Rattenvangen

Vanmorgen ging ik kijken of mijn rattenvallen met kattenvoer hun werk hadden gedaan. Nou, in de vallen waar ik los kattenvoer had gedaan en een stukje tomaat aan het haakje was het kattenvoer mooi verdwenen, maar de ene val stond nog open en de andere was dicht, maar geen snoeprat erin. De derde val die ik op de watertank had gezet (daar zag ik steeds rattensporen in het stof) was degene waar ik het kattenvoer in de tomaat had gefrut. En jawel, die was van de tank verdwenen. Na enig zoeken vond ik de val op de grond met een rat erin. Dat mag Hazzam straks verzorgen. Vanavond gaan we dus dit beproefde recept bij alle 3 de vallen inzetten. Ook al zal ik dan alle ratten uit de buurt waarschijnlijk moeten verdelgen, als niemand anders het doet, so be it.

Een andere plaag had zich vannacht op mijn computertafel gemanifesteerd. Gisteren had ik een heerlijk broodje paling gemaakt en blijkbaar waren er 2 stukjes brood op mijn bureau beland. Die waren vanmorgen dus compleet zwart van de mieren. Mijn eerste werkje vanmorgen was dus mieren verdelgen, handmatig, want die spuitbussen heb ik wel in huis, maar die slaan me op de adem en gebruik ik liever niet binnen. Ook die zijn verdwenen, alleen is het vervelende dat ik niet weet waar ze vandaan komen. In de keuken kan ik rustig van alles laten liggen en ook de inhoud van de kastjes wordt met rust gelaten, maar hier boven zie ik er af en toe wel, in alle formaten die we hier hebben. Tot nu toe dus de verkenners, denk ik dan maar, en vannacht een heel leger. Een enkele mier waagt het zelfs om over mijn lichaam een weg te zoeken, wat ik gewaar word door een prikkelend gevoel. Dat had ie nou niet moeten doen, ook die wordt geplet.
Waarom blijven die beesten nou niet gewoon in de tuin? Daar mogen ze van mij hun werkjes doen, niet in mijn huis. Daar heb ik de poetsers voor.

Enige tijd geleden heb ik de timmerman van Injy laden laten maken voor in mijn Ikea stelling om zo de dvd´s in een dubbele rij in de kast te plaatsen. Ondertussen staan er weer stapels die ik niet kwijt kan, ik vrees dat ik weer boeken naar boven moet verhuizen omdat ik geen zin heb in verder ´zichtbare´ rijen dvd-hoesjes in mijn woonkamer te hebben. Wat wel zou kunnen, dat heb ik ooit in een woonmagazine gezien, een hele muur met die dingen, maar dan in allemaal verschillende kleuren hoesjes. Dat zou betekenen dat ik gekleurd printpapier moet gaan vinden en alle inlegvelletjes opnieuw moet gaan printen. Of ik dat echt wil? Moet ik nog eens over na denken. Het was op zich wel een grappig gezicht...... Het zou dan eventueel kunnen op de muur waar het raam inzit. Consequentie is dan wel dat ik de muur met de groen/witte punt en het plafond weer moet latexen met wit, anders wordt het te druk daar en of ik witte latex kan vinden die het groen in één keer dekt? Want uiteraard zou ik dat dan zelf moeten verven, ik zal mijn uiterste best doen om geen schilders meer in huis te halen, met mijn laminaat overal zie ik de bui al hangen. Ze draaien rustig het plastic wat je ze geeft om, als ze naar een nieuwe plek gaan, zodat de klodders alsnog op de vloer terechtkomen................ Dat is geen grapje, heb het met eigen ogen hier zien gebeuren!

Iedereen hier is weer helemaal blij met de huidige temperaturen. De airco´s uit, ramen en deuren open, frisse lucht in het huis en, ook niet onbelangrijk, de electriciteitsrekeningen gaan weer naar beneden. Bij mij was de meteropnemer al 3 maanden niet geweest, uiteraard de dure maanden. Hij had een collega die blijkbaar de nieuwe meneer wordt. De oude vrolijke en enthousiaste meneer die altijd vroeg of ik weer wat nieuws had gemaakt of gedaan is gepromoveerd naar kantoor. Anyway, begin volgende maand komt de nieuwe met een fikse rekening, maar ik weet hoeveel het is, dus kan ik vast naar de geldautomaat om het bedrag te reserveren. Grappig eigenlijk, in Nederland zijn de dure maanden altijd in de winter, hier dus precies andersom. Zo ook het zaaigebeuren, als Hazzam klaar is met het snoeien (ook de heggen mogen wel weer) zal ik hem delen van de tuin om laten spitten om weer eens groente te zaaien en bonen te leggen. Altijd veel lekkerder dan dat uit de winkel, ook al heb je inmiddels veel Isis-producten, biologisch geteeld dus.

