Verrekt

Lig je lekker in je bedje, draai je je nog eens om omdat het nog veel te vroeg is om op te staan en dan gebeurt het. Je duwt het kussen met je hoofd omhoog en daar schiet een pijnscheut door je nek. Met het opduwen van het kussen en denkelijk op hetzelfde moment een lichte draai is er een spier of gewricht, in ieder geval iets in mijn nek verkeerd gegaan. Resultaat een nek die niet of nauwelijks te draaien is en een pijn die onophoudelijk vanuit de nek het hoofd instraalt. Heb ik dat weer.

De hele dag heb ik, voor zover mogelijk, mij rustig gehouden en filmpjes gekeken, met een warmhoudkussentje (dat vond ik in de kast, spiksplinternieuw) op de pijnlijke plek. 's Avonds op tijd naar bed gegaan, Voltarin erop gesmeerd en een fikse pijnstiller genomen. De volgende dag was het al een stuk beterder, ik kon in ieder geval mijn hoofd weer naar links draaien, rechtsom heeft nog een beperking. Het is nog steeds een beetje gevoelig, ook mijn linkerarm doet vreemd, waarschijnlijk zit de zenuw die daar naar toe loopt een beetje in de verdrukking daar. Als het na een paar dagen niet weg is ga ik eens naar Peter, mijn fysiotherapeut. Maar voorlopig is het een kwestie van de boel een beetje rust geven, misschien nog eens met het warmtekussentje vertroetelen en afwachten tot het over is.

Inmiddels is mijn reis naar Londen helemaal geboekt, ik zit in een mooi hotel, recht tegenover het Buckingham Palace. Ben benieuwd. Op advies van Denise, die zelf jaren in Londen heeft gewoond en gewerkt heb ik dus gekozen voor een hotel in het Centrum, Victoria heet die wijk, waar je dicht bij de metro zit en eigenlijk ook bij alle bezienswaardigheden. Uiteraard ga ik naar Kew Gardens, de fameuze tuin waar de BBC haar tuinprogramma's maakt. Het is een van de meest beroemde tuinen schijnt, ook een oude botanische tuin. Daar zal ik mijn tuinvrouwenhartje wel op kunnen halen. Denkelijk ga ik daar een hele dag aan spenderen. Uiteraard staat shoppen ook op het programma en de toeristische trekpleisters zullen ook aan de beurt komen. Het schijnt dat je met de watertaxi de Theems over moet gaan, net zoiets als in Amsterdam met zo'n rondvaartboot en als het niet te koud is ga ik ook nog in zo'n beroemde dubbeldekker rondrijden. In het hotel is gratis wireless internet dus ik zal eventueel daar nog verhaaltjes kunnen uploaden, als ik 's avonds nog puf heb....

Hier in Hurghada is het druk met ongedierte. Door de regen zal de vuilnisopslag in de woestijn wel weer bloot zijn komen te liggen. Normaal gezien wordt het vuilnis daar afgedekt met een laag zand, maar ja, die is nu weggespoeld vrees ik. Het aantal vliegen is toegenomen, maar ik hoorde dat ook alle andere plagen zijn verhevigd. Ratten wiens holen zijn ondergelopen zoeken zich andere vestigingsplaatsen, en met alle poelen en plassen zullen de muskieten ook hun aantal hebben kunnen uitbreiden. Het is een kwestie van (zeker eind van de middag/'s avonds) de horren dichthouden en deuren uiteraard ook. Gisteren zag ik op de hor van mijn werkkamerraam een stuk of 4 vliegen aan de buitenkant die zich denkelijk aan de warmte binnen wilden laven. Ik ben niet gastvrij geweest en heb ze buiten gelaten.....

Vandaag vond ik het een dag om brood te bakken. Het is altijd zo lekker als je huis naar versgebakken brood ruikt. Het duurt wel even voor het klaar is, het staat nu te rijzen, maar het is de moeite van het wachten waard, ik verheug me al op verse zaanse snijder met old amsterdam kaas en dan denk ik dat ik ook nog een paar eitjes kook of misschien is bakken ook een idee. Met een lekkere beker labanita (min of meer) verse melk is dat weer een feestmaal. Straks zal ik ook de vriezer eens induiken, ik moet mijn voorraden echt een beetje gaan opmaken. Ik heb nog boerenkool, speklapjes en ik twijfel nu tussen bruine bonen met speklapjes en stroop of stammpot boerenkool met speklapjes en rookworst.

