De tuin wordt volwassen 4

De Spaanse pepers doen het hier goed, maar ja, wat wil je ook in deze omstandigheden, het enige is dat ze blijkbaar meer water zouden believen om echt sappig te worden. Ik had 2 passiflora (passibloem) op de kopt weten te tikken. Na een aanvankelijk voorspoedige groei en bloei, heeft een van de twee het helaas erg moeilijk en ik vrees dat ie het niet gaat halen. Gelukkig heb ik stekjes, wordt dan wel weer een heel tijdje wachten tot ze groot genoeg zijn om in de palen te klimmen en te bloeien. Hopelijk blijft de ander wel in leven....

Spaanse Pepers
Passieflora

De Gele Datura is echt niet te stuiten, iedere dag staan er volop bloemen in en de geur 's avonds is bedwelmend. Ik krijg de indruk dat ook die hier thuishoren, zeker gezien het feit dat de witte hier als onkruid groeit. In Nederland had ik best wel aardig wat bloemen, maar zoveel als hier beslist niet. En dan te bedenken dat ik deze heb opgekweekt van een armzalig stokje met wortels van ik denk 15 cm.
Inmiddels ben ik begonnen om met gewonnen zaad nieuwe planten te kweken. Het zaad van Datura's is in Nederland vrij kostbaar, 12, 20 of 30 zaadjes waar je dan 2 tot 4 euro of zo voor betaalt. Ik kan een handeltje gaan beginnen, iedere bloem vormt een zaadbol met heel veel zaadjes.

Datura metel 'Yellow Double'
Detail bloem
Zijaanzicht
Zaadbol

Er zijn ook diverse bezoekers in de tuin, waaronder een grappig groene krekelachtige, die zich wel gedraagt als een sprinkhaan. Hij vreet aan mijn Datura's, de Bougainvillea, en ook in de Guavestruik heb ik hem/haar al mogen aanschouwen. Gisteren vond ik wel een heel bijzonder 'stil leven'. Hoe dat daar in die positie in de Peruaanse Rinkelboom kwam? Geen idee.

Groene krekel
Stil leven

De collectie hibiscusplanten breidt zich ook uit, inmiddels heb ik een witte, een lichtroze met grote bloemen, de rode die ze hier als heggen gebruiken en in Nederland bekends staat als chinese roos, een oranje, als het een beetje meezit ook nog een gelen, maar die doet (het) moeilijk en de stekken van Sophie zouden lila zijn, als ik me niet vergis. De twee stekken in potten doen het nog steeds goed, die heb ik gisteren weer in een grotere pot gezet omdat de wortels onder de pot uitkwamen, de stek in de tuin heeft het niet overleefd. Dus, weer wat geleerd, de 2 overlevenden maar een tijdje in de pot houden tot het stevige planten zijn geworden.

Bij de rozen zitten echt juweeltjes, nu de hete tijd een beetje voorbij is, komen zij ook weer bij en beginnen, met wat extra zorg weer volop te bloeien. Ik zie nu de verschillen tussen de ene roze, rode, witte en cremekleurige en de andere. Het is zo grappig hier, je weet echt niet wat voor roos je koopt. Je krijgt van die armzalige takjes, geent op een onderstammetje en je hebt werkelijk geen idee wat er uit gaat komen, qua kleur of qua soort. Je koopt dan dus een soort van verrassingspakket.....
Voor de prijs kun je het niet laten, ik geloof dat ze 10 pond per stuk hebben gekost. Ze hebben het niet allemaal overleefd, dat dan weer niet.

Een van de rode roosjes
Lichtroze/witte bougainvillea

De bougainvillea blijven een lust voor het oog, de lichtroze/witte begint weer vol met bloeischermen te komen, dat gebeurt dan zo in een paar dagen. De uitlopers van zowel de donkerroze als de lichtroze/witte beginnen respectievelijk de gevel en het balkon te raken. Een kijken hoe zich dat ontwikkelt. Het houden van planten op het balkon is een moeizame kwestie. Zelfs de geraniums (pelargoniums eigenlijk) hebben het niet lang volgehouden. Je kunt het ook wel vergelijken met een soort van bakoven daar in de hete tijd. Nu, met de winter in aantocht, kan ik wel weer eens een poging wagen. De wat sterkere planten zoals Agave, Yucca en Cactussen, maar ja, dat zijn allemaal weer van die planten met stekels, venijnige puntenen en/of scherpe bladranden. Ook niet echt prettig als je er langs moet lopen en zo groot is het balkon ook weer niet. Vetplanten zou ook kunnen, maar die zijn dan vaak weer te laag. Nog eens over prakizeren....

Venijnige stekels en doornen
Een paar vetplantjes

De Tecoma begint weer te bloeien, er zijn nu al een paart trossen geel te ontwaren en gezien de bloemknoppen die zich vormen zal het straks weer een geel feest zijn.

Het pad naar de voorpoort, zowel als naar de achterpoort is inmiddels een groene poort aan het worden. Ik vind het af en toe nog prachtig om te kijken naar een an de eerste foto's, toen alles nog kaal en ledig was, en dan te zien wat er allemaal in die betrekkelijk korte tijd gegroeid is en in bloei staat.

Hurghada, 27 september 2005