De tuin wordt volwassen 3

De cactusverzameling begint vorm te krijgen. Iedere keer probeer ik weer een nieuwe soort te vinden en als ze niet te duur zijn koop ik ze. Het 'prikkelhoekje' heb ik van het winterterras weggehaald en ik heb nu op een tafeltje daar en langs het pad naar de voorpoort een nieuwe opstelling gemaakt. Er zijn er een paar bij die echt heel gemene stekels hebben, die haken zich in je vel en als je ze er dan uit probeert te halen breken ze af. Ik moest dus wel een plek zoeken waar de kans om ze te raken minimaal is.

Een deel van de cactusverzameling
Vetplanten in een zijrandje

Ook de verzameling vetplanten groeit. Een deel staat in het tuinrandje van het zonneterras, een deel in het 'succulententuintje' aan de achtermuur en een deel in een van de bakken van de 'buitentuintjes'. Ik heb al heel wat jonge plantjes van ofwel uitlopers ofwel zichzelf uitzaaiende grutsels die aan de randen van het blad van sommige planten groeien.

De bougainvillea in de buitentuintjes begint het ook eindelijk te doen. De witte aan de achterkant staan in bloei, de 2 (geel en oranje) aan de voorkant hebben besloten te overleven en staan in het frisse bladgroen en de gele bloeit eindelijk. De planten aan de voorkant hebben het zwaar, de zon staat daar van opkomst 's morgens tot rond een uur of 4 's middags in de verzengende hitte van de zomerzon. Een aantal planten heeft het niet overleefd, anderen beginnen nu weer een beetje bij te komen. Ik moet daar nog iets voor verzinnen, wellicht andere planten of een automatisch watergiftsysteem o.i.d..

   
Witte Bougainvillea naast Eucalyptus
   
Oranje Bougainvillea buitenvoortuintje

Achter neemt de witte (wilde) Datura de boel een beetje over. Ik laat dat maar zijn gangetje gaan. Oorspronkelijk was dat (buiten de 2 dubbele bougainvillea, de enige bloeiende plant in de tuin toen ik het huis kocht en ik was er toen maar wat blij mee. De geur van die bloem is heerlijk, bijna bedwelmend. Het enige nadeel is dat de zaadbollen zorgen voor een enorm nageslacht.

De wilde witte Datura (blauwgroen blad)
De rode hibiscus weer fris en vrolijk

De Chinese Roos (Hibiscus rosa-sinensis), die hier als haag groeit heeft een ziekte gehad waardoor alle bladeren krulden en met een wit iets aan de onderkant waren besmet. Ik heb alle toppen er uit geknipt en de nieuwe bladeren en knoppen zien er weer fris en groen, respectievelijk gezond uit. De ficus (ook een haagplant hier) krulde op en viel af, daar is een chemisch goedje overheen gegaan, de buurman had het aan zijn kant gedaan en verzocht mij dringend dat ook aan mijn kant te doen. Ook de citrusboompjes kregen last van dat verschijnsel en om de lieve vrede enigzins te bewaren heb ik het maar laten doen. Ik geloof dat het petroleum was of zo, tenminste daar rook het naar.

in het midden een sprinkhaantje op het blad
Pop Hummingbirdmoth?

Regelmatig vind ik van plant naar plant springende sprinkhanen in de tuin, omdat de tuin nu al wat meer volwassen is laat ik ze een beetje hun gang gaan, als ik er eentje voor mijn neus zie probeer ik hem/haar wel dood te slaan. Vlinders (en hun poppen en rupsen) zijn ook regelmatige gasten geworden in de tuin, alsmede vogels. De laatsten worden bejaagd door de katten, maar ja, de natuur moet zijn loop hebben zullen we maar denken. De grote hummingbirdmoth en de andere grote motten zie ik ook af en toe de tuin visiteren, en ik denk dat een van hen een pop in de guaveboom heeft geplant. Er waren een tijdje geleden ook nog andere rupsen, maar die waren zo agressief dat ik die verwijderd heb, compleet kaalgevreten takken lieten zien waar ze zich ophielden.

Douggie onder de Washingtonia-palm
Beau Rouge aan de avondwandeling...

De poezedieren liggen her en der verscholen of lopen in de tuin te genieten, als het te warm wordt, of als ze het buiten beu zijn komen ze binnen onder de ven liggen. In de avond haal ik ze naar binnen, vooral Loki en Clousseau zijn wat dat betreft gevaarlijk, die gaan namelijk buiten de tuin om ratten en muizen te vangen. In de tuin vangen ze af en toe een vogel, staarten van salamanders (is trouwens grappig, die blijven doorkwispelen ook al is de salamander zelf al in veiliger vaarwater), een te trage gekko en een overmoedige muis. Ratten zie ik nauwelijks nog, ik vermoed dat ze die ook steeds verder weg moeten zoeken. Ik ben niet zo dol met hun rattengevang, die beesten zijn soms vergiftigd met de meest enge gifsoorten en als ze dan aan zo'n beest gaan peuzelen is dat ook niet zo gezond voor hun eigen bestaan.

Het volgende tuinproject is een kas, jawel, en dan niet een om de boel warm te houden, maar om de zaailingen en opkweeksels vochtig te houden. De tekening is er al, maar dat is een constructie van ijzer met ronde bogen, waar ik plastic overheen ga spannen. Ik zit nog te dubben of het misschien een hoekig iets moet worden met glas. Ook voor de deuren, die dan de boel min of meer luchtdicht af moeten sluiten zit ik nog te verzinnen. En zo blijft een mens bezig met zijn tuin in de woestijn......

Hurghada, 16 september 2005