauwelijks. Maar weer iets anders voor verzinnen dus. Ik heb nog 3 kamperfoeilies in pot, misschien eentje in een grote pot en dan zien wat dat gaat doen.

Gele Tecoma bloemen
Gele Tecoma boom
Peruaanse rinkelboom (bloem)

Vandaag begonnen met het snoeien van planten/struiken die iets groter groeien dan in de boekjes of in mijn herinnering. De pindakaassennes, potplanten in Nederland, zijn hier 2 meter of hoger en ook in de breedte werden ze me iets te veel, net zo als de poederkwastenstruik, het deed bijna pijn om al die bloemknoppen daarvan mee weg te moeten knippen maar dit werd echt te veel. Een ander struikje met kleine blauw/grijze bloempjes is ook een boomvorm aan het worden, dus ook daar maar eens de snoeischaar doorheen gehaald. Lastig hoor, sommige dingen doen het niet of armetierig en anderen groeien hun plek voorbij. Ook verrassend, een roos die de vorige keer definitief roze heeft gebloeid blijkt nu dieprode bloemen te geven????? Die is dus verhuisd naar de rood/witte tuin.

De Datura metel var. fastuosa (paarswit), volgend de zaadleverancier ca. 100 cm, heeft hier een hoogte van 2,5 meter bereikt en staat op het punt te gaan bloeien. In een week tijd verschijnen overal knoppen en ik denk dat morgen of overmorgen het paarswitte feest begint. Tussen de zakjes zaad ontdekte ik een enkele roze datura, die heb ik vandaag in de week gezet en gaat morgen de grond in. Ook nog wat andere zaden opzij gelegd, als ik er aan toekomt gaan die vandaag nog in de zaaibakjes. Gisteren heb ik de 2 geimporteerde rabarberstukken in de tuin gedaan, en ook nog een klein stukje in een pot. En nu maar hopen dat ze aanslaan......

Paarse Datura knop
Paarse Datura struik
Roze Hibiscus

Vanmorgen heb ik eindelijk de laatstgekochte plant waarvan ik nog niets heb kunnen vinden qua naam, een bestemming gegeven. De plant zat in een verfblik (donkergroene lak), je houdt het haast niet voor mogelijk dat ze dan toch willen groeien. Ik heb de wortelkluit wat losser gemaakt, een flinke lading eigen compost in het plantgat gedaan en een bende water erop laten lopen. En nu maar afwachten wat het gaat worden, het moet een bloeiende plant zijn, maar dat is al wat de plantenboer wist te melden. Uit de tuin van Margaret heb ik wat zuilcactussen gehaald, zij wil ze weg hebben daar, dus ben ik aan het proberen om er een paar te laten overleven door ze in potten te zetten. Eerst een week laten drogen en nu dus in de pot.

Blad Bauhania variegata
Zuilcactusstekken
De eerste paprika eigen kweek

Hurghada, 15 oktober 2005