Stroom op, stroom af

Als hier mensen komen die me (nog) niet kennen hoor ik regelmatig dat ze het zo 'stoer' vinden dat ik hier ben gaan wonen, zo in mijn eentje. Zeker als ze horen hoe de omstandigheden toen waren. Vergelijkbaar met nu was het ook wel echt pionieren, het is niet meer het durp van destijds.
Maar ach, alles went (nou ja, bijna alles dan, er zijn zo van die dingen en gedragingen van mensen die mij blijven verbazen, maar goed, daar heb ik genoeg over geschreven hahahahaha).

Hier is één ding zeker, die zon die iedere dag weer aan de hemel verschijnt, in de winter als streling over je huid, in de zomer een schroeiende bal in de lucht. De lucht is hier doorgaans droog, kurkdroog en ook dat onttrekt vocht aan je lichaam. Veel toeristen denken dat het onzin is dat je hier zoveel (water) moet drinken. Ik noem het wel eens 'tot boven in je hersens' of 'tot je een waterhoofd hebt', waarmee ik hetzelfde bedoel.

Internet en telefoon, ach, ze hebben mijn kabels opgegraven, kapotgereden, gebruikt als verpakkingsmiddel, alles kan hier. Soms vaart er weer eens een boot over de kabel, ofwel sleept zijn anker de kabel in de Middelandse Zee of het Suezkanaal in breukjes. Het kan ook zijn dat een meneer in de telefooncentrale hier een verkeerd knopje omzet of, tja, de electriciteitsvoorziening.

Het is de hete tijd, dat heb ik nu al tig keer vernoemd, en dat betekent dat iedereen zijn airco's aanzet, het is gewoon niet te doen zonder, althans dat vinden de meeste mensen. Natuurlijk zijn er mensen die het zonder airco overleven, maar dan moet je denkelijk hier geboren en getogen zijn en dan nog, zo gauw mensen in staat zijn om een airco aan te schaffen (al is het tweedehands) dan hangen ze zo'n ding op. Ook ik heb het geprobeerd zonder airco, in de tijd dat ik nog in Dahar mijn huurappartementen had, nou, eh, zodra het water van je kruin tot je tenen uit je porieen begint te stromen dan weet je het, dit is niet te doen.
Maar goed af en toe moeten we het verduren, dan valt de stroom uit. Dan werken de airco´s niet, de vennen niet en als het lang duurt kan dat onaangenaam zijn, op zijn minst. Sommige mensen nemen dan hun toevlucht tot openbare gelegenheden die een agregaat hebben, anderen wachten tot het over gaat, want een tussenweg is er niet.

Hier bij mijn huis is er een klein of eigenlijk wel groot probleem. Ooit is de verdeelkast die blijkbaar bij de buren in de tuin is aangelegd doorgebrand. De hele wijk achter mij lag derhalve zonder stroom. Maar vernuftig als ze hier zijn, hebben ze de draden van die bijna polsdikke hoogspannings-electriciteitskabel in de persoonlijke kast in mijn tuin aan de draden daar geknoopt. Een omwikkeling van dat tape ,in allerlei vrolijke kleurtjes verkrijgbaar, eromheen en hoppa, het werkt weer. Sindsdien hangt dus een halve wijk daarop.
Edoch, in deze periode van massastroomverbruik wordt er nogal een wissel getrokken op mijn kastje buiten, als ik er voorbij loop ruik ik weer verbrand plastic en de lampen in huis hebben geen dimschakelaar nodig, die gaan vanzelf regelmatig zachter schijnen. Ook de ventilatoren zoemen dan minder hard.
Mijn computer vindt dat niet zo leuk en klapt er dan uit. Eerst hoor je een klik van de ups (een soort batterijding om de stroomwisseling op te vangen) daarna hoor je een bloepgeluidje en ja hoor, zwart scherm.

Het is maar een seconde of wat, maar genoeg om de computer te laten herstarten. En ja, dan moet ik dus alle downloads weer laten hercontroleren, alle programma´s weer starten, en dat kan dan zomaar binnen een kwartier 6 x plaatsvinden.
De laptop beneden heeft hier allemaal geen last van, met dat usb modemsticky en de extra batterypack blijft dat gewoon draaien. Kun je bij kaarslicht zelfs nog internetten, een enkele keer zelfs gedaan. Echt waar, is best grappig.
Nu is het op dit moment soms met die etisalat stick ook niet te doen, dan zet ik de wireless-verbinding er maar bij, als het me dus echt zo gaat ergeren dat ik niet eens een pagina op kan laden van een paar kilobites. En zo leer je omgaan met de situaties hier.

Het kan ook zijn dat de stroom dan geheel uitvalt, overbelasting van de doos in mijn tuin, in mijn huis, je weet het nooit hier. Soms brandt het licht superfel, dan is er weer overbelasting, daarvoor heb ik overal bij electronische apparatuur van die beveiligde stekkerdozen met een zekering, je kunt zomaar al je apparatuur naar de filistijnen hebben, het voltage kan hier een beetje te hoog worden waar al die compergestuurde technologie niet zo goed tegen kan. Dat merkte de dochter van Margaret pas, computer, laptop, router/modem, wasmachine, afwasmachine, tv, dvd-speler, koelkast, vriezer, airco´s die aanstonden, noem maar op, allemaal kaduuk.

Nog iets anders kan gebeuren. Alles zwart. Daarom staan overal zaklampen, kaarsjes en waxinelichtjes. Ook al hebben we hier nu super-supermarkten, internet usb sticks, computer- en meubelwinkels, kun je hier overal auto´s kopen, en wordt het leven steeds aangenamer, water, electriciteit, telefoon en internet zijn nog steeds van die dingen waar je ieder moment van verstoken kunt geraken.

Misschien is het toch wel een beetje stoer om hier te wonen..........

Never a dull day in Egypt, dat zeker!

Hurghada, 27 juli 2009