Tuin, tuin, tuin

De banana's groeien inmiddels tot boven de dakrand.......

Jawel, het is de juiste tijd om van alles in de tuin te doen. Vandaag kwam de timmerman met een nieuw stuk hekwerk. De afscheiding van de oprit naar de 'geurtuin' is nu ook helemaal prachtig. Hetzelfde ontwerp als de pergola, dus een ruitmotief en 'ramen'. Het ziet er best gaaf uit, weer een totaal ander gezicht. Daarnaast zijn de lage afscheidingshekjes geplaatst zodat de planten beter beschermd zijn tegen vernietigende tuinslangen en is er een houten vlonder/pad van de 'deur' van de pergola naar het tuinpad. Nou ja tuinpad, omdat ik zoveel mogelijk tuin wilde is het tuinpad echt een éénpersoonsdoorloopje geworden. Eigenlijk wilde ik daar witte kiezels, of ik dat nou wel of niet ooit nog moet doen, ik weet het eigenlijk nog niet, met de zandstormen hier blijft het toch niet echt mooi wit, vrees ik, en daarnaast met alle bladeren die naar beneden dwarrelen, alsmede de eeuwig bloeiende en dus bloemverliezende tecoma en daar bovenop nog eens mijn eventuele morsen met grond of dergelijke, tja, is het dan wel wijs of zinvol?

 
Zitje oude stijl
en nieuwe stijl

Inmiddels is er een nieuw plan uitgebroed voor de houtopslag. Ik ben begonnen met houtafval in de kast te doen waar de prikkelhoek is, dus de enige ruimte waar mogelijke inbrekers volledig gestoken en geschramd binnen kunnen komen. Toen was de tuin nog jong en snoeide ik met voorzichtigheid. Inmiddels is er grove snoei nodig. Vandaag is een oranje soort tecoma die vanaf het begin nog nooit gesnoeid was ook gekortwiekt. Ik heb zelf de zaag ter hand genomen, niet zo slim achteraf, ik moet dat gewoon aan de tuinman overlaten. Mijn handen, polsen en ellebogen laten mij weten dat ik dat gewoon toch echt moet laten. Grrrrrrrrrrr. Het vormsnoeien van de bougainvillea in gedoseerde mate dat is nog wel haalbaar, maar het echte snoeien, niet dus. Ik vind dat heel lastig want de tuinman doet het nooit zo netjes. Ik wil graag dat de takken dan recht afgezaagd of geknipt zijn. Hier zijn ze meer van het scheuren en breken. Dat rechte knippen en zagen is bedoeld om te voorkomen dat je ziektes krjigt. Nou zal dat hier niet zo gemakkelijk voorkomen omdat de vochtigheidsgraad hier veel lager is dan in de lage landen, maar toch, ik ben er mee opgegroeid en het staat gewoon netter.

 
Een uitloper van een bougainvillea
Een gesnoeid tuinstuk, bedoeld voor groenten

Terug naar de houtopslag. Ik heb een ontwerp gemaakt passend bij het ruitwerk van de nieuwe tuinhekwerken. Ik weet ook al waar het moet komen. Naast het houtkastje op het winterterras, wat al snel te klein werd, heb ik een provisorische houtbergplek gemaakt naast de rechterpalm, achter het schuurtje. Injy had een ander plan, maar dat moet nog effe broeden/broeien. In ieder geval moet er iets gebeuren met het hout, nu wordt al het nieuwe hout bovenop gegooid, terwijl het gedroogde hout natuurlijk het best is. En ja, ook hier komt de winter eraan, de meeste mensen geloven het niet, maar er zijn dagen dat een open haard echt nodig is, althans, je kunt de airco op verwarmen zetten, maar ik ben meer van het knapperend echte vuur. Het is en heerlijk qua warmte, maar het leeft, ik kan daar best mijn ogen in verliezen, die lekkende vuurtongen, voor mij is dat echt een schouwspel, met een lekker muziekje erbij, wijntje, kaasje, en de avond kan niet beter zijn.

Vanavond wederom heerlijk buiten gezeten, de oprit is schoon, Hazzam heeft hem geveegd en me geholpen met de zakken compost en andere bestanddelen om potgrond te maken elders te plaatsen. Ik recycle de oude grond, meng die dan met weer van allerlei tot ik een substantie heb waar de planten ook mee overweg kunnen. Inmiddels hebben een aantal tuindelen compost gehad en dat is te zien. Het groeit welig, overal nieuwe frutselblaadjes, denkelijk was het hoog tijd. Er zijn wat veranderingen aangebracht, diverse planten die eerst als solisten in potten stonden zijn nu geclusterd, wat soms een verrassend effect geeft. Ik ben helemaal tevreden met de inrichting van de oprit tot nu toe. Jawel, er gaat nog het een en ander wijzigen, de houtopslag dus, maar het is weer schoon en open, plus dat er volop groei en bloei genoeg is. Iedere dag vallen er nieuwe blaadjes te ontwaren.

