Nijl- en tempeltrip 11,
op het meer, site Wadi Es-Seboua

Ik zag, terugbladerend op de website dat ik de vorige keer gestopt was met schrijven na Wadi Es-Seboua, dus wat dat betreft is dat nu ook gecorrigeerd, de reis in omgekeerde volgorde vanaf Abu Simbel tot Aswan staat er nu ook op. Ik moet wel zeggen dat ik persoonlijk de trip vanaf Aswan naar Abu Simbel mooier vind, dan heb je ook meer tijd, de terugreis is korter. Maar wie weet zit ik dit jaar of volgend jaar nog wel een keer op de boot. Dan wel in een rustiger vaarwater, deze keer was, mede door de korte nachtjes voor en tijdens de reis nogal vermoeiend. Maar ondanks dat, we hebben er van genoten.

Al-Maharraqa

De kinders bezochten op Wadi Es-Seboua hun laatste tempels, na de kamelenrit kwamen ze aan bij Al-Maharraqa, oorspronkelijk gebouwd in het oude Hierasykaminos, een behoorlijk drukbevolkte stad in de Grieks-Romeinse tijd. Hierasykaminos had een tempel uit de Romeinse tijd, gewijd aan Serapis. Farao Ptolemy I heeft deze godheid destijds in Egypte geïntroduceerd, misschien met de intentie een cult te creëren die zowel door de Grieken als de Egyptenaren werd gevolgd. Serapis, een naam die de combinatie is van de 2 oude Egyptische goden Osiris en Hapy, was een god van het leven na de dood, maar ook een arts en daarvoor de weldoener van de mensheid. Hij leende wat karakteristieken van Osiris, alhoewel zijn belangrijkste atributen Grieks waren, te weten die van Zeus.

 
De zuilengalerij
van Al-Maharraqa

De overblijfselen van deze tempel zijn geminimaliseerd tot de hypostile hal, die deuren heeft aan 3 zijden. Bijzonder is de wenteltrap, het enige voorbeeld in Nubië. In 1965/1966 is de tempel, bedreigd door het stijgende water van het Nassermeer, ontmanteld en herbouwd een stukje zuidelijker van de originele vindplaats.

 

Al-Dakka

Al-Dakka, door de oude Egyptenaren Pselqet genoemd, bevatte een tempel om de god Toth te vereren. Thot, de god van het schrift en de kennis wordt vaak afgebeeld als een mens met een ibishoofd. Diverse heersers hebben bijgedragen aan de constructie en decoratie van de tempel, inclusief de Merotische koning Arkamani (vroeg derde eeuw v.C). De Egptische farao's Ptolemy IV Philopator (2e eeuw v.C) en Ptolemy VIII Eurergets (eind 2e eeuw v.C). Maar ook de Romeinse keizers Augustus en Tiberius hebben hun letterlijke steentje bijgedragen.

De tempel bestaat uit een grote stenen pylon, waartussen een atrium stond (later verbouwd tot kerk tijdens de Christelijke tijd), twee vestibules en een cella. Het geheel is tussen 1962 en 1968 ontmanteld en een stukje verder heropgebouw ten zuiden van Amada.

 
De deurstijlen zijn helaas niet
ingekleurd, maar de tekeningen zijn mooi

 

Tijdens deze werkzaamheden werd er nog een andere oude tempel ontdekt die teruggaat naar de 18e dynastie. Deze tempel was opgedragen aan Horus van Baki (Quban) een plaats in lager Nubië, waar een fort stond uit de Middentijd.

 
Restanten van wandversieringen
maar gelukkig nog een beetje bewaard


In de tempels zijn door latere bezoekers inscripties uit de Demotische, Griekse en Merotische tijd gemaakt.

Na het bezoek, ondanks de kamelen een warme bezigheid, werden de kinders weer met de boot teruggevaren en kregen wij een privé-rondleiding op de boot, die zat eigenlijk niet in het programma, maar vriendjes zijn met de manager heeft zo zijn voordelen, de assistent-manager deed de tour met ons drietjes.

Lake Nasser, 6 september 2009