Terug in de zon

k ben weer thuis, ja thuis. Dit is mijn land, ik weet nu weer heel goed waarom ik hier woon. Ik was 2 dagen in Londen en de pijntjes kwamen al weer opzetten. Nat en koud, niks voor mijn lijfje dus. En lang lopen, ook al geen succes, dan krijg ik die pijn in mijn rug weer die verder lopen tot een zeer onaangename en kwellende noodzakelijkheid maakt.
Maar goed, ik zit weer in de droogte en de zon, alhoewel ik toen ik nog maar nauwelijks was gearriveerd, verwelkomd werd met een buitje, zo'n 300 druppels of zo.
Voor de rest, zon, blauwe lucht en warmte. Gisterenavond zat ik met blote voeten en blote armen en ik had het niet koud. De avond ervoor wel, toen was ik bij vrienden en op het balkon zat ik het af te sterven ongeveer van de kou, maar dat kwam door een stevige bries. Waarschijnlijk speelden ook de nasleep van het reizen en vroeg opstaan op de dag van vertrek mee. Gisterenmorgen heb ik geslapen tot 20 voor 11, terwijl ik eigenlijk om 11 uur een afspraak had, die heb ik verzet. Ik zal het wel nodig gehad hebben om even weer helemaal tot rust te komen.

De sociale kalender was ook meteen al weer aan de orde, uitnodigingen, afspraken, telefoontjes enz. enz.. Aanstaande dinsdag komen Loetie en Esther, we gaan wellicht nog een paar dagen dan naar Cairo, zij zijn daar nog nooit geweest en willen mij graag mee hebben om een beetje wegwijs te zijn in de grote stad. Ik hoop dat Patricia ook mee kan, hebben we nog meer lol.
Alle bollen, knollen, plantjes en wederom rabarber (3 stuks, uit Kew Garden) staan inmiddels in de grond. Er was weinig schade. Slechts een potje met schattig donkerblauwe irisjes was in de verdrukking geraak, daarvan was 1 bloem geknakt, die staat nu in een klein glaasje met water te pronken. Op mijn glazen tafel binnen staan nu 3 potjes met narcisjes, tête à tête heten die en de irisjes, alsmede een witte hortensia, die er zojuist ernstig dorstig uitzag. Die gaat vandaag dus ook maar in een grotere pot, met uiteraard Nederlandse potgrond. Ik heb nog 5 zakken..... Hopelijk krijgt Spinneys ze binnenkort weer, de resultaten zijn verbluffend (of eigenlijk niet echt, ik wist het ergens wel) alles wat daar in is gezet groeit en bloeit zoals het hoort. Naast onze kazen, bloemen enz. enz., hebben wij nog een belangrijk exportartikel, potgrond ;-). Althans dat vind ik dan.....

De poezenmannen waren de eerste dagen (en nog wel) niet uit mijn buurt te houden. Ze hebben me duidelijk gemist en willen me nu in de gaten houden of zo. Misschien zijn ze bang dat ik ineens weer er niet ben. Heel veel aandacht en kroelpartijen en natuurlijk heerlijke hapjes uit Nederland heeft ze weer tevreden gemaakt. Ik heb gisteren ook lekker gegeten, boontjes uit eigen tuin en braadworst uit Nederland, met rijst en een eigengemaakte kerriesaus, die sommige van mijn eetgasten kennen en overheerlijk vinden. Het is plat eten, maar als je geen varkensvlees kunt kopen is het welhaast een feestmaal.

Ik heb dus meegenomen uit Kew Gardens de drie rabarberplanten, twee wortelstokken mierikswortel, een vreemde knol die olifantsoorplant heet (met tamelijk groot blad) een schattig bolletje wat ik niet ken en uiteraard een bende zaad. Kew staat bekend om zijn goede kwaliteit zaden en bijzondere collectie. En als je daar dan bent, ik in ieder geval, dan is de verleiding te groot om niet even al die wanden met zakjes na te snuffelen en het nodige mee te nemen. Vandaag ga ik dus wat dingen zaaien, ik heb weer zaad van de Tacca (de vleermuisplant) een wonderlijk mooie plant die ik nu voor de 3e keer ga proberen, bij de zaden van Kew zit er ook vermiculiet, misschien is dat de truc. Ook weer een brugmansia, limoengras (voor het indisch eten), knolselder (voor de erwtensoep) en nog minstens een stuk of 20 soorten die ik in de loop der dagen in de grond ga stoppen.

Daarnaast ben ik druk bezig met het branden van allerlei films, tijdens mijn verblijf in Londen en Nederland heb ik nogal wat kunnen downloaden, terwijl hier ondertussen ook diverse films zijn binnengekomen, er is blijkbaar geen stroomonderbreking geweest, ik kon zien dat ze gewoon door bleven lopen. Wel vervelend dat de brander van de grote computer (in november geinstallerd) vreemd doet. Als ik daar een dvd in stop slaat mijn beeldscherm op geel of rood en moet ik de pc opnieuw starten. Nu moet ik dus alle films van de grote pc copieren op een externe harde schijf en dan op mijn laptop branden. Effe gedoe, maar er zijn eventueel nog 2 andere branders voorradig (op de pc van mijn zoon en de andere laptop). Ik moet wel uit zien te vogelen wat er met die brander aan de hand is, anders kan ik hem mooi terug mee geven aan Loetie, want dit valt nog onder garantie. Ik denk nu, had ik dan toch die blue ray brander maar gekocht toen ik bij de mediamarkt was. Ik heb er nog naar gekeken maar dacht dat ik nog even kon wachten omdat deze (nu niet functionerende) brander nog wel een tijdje zijn diensten kon doen. Anyway, alles komt goed, altijd.

Vandaag alle oude zaaisels die niet op zijn gekomen, weggegooid, dit om ruimte te maken voor de nieuwe zaden van Kew Gardens. Op het grote terras en het winterterras wat planten behandeld die een beestje hebben, het is een hardnekking iets, wat ik in de tuin heb gekregen door zieke planten van anderen. Of, misschien zit het wel in de lucht, kan natuurlijk ook. Hazzam wil alsmaar met melassio sproeien, maar ik ben niet zo dol op die gifstoffen van hier, ddt mag hier tenslotte ook nog. Ik kan niet lezen wat de bestanddelen zijn en ik verpest liever niet mijn biologisch tuinieren....
Een aantal plantjes verpot, die het dan wel deden en zo blijf je bezig als je tuiniert en je min of meer het hele jaar door kunt zaaien. Ik heb stokrozen in een bak staan, eigenlijk zou ik die in de tuin willen zetten, maar ja, hoe dat dat weer gaat aflopen met de toch wel wisselvallige en soms niet al te zachtzinnige watergeverij van Hazzam. Ik kwam thuis en natuurlijk was weer de gardenaaansluiting van de slang gehaald. Dat blijft een vreemd iets, ze kunnen of willen daar niet mee omgaan, ze doen liever hun duim op de slang, maar dan is de straal voor sommige planten gewoonweg te hard.

Het is gewoon lekker om weer thuis te zijn, die zon, die blauwe lucht, de warmte, niet al die verplichte warme kleding, ja, ik geniet weer van mijn huis, tuin, poezen en leven hier.

Never a dull day in Egypt.

Hughada 28 februari 2010