In Nederland is de wintertijd ook weer ingevoerd, een ietwat logischer tijdstip dan hier, toen de mussen spreekwoordelijk nog van het dak vielen vond men het hier noodzakelijk om het tot winter te verklaren. Logica? Aja, er zal best wel iemand zijn die er een egyptische slinger aan kan geven, maar mijn hoofd heeft er moeite mee. Het is nu al vroeg weer donker hier, de avond valt wederom plotseling. Dat schijnt te maken te hebben met het dichterbij de kreeftskeerkring te wonen. Vanavond, zaterdag, heb ik zitten genieten van de opgeruimde - en gefleurde oprit, het is nu echt zalig buiten, alhoewel er vanavond geen wind was, maar de temperaturen zijn goddelijk. Buiten zijn is nu weer een feest, vandaar ook mijn tuinwoede, ik ben alle potplanten aan het verpotten gegaan, ofwel in de tuin laten zetten. Echt ongelooflijk hoe planten opkikkeren van een compostgift. Liever dat dan chemische troep, want er zijn wel wat vervelende onwelkome gasten op sommige planten. Dat komt zeer waarschijnlijk nu wel goed, tenslotte is compost medicijn en voeding tegelijk. Als een plant gezond en vrolijk is krijgen parasieten weinig kans.

 
Het houten tuinpaadje
De passiebloem uit Madagascar klimt lekker

O ja, heel apart, de kleinere soort banaan, die even oud is als de hoge banaan heeft een bloem en gaat dus bananas produceren, eigenlijk had ik gedacht dat het een sierbanaan was, maar jippie, sinds een paar maanden heeft dat cluster een groeispurt en eergisteren ontdekte is dus een vruchtstamgedoe. Ben benieuwd hoe de bananas van die planten smaken. Het is echt een ander soort, de plant is veel gedrongener, de bladeren zijn korter en breder en donkerdergroen. Ooit heeft iemand me gezegd dat het een Turkse banaan was. We zullen het gaan meemaken........

De eerste banana's van de lage variëteit

Op een van de palmrieten stoeltjes zittend op het houten gedeelte van de oprit genoot ik van een biertje. Mijn rug was ook al aan het protesteren en inmiddels heb ik weer last van tintelende vingers, als ik weer in Nederland ben moet ik maar naar mijn acupuncturist, dat hielp de laatste keer uiterst goed, een aantal naalden in mijn nek en rug en hoe wonderbaarlijk dan ook, na een keer of 2-3 is het weg. Eerst zal ik mijn krakert hier nog met wat bezoeken vereren, maar de vorige keer heeft hij dat tintelen ook niet kunnen verhelpen. In mijn enthousiasme kan ik dan weer niet echt maat houden vrees ik. Maar alles komt goed, zeg ik dan maar. Het ziet er allemaal weer fraai uit, al die vrolijke planten, want bij Kimo heb ik mij weer niet in kunnen houden. Hij had een enorm grote pot met drie kleuren bouga´s, een hele mooie lichtpaarse, donkerpaars en oranje. Ik kon de verleiding niet weerstaan en die pronkt dan nu op de oprit, tezamen met een collectie andere bloeierts.

 
De lichtroze kuipbouga,
de donkerroze variëteit

 

 
en de oranje kuipbouga
en het totaalbeeld

Laatst ontdekte ik overal rattenkeutels. Ik heb een hekel aan ratten, zowel in menselijke als in dierlijke vorm. Als ik kan zal ik beide bestrijden. De smeerlapjes hier, die vrolijk over de pergola's rauzen en van die soort giechelgeluidjes maken, zullen merken dat mijn omgeving niet de beste is. Ik heb 3 vallen en een is al succesvol geweest. Ratten schijnen van tomaat te houden. Maar nadat Hazzam drie vallen met tomaat had gemaakt was er maar 1 succesvol. Vanmiddag bedacht ik me ineens dat er destijds een rat zelfs de schuurdeur had afgevreten om bij een plastic container met kattenvoer te komen. Dat was kattenvoer wat mijn katten nooit van hun leven wilden eten. Ratten wel, dus. Anyway, ik heb wat kattenvoer in de kooitjes gestrooid en in een val een stukje tomaat met daarin kattenbrokjes aan de haak gehangen.

Terwijl ik dus genoot van mijn biertje, ondertussen als lekker lijfje aangevallen door bloeddorstige muskieten, zag ik een ratje vanuit de burentuin zijn gewoonlijke loopje maken naar het grote terras. Evenwel de val passerend maakte hij een run naar beneden. Daarna ging hij weer omhoog, blijkbaar niet zeker van zijn zaak omdat ik in de buurt zat. Morgen zal duidelijk worden of deze truc werkzaam is. Clousseau kwam eind van de middag weer thuis met een muis, die hij onder een apart soort miauwtje in de tuin heeft verorberd. Douggie was nog even bij me in de buurt tijdens mijn genieterij op de oprit, die was ook al aan het miauwen, hij is niet zo'n goede jager als zijn broer, maar wordt wel nerveus als hij ratten hoort of ziet. Nadat ik een aantal bloederige muskieten op mijn lichaam heb vermoord ben ik naar binnen gegaan. De deuren en ramen staan open op elkaar. De airco's zijn sinds een dag niet meer aan geweest. Het is weer fantastisch hier, of andersom het weer is fantastisch hier. Sommige mensen fantaseren er op los, ik maak het mee, iedere dag weer mooie ervaringen, in het echte bestaan hier.

Never a dull day in Egypte.

alweer 24 oktober 2009