Regen

Jawel, je zou het bijna niet geloven, maar het regent. En niet een paar druppels, maar een echte lekkere bui. Goed voor de planten, worden die ook eens fatsoenlijk ontstoft, want de tuinmannen vinden dat nog steeds niet echt nodig.

Het begon met weerlicht, na een benauwde vochtige dag. Daarna hoorde ik licht gerommel, en ja hoor een uurtje later Regen ;-). Wij kunnen daar hier blij mee zijn, het frist alles op. In Nederland kon ik er zo mistroostig van worden, dat eeuwige grijze en natte. Hier is praktisch iedere dag blauw en zonnig (blauwe lucht dus) en dan is een enkele regenbui gewoon lekker en leuk.

Overal 'Nederlands' nat ;-)

Het is niet koud, morgen zal het waarschijnlijk wel weer een zonnige dag zijn, dus ach, laat maar lekker druppelen. Ik merkte het eigenlijk doordat er een lamp klapte, denkelijk was die warm en tja als er dan regendruppels op vallen krijg je een plop. Morgen maar eens zien en vervangen.
En ja de lamp is stuk, niet zozeer door de regen, maar de bougainvillea die langs de muur omhoogging tot aan het raam van de computerkamer is door de zwaarte van vocht in de bloemtrossen naar beneden gekomen en heeft de lamp in zijn neerwaartse gang meegenomen.

Hurghada heeft een zware regenbui gehad, toen ik in bed lag hoorde ik het ouderwetse geluid van wind die regen tegen de ruiten slaat, vond het wel wat hebben. Soort ouderwets 'gezellig' gevoel. Ik had ook geen paniek, had wel gehoord en gezien dat de stroom uit was gegaan want ja, dit land is natuurlijk niet zo ingesteld op zware regenbuien. Mijn huis heb ik als een van de eerste klussen waterproof laten maken, daar ben ik wederom heel blij mee, ik heb droge plafonds. Dat is her en der wel anders, mijn buurman heeft schijnbaar in alle slaapkamers lekkage, in de villa van Margaret heeft het dak ook gelekt, bij Karin in Mubarak 6 ook problemen, Injy's huis wat lager gelegen garages/opslagruimte heeft is ondergelopen en dat heb ik dan even zo van een paar mensen gehoord. Jawel, de straten staan blank, grote plassen op de parkeerplaats en ook op de weg achter het huis, en Hurghada in rep en roer. De electriciteitsmaatschappij heeft zijn handen vol, want diverse hotels en wijken zitten zonder stroom.

 
Zo kan het dan, 1 x per jaar of zo?
De oprit al weer aan het drogen

Het schijnt dat het is ontstaan door een windstroming uit het zuiden die al voor dat klamme weer zorgde, de avond ervoor hadden we prachtige wolkenformaties in zuid-westelijke richting, denkelijk was dat een aankondiging. Toen gisteren tegen het eind van de avond die bliksemshow eveneens in het zuidwesten, het natte deel van Afrika zal ons de zegeningen van deze waterpartij gezonden hebben. Daar heb je natuurlijk de moesson. Geen idee of het zo zit, maar dat lijkt me in ieder geval een redelijke verklaring. De rest om ons heen is zandbak, ik heb niet de indruk dat je daar iets anders dan zandstormen van kan verwachten.

Met enige ploffen is de stroom weer aangegaan. Die kast in mijn tuin staat open omdat het deurtje sinds de doorschakeling van de rest van de wijk op mijn tuinkastje open staat en de met tape aan elkaar gefrutte sterkstroomdraden zullen ook wel nat zijn geweest. Die tape is allang weer gesmolten. Een aantal weken geleden is mij beloofd dat ze het nu eens echt in orde zouden maken, maar ja, toen bleek er iemand met een soortgelijk klusje een dodelijke optater gehad te hebben (vernam ik van Sayed), dus dan komen ze gewoon niet meer of zo. Mijn nieuwe electricien had al eerder gezegd dat die het ook wel fatsoenlijk kon repareren, misschien dan toch maar uit eigen zak doen, alhoewel de electriciteitsmaatschappij de puinhoop heeft veroorzaakt.

De sterkstroomkast in mijn tuin ....................................

Ik zit ineens te denken aan al die mensen die hier vastgoed hebben, maar hier niet wonen. De vraag is hoe hun huizen de stortvloed hebben overleefd. Zoals gezegd, de meeste huizen zijn hier niet ingesteld op regen, zeker niet in deze hoeveelheden. Enfin, ik heb net een rondje door het huis gedaan, de computers staan weer aan, ik had uit voorzorg de stekkers er even uitgehaald, want je kunt hier zomaar een stoot hoogspanning in je meterkast krijgen, en dan dus ook door het huis heen. Ook al heb ik dan aarde slaten slaan, overal van die stekkerdozen met overspanningsbeveiliging, hier weet je het nooit. En verzekering, mmmm, ik weet niet of die wel uitbetalen in zo'n geval. Daarnaast, de externe harde schijven die dan aangesloten zijn op het electriciteitsnet zijn dan gewoon onbruikbaar, wat in kan houden dat ik al die verzamelde films niet meer kan gebruiken. Nou heb ik in principe van iedere film een dvd gebrand, alhoewel ik nog met de series van mijn zoon bezig ben, maar goed het is toch zonde als al dat werk weer opnieuw gedaan moet worden en die harde schijven zijn ook niet goedkoop. Anyway, alleen het voorgedeelte van de woonkamer is stroomloos. Ik moet straks eens uitzoeken of dit komt door die lamp die buiten geknald is, alhoewel dat een aparte schakelaar is, denkelijk wel dezelfde groep. Aja, Never a dull day in Egypte zullen we dan maar denken.