Dinsdag alweer, een dag met een (zoals gebruikelijk) intens blauwe lucht, maar deze keer met witte wolken met een lichtgrijze zweem. Weer eens wat anders, in het land waar de zon (bijna) altijd schijnt. De wind komt weer uit het oosten, dat betekent nogal eens wolken en een hogere vochtigheidsgraad. Maar er staat ook wind, dat maakt het dan weer prettig. Vanmorgen heb ik weer een stukje bij de houtopslag schoongemaakt, iedere dag een beetje, ook een beetje bouga's gesnoeid, die mij uiteraard terug hebben geslagen, er zitten weer her en der gaten in mijn lijf, die doornen zijn echt verraderlijk. Inmiddels draag ik mijn multifocaalbril bij deze klusjes, dat voorkomt oogverwondingen. De zak met beendermeel heb ik ook half ongeveer uitgestrooid in de tuin, volgens Kimo is dat goed om planten aan het bloeien te krijgen, aangezien er fiks gesnoeid is her en der mogen de bloeierts dan wel wat extra van me hebben, zodat ik straks weer een glorieuze bloeiende tuin heb. De bombaxboom heeft er echt zin in, nu dat stuk Tecomaboom weg is gaat ie enorm in bloei. Dat is dus voor het eerst sinds ik hem heb, er zitten van die mooie grote roze bloemen in, ik vind ze altijd wel iets van orchideeën weghebben. Anyway, ook dat is dus gefikst. Met al het verpotten heb ik een aardige voorraad nieuw gemengde potgrond, er zijn nog wel wat planten die overgepot kunnen worden, maar dat moet maar even wachten.

De bloemen van de bombaxboom

Vandaag zal ik nog wat zaaibakjes vullen en de passieflorazaden in de melk zetten (die schijnen 2 dagen in de melk te moeten weken) morgen kan ik de zaden van de koningspalm in bakjes doen en vandaag mogen de clematiszaadjes in de grond, die staan dus nu ook in de week, zij het dan in gewoon lauw water. De administratie van de dvd-collectie heb ik ook een beetje bijgewerkt, het zijn er zoveel, als ik ze niet nummer en er lijsten van bijhoudt vind ik ze nooit meer terug, dus belangrijk werkje.....
Vanmorgen trouwens geen ratten in de val, wellicht waren die 2 jongkies de boosdoeners. Vanavond zal ik nog eenmaal tomaat met kattenvoer zetten, en dan goed in de gaten houden of er in de toekomst weer keuteltjes te vinden zijn. Misschien moet ik net zoals Denise het heeft gedaan om een muis in huis te vangen, een zakje maken met daarin brokjes en dat aan het haakje hangen. Dan moeten ze echt er aan trekken en valt de klep dicht. Is nog een idee voor morgen of zo.

 
De tafel met zaaisels
Patattekes in de mand

Alle planten, ook in de potten hebben na hun compostgift er echt zin in. Ik zie overal nieuwe blaadjes verschijnen, het grote terras staat inmiddels weer een eind vol met diverse potplanten, een vrolijke aanblik. Eigenlijk is het overal nu wel een beetje feest, de boel is fiks opgeknapt na de snoeibeurten waarmee ook al dat oude blad en takken verwijderd zijn en jong fris groen zijn intrede doet. Daarnaast is het nu ook zo lekker om buiten te zijn, zeker nu er een heerlijk briesje waait.
De winter mag voor mij ook komen, nog effe niet liefst, dit is zo´n tijd die altijd mag duren, maar ik heb in ieder geval genoeg hout om zelfs een koude winter door te komen.

En dan is het alweer donderdag. De dagen zijn korter, de avonden dus langer, of het nou daar aan ligt, geen idee, maar ze vliegen voorbij. Veel tuinklusjes, naast het instrueren van Hazzam om her en der weer grote snoei te doen is het mijn dagelijkse werkje om het zaaigebeuren te doen. Sommige zaden moeten in melk, andere doe ik in een middeltje wat ik van exogarden heb gekregen. Dat schijnt een snelontkiemer of zo te zijn. Hazzam heeft vandaag weer wat nieuwe gruttertjes van cicca's aangeleverd en ook afrikaantjes uit de tuinen van het Mashrabaya hotel waar hij zijn hoofdjob heeft. Tevens had hij een zak vol zaad van goudsbloemen die hij in een grote pot heeft gezaaid. Twee brugmansia's zijn vandaag ook in een kuip gegaan, die staan nu naast de deur, ben benieuwd hoe zij het gaan doen, op zich is het wel een winderig plekje, maar ook zonnig en licht. Want ja, de windtijd komt er dan ook weer aan, het kan hier in de winter ook loeien om het huis. De eerste keer dat ik dat meemaakte hier lag ik in bed te genieten, het deed echt denken aan Nederland.

