De tuin wordt volwassen 1

(of misschien moet ik zeggen vol gewassen)

Het is inmiddels half september en er is van alles aan tuinwerk te doen. Het zaaiseizoen is weer aangebroken, althans volgens mij is dit de beste periode om te zaaien. Van Samir, de boab/tuinman, heb ik vorig jaar begrepen dat groenen (bonen e.d.) in deze tijd de grond in moeten.

Het voorjaar hier is niet de meest geschiktste tijd omdat dan de hete zomer volgt en vele zaailingen/jonge plantjes het dan erg moeilijk krijgen, ondanks voldoende watergift. Er is nogal wat gesneuveld in de hete tijd. Het dagelijks geven van tonnen water mochten niet altijd baten. Met een aantal expedities naar de 'plantenboeren' zijn er ook weer wat bijzondere en minder bijzondere planten in de tuin bijgekomen.
Inmiddels heb ik een koraalstruik bemachtigd, ik zag hem/haar staan tussen allerlei andere bomen/struiken en dacht, die is bijzonder en die ken ik uit het boekje 'Tropische Planten', en die wil ik hebben! Ook nog een Jacaranda aangeschaft, diverse struiken om de tuin bij het dompelbad in te richten, de namen van diverse planten ken ik nog niet, dat wordt wachten tot ze bloeien. De hier door een van de plantenboeren opgegeven namen zijn niet te vinden, noch in mijn boek, noch op internet. Ook het boek doorbladeren op zoek naar de plant (wat blad e.d. betreft) heeft niets opgeleverd. Toch beginnen de planten al aardig 'gelabeld' te zijn, zodat ik niet iedere keer op moet zoeken wat het nou ook al weer was. Een van de laatste aanschaffen een oranjerode trompetbloem lijkt verdacht veel op een Campsis, maar of ie dat is, en welke dan is nog niet zeker. Nog effe verder zoeken dus.

onbekend
Campsis?
Jacaranda (zo moet ie worden)

De pelagoniums hebben de zomer ook niet overleefd, slechts een enkele wil het nog doen. De in de grond gestopte avocadopitten zijn inmiddels uitgegroeid tot aardige plantjes en ook de bougainvillea-stekken hebben een aantal planten opgeleverd. Diverse mensen zijn verrukt van de dubbele wit/roze en dubbele donkerrode, een aantal stekken ben ik dus al kwijt.....

Bouganvilliae (dubbele)
avocadoplanten
bouganvilliae-stekken

Om de witte dubbele oleander enigzins in het gareel te krijgen heb ik een rozenboog laten maken. Ik moest echt door de knieeen om nog het zonneterras op te komen vanuit de tuin. Het gaf het gevoel van een oerwoud waar je met een kapmes je een weg door moest banen. De rozenboog weegt maar liefst 50 kg en kostte aan ijzer en maakloon 275 pond. Na het in de menie zetten en verven, 2 x heeft de boog zijn plek gevonden en ik mag zeggen dat het er goed uitziet.

rozenboog
rode roos
roze roos

De rozen gaan weer hun pracht vertonen, in de hete zomermaanden doen zij hun best, maar de knoppen verdrogen soms voor ze uit zijn gekomen. Ik geef ze nu extra water en ze belonen me met een heerlijke geur als ik langsloop. De Canna's (Indisch Bloemriet) beginnen zich nu ook te settelen, sommigen zijn eigenlijk wel heen en weer gesleept en geplant, ik moest goede plekken vinden en dat lukte niet 1,2,3. Inmiddels heb ik ook een bontbladige variant gevonden die oranje moet gaan bloeien, ik ben benieuwd.

Canna rood
Bonte Canna (oranjebloeiend)
Canna geel

Het is iedere keer weer een feest om bij de plantenboeren langs te gaan en rond te struinen wat ze nu weer hebben, vaak zijn het planten waar ik er al de nodige van heb of, ingeval van bomen en struiken, een exemplaar, maar soms staan er toch weer kleine wondertjes die mee gaan om mijn tuin nog mooier en completer te maken. Ondertussen heb ik 2 bananenplanten die het doen! De drie eerder aangeleverde (kleine en goedkope van Mustafa) wilden zich niet thuisvoelen, de twee (wat duurdere, een van Kimo en een van de plantenboer bij het benzinestation) doen het goed, zeer goed zelfs en hebben jonge planten naast zich. Volgens Samir moet ik nog een tijdje wachten om deze 'kinderen' bij hun moeders weg te halen. Waar die dan weer naar toe moeten is eigenlijk wel een vraag. Het worden nogal grote planten. Wat ik persoonlijk wel een grappig gezicht vind is dat naast de bananenboom in de rechterzijtuin naast de spruiten groeit en de andere in de linkervoorzijtuin tussen de witlofplanten. Vooral de combinatie van banaan met spruiten vind ik bijzonder.

Bananenplant links
Bananenplant rechts met spruitkool
Bananenplant rechts

De zelfgezaaide Pindakaassenne-planten (Senne didymobotrya) zijn joekels aan het worden. In het boek staat dat ze tot 4 meter struik of (zeldzaam) tot 9 meter hoge boom kunnen groeien. Ik had eigenlijk gehoopt/verwacht dat ze iets kleiner zouden blijven, maar hier in dit klimaat hebben ze het blijkbaar beter naar hun zin dan in Nederland, waar ze hanteerbare struikjes blijven. Ik heb ook 3 soorten Datura's in de tuin gezet (opgekweekt uit zaad) en ook dat worden aardige struiken, het is de dubbelgele, de blauwwitte en de paarse variant. Op internet is me eindelijk het verschil tussen Datura en Brugmansia duidelijk geworden. De ene is 'Engelentrompet' en de andere 'Duivelstrompet'. Het verschil is dat de Duivelstrompet (Datura dus) de bloemen naar boven heeft en de Brugmansia (Engelentrompet) de bloemen hangend heeft. Ook is mijn ervaring dat je de Engelentrompet door stekken moet vermeerderen en de Duivelstrompet door zaad. Inmiddels heb ik ook heel wat zaad van de Datura's. Van de genoemde blauwwitte en dubbel gele, en ook de wilde witte variant.
De twee Datura's waarvan de ene zo mooi geel/oranje bloeide en de (naar ik aanneem) zalmroze hadden al hun blad verloren en begonnen in te drogen, maar er komt weer nieuw blad tevoorschijn aan beiden. Ik was al helemaal verdrietig omdat dit planten van stekjes zijn die ik uit Nederland had meegenomen. Het lijkt erop dat ze hier hun 'winterperiode' in de zomer hebben. Zo leer ik iedere keer weer nieuw gedrag van mijn planten.

Pindakaassenne
Wit/blauwe Datura
Paarse Datura (nog niet in bloei)

De witte bloem met de lange dunne witte bladeren (een bolgewas), waar ik de naam niet van kende heeft inmiddels een naam gekregen, de Crinum Asiaticum, ook wel genoemd Swamp Lily (Ned. Spatwortel). Binnen had ik een ISMENE x festalis (nieuwe naam: Hymenocallis), een wat exotischer exemplaar. He he, weer iets waar ik achter ben gekomen....

Dubbel gele Datura
Brugmansia weer in blad
Crinum Asiaticum

Hurghada, 16 september 2005