Als ik in Europa ben zal ik echt gaan genieten van wild en varken. Daar kan ik dan echt naar verlangen, uiteraard omdat het hier gewoon niet te krijgen is. Het schijnt dat je in het noorden van Egypte wel iets van wild hebt, soort springbeesten die ook smakelijk moeten zijn. Maar ik verlang naar wildzwijn kotelet, hazenpeper, hazenrug, reerug en dat soort sterke smaken vlees. Heerlijk met spruitjes en peertjes of ander fruit, perzikken uit blik gevuld met cranberries is ook een smakelijke combinatie. A ja en Gewurzstraminer, die bijzondere witte wijn uit de Elzas. In Luxor hebben we ons de luxe gegeven om met zijn drietjes een fles leeg te tutteren in het Winterpalace. Ik kon der verleiding niet weerstaan, de eerste keer dat ik die wijn in Egypte op de kaart zag staan. Het was een waar genoegen en heel bijzonder dat de beide dames waar ik mee was ook liefhebbers waren van deze wijn. Veel mensen vinden hem namelijk niet lekker. Grappig dat je dan twee vriendinnen bij je hebt die beiden dus die smaak ook op prijs stellen. Kan geen toeval zijn!

Het gaat allemaal sneller dan je denkt, ondertussen hoef ik me niet meer druk te maken over wat ik vanavond ga eten, Denise belde op en nodigde me uit voor een etentje bij haar thuis. Margaret pikt me op, dus dat is ook weer geregeld. Dan morgen maar de keuze tussen boerenkoolstamp en speklapjes met bruine bonen. Het brood is hoog genoeg gerezen en staat inmiddels in de oven, over een half uurtje mag het eruit. Heerlijk, dat warme bruine brood met een laagje boter en dan die kaas, echt smullen hoor.

Morgen komt de nieuwe houtopslag, ik heb de tuinjongeman opdracht gegeven om de hoek alvast enigzins vrij te maken. Er ligt nu een stapel hout van de bomen op de parkeerplaats, dat moet dus eerst naar de overkant, ook de zakken potgrond heb ik weg laten halen, straks wellicht ook de kast opschuiven samen en dan kan het daar eerst even goed droog worden, alvorens morgen de nieuwe feature geplaatst wordt. Ik ben heel erg benieuwd, het ontwerp zag er goed uit, deze timmerman is over het algemeen goed, dus denkelijk ga ik wel tevreden zijn. Dan kunnen de tuinmannen het oude hout ook gaan overbrengen, tenminste als er genoeg plaats over is, want ik had twee aardige stapels nieuw hout, dus geen idee of de nieuwe opslag wel voldoende is of dat ik nog iets moet gaan verzinnen. We zullen het snel genoeg merken.

Ik ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe plant, in alle boeken die ik in de loop der jaren heb verzameld kon ik hem niet vinden, ook mijn zoekpogingen op internet waren niet succesvol. Het is een apart ding met hele mooi blauwe bloempjes, die groeien in een soort van trapezevorminge witgroene bloemtop waar dan uit de zijkanten de bloempjes komen. Heel apart en ik weet niet wat het is....

Het is inmiddels weer dinsdag. De afgelopen dagen heel druk bezig geweest, de houtopslag staat, het nieuwe hout (van de bomen van de parkeerplaats) is met passen en meten er in gestouwd. Uiteraard had ik dat door de tuinmensen moeten laten doen, maar ja, dan weet je het wel, dan gaat de helft er maar in. Helaas zijn dat toch altijd weer klusjes die ik zelf moet doen. Een nieuw iets betekent natuurlijk ook weer alles van zijn plek, reorganiseren zoals dat zo mooi heet. Alle zakken potgrond, de potjes, alle meststoffen, compost, kortom alle zakken voor de tuin en de potplanten zijn van hun oorspronkelijke plek gegaan en eerst op de oprit geplaatst. Het was een aardig zootje.
Vervolgens moest het pottenkastje weer een plek krijgen, ook dat heb ik zelf maar gedaan, eerst dat ding eens goed afgespoten, er hadden de afgelopen periode ratten over gelopen, er waren de nodige keuteltjes te ontwaren.
Toen gerepareerd, want in de loop der tijden (dat ding heb ik nu iets van 5 jaar) was ie een beetje uit elkaar aan het vallen. Toen dat eenmaal was gedaan kon het terug inruimen plaatsvinden. Eigenlijk had ik alle potjes uit willen spoelen en dan schoon in het kastje, maar mijn rug rammelt al een tijdje, dus dat doe ik wel een ander keertje.