Tja, echt waterproof is het niet..........

Mijn eerste twee koppen koffie van vandaag waren capuccino uit een pak met heet water wat ik in een pannetje op het gasfornuis heb opgewarmd. Zo meteen kan ik weer aan de Senseo. Ik heb buiten al een eerste grote ronde gedaan om alle planten die (lek)schotels hebben naast hun schotel te zetten en daar het water van in de tuin te gieten. Dadelijk een tweede ronde. Sommige gruttertjes (zaailingen) zijn door de heftige regenval platgeslagen, hopelijk komen ze weer omhoog. Voordeel van deze regenbui is ook dat de henna pergola's allemaal gespoeld zijn, op het grote terras is het wel een beetje een modderboel, maar gelukkig had ik gisterenavond de banken bedekt met een lap stof. Het eventuele vocht verdampt wel weer, maar de vlekken van het woestijnzand wat naar beneden is gekomen van de pergola's is een beetje donkerbruin van kleur. Aangezien mijn banken van lichte stof zijn was dat dus een goede inval. Ook had ik de was binnengehaald, wat hier normaal gezien altijd buiten hangt. Het is misschien maar goed dat ik nog de automatische reflexen heb vanuit het regenachtige Nederland. De schade hier is beperkt dus.

 
Alle plantjes vanuit hun bad gehaald
Het neergedaalde zand van de pergola

Overmorgen komt de poetsploeg weer, dan zal het vocht op het terras wel weg zijn en kunnen ze dat mooi een grote beurt geven. Zo komt alles altijd goed, ieder nadeel heeft zijn voordeel. Alles gratis opgefrist, van bovenaf, wat lastig is als je het met een tuinslang moet doen, zeker met bomen die tot boven het huis groeien. De tuin is gratis en goed gewaterd, wat wil een mens nog meer?

Zojuist even gebeld met Patricia, bij hen in Mubarak 7 is ook het een en ander onder gelopen, uiteraard laat je afwateringputjes maken op balkons enzo, maar ja, als ze dan, zoals bij hen de vloer de verkeerde kant op laten lopen heeft zo'n putje weinig zin. Ook hoorde ik dat ze bij de aanleg van een airco gewoon een gat in het plafond hadden gemaakt waar nu het water vrolijk door naar beneden stroomde, recht de kledingkast in. Heerlijk die werklui hier, als je er niet bij blijft dan kun je dit soort dingen verwachten.
Daarnaast vertelde ze dat in een aantal van hun panden in het complex de trappen in watervallen waren veranderd...... Tja, dat heb je met open trappenhuizen in een land waar het zelden regent, maar dan zo af en toe.....

Buiten hoor ik grappige geluiden, auto's die door plassen rijden, zo'n ruisend geluid wat je hier feitelijk zelden of nooit meemaakt. De tuin ruikt fris, de lucht is schoon, de zon schijnt uiteraard zoals iedere morgen ongeveer, de boel droogt op en iedereen weet nu waar de pijnplekken in de bouw zitten. De komende tijd zullen de werklui het hier weer druk hebben, zo blijf je natuurlijk aan de gang. Bij mij is het voorlopig even een kwestie van checken hoe het zit met die lamp en het voorgedeelte van woonkamer, alsmede het linkse deel van de keuken wat geen stroom heeft (daar staat ook de koelkast dus is wel van belang dat dat niet te lang duurt) en de planten van hun rijkelijke voetbad verlossen en dan is het hier eigenlijk weer 'as usual'.

Hoe het nu moet/is met het voorste deel van de woonkamer weet ik nog effe niet, ik heb de kapotte lamp eruit gehaald, maar dat is niet de oplossing. Ik laat maar even alles drogen, misschien dat dat helpt. Voorlopig heb ik de senseo-koffiemachine en de koelkast met groot vriesvak (waar allerlei heerlijkheden in zitten) op de andere helft van de keuken aangesloten, die heeft wel stroom. Handig in situaties zoals deze. Hoe het met de groepen zit weet ik niet precies, destijds hebben ze er een stuk of 4 groepen bijgemaakt, ik ben dat spoor bijster. Heb ook even geen zin om alles uit te proberen, want alles (buiten die helft dan) doet het. Eerst ben ik even croissantjes aan het bakken, inmiddels roept mijn buik wel om wat vulling.

Kortom, business as usual, ik ga zo de was weer buiten hangen, alhoewel het nu ook niet echt droogt vrees ik, de luchtvochtigheid is beetje hoger dan normaal ;-). Het lijkt trouwens wel enorm afgekoeld ineens, na die (te) warme dagen voor de tijd van het jaar. Misschien was dit de omslag naar 'de winterse' periode? Ik vind het niet erg, heb allemaal warme winterkleding, bendes hout en alle airco's kunnen desnoods op verwarmen. Voor de badkamer heb ik nog een aparte radiator, dat kan prettig zijn als je nat van onder de douche komt en het is echt kououd (voor hier dan).

De open haard is aan, kaarsen en waxinelichtjes verlichten de achterkant van de woonkamer omdat de stroom het daar nog steeds niet doet. Eigenlijk wel romantisch/gezellig, de muziek doet het wel, evenals de tv, dvdspeler en computers. Zo van die dingen waar je best wel zonder kan, maar die het leven toch wel veraangenamen. Vanavond ga ik denk ik maar eens zuurkoolstamp maken, lekker met spekkies en rookworst, ik heb weer een nieuwe uit Nederland ontvangen ;-).

Een biertje koel uit de schuurkoelkast, Ennya in hoge kwaliteit aan mijn oren, Clousseau dwars op de tafel, en nog steeds met blote armen....

Never a dull day in Egypt.

Hurghada, 18 januari 2010.