Het is volop zomer

Het is, net zoals in Holland, volop zomer. Een beetje warmer en geen afstraffing van een aantal dagen zon door een donder- en regenbui. Iedere dag zon, van 's morgens vroeg tot het duister invalt.
De planten in potten, de zaaisels en de tuin smeekt dagelijks om water. Veel water, 3 tot 4 ton per dag. Gelukkig zitten we hier in een goedkoop gebied wat betreft water, we betalen hier 4 pond per ton. Dat is in Dahar wel anders. Daar betaal je in de zomer rustig 20 pond per ton, dat gebied is in handen van de particuliere waterwagens, hier hebben we gouvernementele leidingen. Hamdulela, zoals ze hier zeggen (oftewel gelukkig maar).

Mijn ochtenden starten met het wateren van de zaaisels, dan de potplanten en na een tweede kop capuccino kijk ik of er water in de leiding zit om vervolgens de tanks te vullen en delen van de tuin te wateren. Het is niet echt practisch om 's morgens te wateren, maar als er water in de leidingen zit is het handig om de tuin te wateren. Je weet nooit of en wanneer er druk op de leidingen komt. Iedere dag is dat weer een verrassing.
De voortuin ligt er prachtig bij vind ik zelf. Zeker nu ik de oude wonderbomen heb omgekapt en deze nieuw blad gaan zetten en als contrastkleur staat er nu ook een boomachtig iets met donkerrood/paars blad.
De rozen staan nu ook allemaal te bloeien, de een wat driftiger dan de ander, dat stuk is ongeveer klaar.

Cottagetuin voor met nieuwe tuinmuurtjes
Donkerroze bouganvillae winterterras
Doorkijk achter naar voor juli 05

Het terras is belegd met plavuizen, het is nu een soort van buitenkamer geworden, wat knapt dat op. Het is een genot om niet meer in een soort van maxi-kattenbak te zitten, alhoewel ik bij navraag aan regelmatige bezoekers niets heb vernomen dat zij last van stank hadden. Als ik evenwel de palmrieten meubelen waterde, moet eens in de 2 weken of zo, dan kwam de stank behoorlijk naar boven. Tenminste met mijn vreemde reukvermogen vond ik het niet bepaald een feest.

Na het leggen van de tegels en het schoonmaken

Een wederom ingericht terras, maar nu met plavuizen, wat een verademing

De nieuwe planten, o.a. twee palmen in terracotta potten doen het goed en de rest komt nu ook beter tot zijn recht. De hangmat met soort visnetgebeuren is vervangen door een volledig stoffen exemplaar, de eerste was aan het vergaan of aangevreten door een of ander, de verbindingen lieten gewoon los en ik durfde er niet meer op plaats te nemen. Het is een genoegen om na een hele dag tuinwerk in verticale positie de benen in de lucht te hebben in de hangmat. Voorkomt hopelijk ook spataders, waarvan ik gelukkig (nog) geen last heb. Meestal komt dit er pas van rond een uur of 6. Iedere dag neem ik me voor om om 3 uur of zo te stoppen, maar altijd zijn er dan weer van die dingetjes die ik 'nog effe' wil/moet doen. En dan is het zo weer 6 uur. Nee, ik verveel me nog geen minuut hier.

Vandaag besloten om het werkplekje achter het schuurtje ook maar te laten betegelen. Ten eerste is er een pak tegels over + nog een heleboel los/klein gebeuren en er ligt nog een hoop zand, eigenlijk meer dan een volledige vracht. Die moest volgens Samir bijbesteld worden en is derhalve ook op het terras gebracht door een jongeman. Ik was wel wat pissed want het betekende niet alleen 30 pond voor het zand, maar ook nog eens 30 pond voor de auto. De helper van de tegellegger(s) heeft die er de volgende dag weer uitgehaald omdat het teveel was. Die hoop zand ligt nu op de weg die een dezer dagen geasfalteerd gaat worden en dan ben ik het gewoon weer kwijt, zoals al eerder is gebeurd met grind en zand.
Enfin dat zand kan dan weer mooi gebruikt worden als ondergrond voor de tegels op het werkplekje.

Eveneens wordt het tankgebeuren overkapt met henna. Ik wacht niet meer op Emad, de aannemer, die heb ik al 2 maanden niet gezien of gehoord, ik laat het nu verzorgen door Samir, de boab. Dat gaat minder vlekkeloos dan bij Emad, maar ja, als die onder water is, zoals nu al 2 maanden, gebeurt er helemaal niets. En er zijn nog zoveel klusjes die gedaan zouden worden.

Het tankgebeuren voor de overkapping 7-05

Een ander project is een soort van dompelbad met een watergordijn, wat naast het zomerterras gepland is. Dit wordt een soort van trog waar je in kan liggen/zitten om af te koelen. Er komt aan de achterkant een wand met stenen waar water af gaat lopen en aan de voorkant stoppen zodat ik het leeg kan laten lopen in de tuin. Voorkomt pompgedoe en schoonmaken door die bak gewoon iedere keer met schoon kraanwater vol te laten lopen. Het watergordijn is een pijp met gaatjes waar het water dan in straaltjes naar beneden komt en in de trog verdwijnt. Qua pompen zit ik nog even te puzzelen, eigenlijk wil ik een pomp op zonne-energie, maar dat is nog niet zo simpel om dat te vinden, althans tot nu toe heb ik nog niet echt iets gevonden wat me wat lijkt.

Geurtuin juli 05
De van cementplaten ontdane voor-zijtuin
De plaats waar de dompeltrog moet komen

Veel van de potplanten en overgebleven zaaisels hebben hun plek in de resp. tuinen gekregen. Er staan nog 3 rozen waarvan ik nog moet afwachten wat voor kleur ze hebben, alvorens ze naar hun definitieve bestemming kunnen gaan.

Bij de kweker bij het benzinestation heb ik een paar mooie planten kunnen scoren, alsmede wat kleingoed voor de hanging baskets en de hangbakjes. Dat klein grut staat nog een beetje bij te komen in de schaduw omdat ik alles verpot heb en het even de tijd moet krijgen om aan te slaan, alvorens ik het aan de zon en hitte blootstel. Ook een varen gevonden, of dat wat gaat worden is de vraag. De druiven blijven moeite hebben met te groeien. De bouganvillae doet overal zijn best, de frangipani's worden steeds groter en nou ja, eigenlijk ben ik ben trots op mijn werk.

Pelargonium van eigen kweek
Vetplantencollectie
Roze accaciaboom

Veel van de zaaisels zijn trouwens of niet opgekomen, of in een later stadium weer doodgegaan. Het blijft een klus hier met de aarde, voeding of mest, de watergift en de zon. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit hoe en wanneer ik het beste resultaat krijg.

kijk op tuin vanaf terras
Spruitjes in de zomer in de woestijn
Zijtuintje naast pad voorpoort

Hurghada, 15 juli 2005