De Brugmansia's bij de voordeur

Ik zit nu te typen met een Clousseaupoes die zijn hoofd op mijn linkerarm heeft liggen, zijn achterlijf rust tegen mijn rechterarm. Ondanks dat dit niet een stille rustplek is, slaapt hij vrolijk door, zijn oogjes lekker dicht. Het is wel een type wat altijd als hij bij me komt liggen contact wil. Blijkbaar stelt hem dat op de een of andere manier gerust en ook dit is voor hem een veilig gevoel schijnt. Ach ja, het kattenvolk, nu ik 's avonds meestal buiten zit om te genieten van het heerlijke weer en een koud biertje meestal, alhoewel ik gisteren een melkdag had, ik geloof dat ik wel 2 liter melk op heb gedronken, kun je zomaar zin in hebben. Zeker nu de aanvoer van die verse melk weer redelijk constant is. Dan komen ze dus om beurten tegen de tijd dat het donker wordt naar me toe, aandacht vragend, Clousseau doet dat door een heel verhaal af te steken iedere keer als ik stop met hem te aaien, Douggy is wat effectiever, die springt gewoon op schoot of gaat demonstratief tegen me aan zitten met zijn hoofd omhoog. Als ik ze dan naar binnen doe, eten geef en zelf weer naar buiten ga, gaat Clousseau schattig tegen de deur staan te miauwen, zo van heee, waarom moet ik nou binnen blijven. Dat ik niet van platte katen hou is blijkbaar nog steeds niet tot hem doorgedrongen. Als het donker is, helaas, poezenbeesten binnen. Zeker Clousseau, die gaat dan graag op jacht en met de auto´s hier zie ik dat niet zitten.

Weer een lekker plekje om overdag een bakkie te doen en 's avonds een biertje

Vanavond is er een lezing nummerologie in het dorp. Daar zit een groot deel van de Nederlandse gemeenschap, zal wel weer gezellig worden. Voor ik daar naar toe ga moet ik dan toch eindelijk een beginnen met geld te tanken, morgen moet ik Hazzam betalen en de electriciteitsmeneer zal ook een dezer dagen langskomen. Het is eigenlijk best wel gek, ik woon op een paar minuten lopen van de geldautomaat, maar ik stel dat vaak uit tot het echt moet. En vanavond moet ik uiteraard ook straatkleding aan, dus ach, dan is dat een mooie combinatie. Vanmiddag heb ik het poedelbad en de planten daar ook eens onder handen genomen. De flamboyant verliest continue bladdeeltjes, en de asparagus daar mocht ook wel weer een opfrisbeurt. De aardappels die ik tijdje terug in een mand heb gestopt (in de aarde uiteraard) begint ook te spruiten, enkele bollen komen op, de ipomeia die ik vorige week heb gezaaid heeft ook al een paar centimeter plantjes, overal verschijnt nog steeds nieuw blad, kortom, fris en fleurig. De stapel snoeiafval groeit, een dezer dagen zal er weer een vrachtwagentje, of misschien wel 2 moeten aanrukken om de boel weg te halen.

 
De berg snoei-afval
Bolletjes boven de grond

 

Zojuist nog een alle rattenvallen opnieuw bevoorraad, hopelijk trappen ze er nu weer in, op zich zijn ratten schijnbaar slimme beesten. Misschien hebben die twee die gevangen zijn geweest (en nu dus dood) het wel gecommuniceerd met de rest van de bende in de buurt? Geen idee of ze elkaar berichten kunnen geven, of hoe dan ook, maar volgens mij is de buurt echt nog niet ratvrij.

Update rattenstory 4-11-09, de kattenbrokjes in de tomaat was een eenmalige exercitie. Omdat ik zag dat ze blijkbaar de bodem van mijn banken op het terras hadden opengevreten (allerlei proppen stofflarden op de vloer) bedacht ik dat ik dan maar iets anders moest proberen. Of het nou muizen waren (die heb ik ook in Nederland in een bank gehad) of jonge ratten, ik vind niet dat die banken geschikt zijn om als (winter)nest te dienen. Darom heb ik de haakjes voorzien van een brokje kaas. En jawel, wederom 2 boefjes, die Hazzam naar de eeuwige rattenjachtvelden mag zenden.

 
Rat 1
Rat 2

 

Never a dull day in Egypt

nov 09