De grote ornamentale potten zijn door de regen een beetje verkleurd, het nieuwe hout hadden ze daar over heen gestapeld en blijkbaar is dat gaan afgeven. Ik heb ze weer enigzins schoon kunnen krijgen. Wat een werk, al die kleine klusjes. Toen Hazzam weer kwam heb ik hem met zakken laten sjouwen, ik had zelf al een hoop gedaan maar er zijn zakken bij die ik echt niet moet tillen, ik zou het wel kunnen, maar af en toe ben ik verstandig........
Geduld is een schone zaak, maar niet mijn sterkste kant. Alhoewel ik in de loop der tijden door noodzaak geregeerd wel dingen uit kan stellen.

Vanmorgen heb ik ook de keuken eens uitgezwijnd, daar verzamelt zich van alles en eens in de zoveel tijd moet ook daar eens grof ingegrepen worden. Wat kan een mens toch verzamelen, ik dan in ieder geval. Alle potjes met kruiden, sausen, mosterds, honingen, als je hier iets ziet dan was het altijd.............. aanschaffen. En nu we steeds meer dingen krijgen in alle winkels is het helemaal erg.
Anyway, ook daar is weer ruimte en werkplek. Het zal wel een soort van voorjaarsschoonmaakgevoel zijn, ineens heb ik daar dan zin in.

Tussen de klussen door geef ik mij over aan mijn nieuwe verslaving, een spelletje. Jaren geleden dat ik een spelletje op de computer heb gespeeld, maar ik ben nu verslingerd aan bejeweled. Vreselijk, eergisteren ben ik zelfs tot 5 uur 's morgens of zo doorgegaan. Ernstig. Het zal wel zo zijn dat als ik alle niveaus heb uitgespeeld dat het over is, maar voorlopig ben ik nog wel effe bezig.

Gisterenavond kreeg ik ineens weer een kookmanie, ik heb gehaktbrood met mozarella gemaakt, zuidafrikaanse bobotie en omdat ik gisterenmorgen bij Spinneys ossestaart vond begonnen met de eerste stappen van 'ossestaart op zijn Vlaams'. Daar moet als tweede stap in bier geweekte gedroogde pruimen in, die moet ik nog even zien te vinden ergens en anders moet ik iets gelijkaardigs verzinnen.

We gingen naar de Senso Mall om mijn nieuwe bril op te halen, de andere is al weer een beetje versleten, ondanks dat er een coating opzit is het glas toch enigzins bekrast. Ik ben dan ook niet zo goed in erg zorgvuldig neerleggen geweest. Ook dit frame heb ik met 50 % korting gekocht, deze keer is het een Gucci bril. Ik draag hem nu al vanaf de winkel, het lijkt erop dat deze minder problemen geeft dan die andere.

Nadat Hazzam alle zware zakken van de kiezelstraat heeft weggehaald heb ik met veel water het hele spul schoongespoeld, sinds de regenbui was dat oppervlakte aard bedekt met een laag opgedroogde modder, denkelijk wat er van de pergola erboven is doorgelekt. Maar ik klaag niet, alles is weer opgefrist en zonder moeilijk gedoe van van onderaf schoonspuiten met de waterslang. Je ziet zowaar weer het patroon wat ik destijds heb gemaakt, oorspronkelijk wilde ik het strak, met witte en zwarte kiezels, maar ja, dat verhaal staat nog wel ergens op de site. Langzamerhand wordt het ook weer tijd om een bandschuurmachine te kopen, dat is al maanden het plan, het houten terras is al een tijdje blank, maar moet gewoon goed geschuurd en dan met een of andere harshoudende lak of iets worden geseald zodat je het schoon kunt spuiten. Komt allemaal goed, ik heb de tijd.

En zo vliegen de dagen weer voorbij, er is altijd wel weer wat te doen.

Never a dull day in Egypt

Alweer 26 januari 2010