Noeste Arbeid

Heerlijk, die groei en bloei. Vandaag weer eens foto´s gemaakt van de tuin, de easy plantjes en mijn eigen succesjes.

De Clematis Multi Blue in detail, hij doet zijn naam eer aan!

 
Clematis ´Multi Blue´
En de overgebleven ´Fleur de Lyon´

 

 
Easyplantjes 1, slechts een paar gesneuveld
Easyplantjes 2 met eigen zaaisels

 

 
De blisters in hergebruik
Onder andere de Brugmansia-stekken

Tussen alle bedrijven door van zaaien en verpotten heb ik de afgelopen dagen ook de waterpartij gerenoveerd. Eerst bleekwater en anti-muggenspray op waterbasis in het water gespoten, er krinkelden tientallen larven van muskieten in. Tja, stilstaand water heeft een aantrekkingskracht op die beestjes, ik weet het. Het probleem was dat de amfoor waar het water door in de schalen loopt was poreus en lekte. In de bodem zaten inmiddels ook fikse scheuren. Eerst de scheuren en het lekgat volgesmeerd met siliconenkit. Dat een dag laten drogen en toen de rest van de pot helemaal gesilicoond. Ik werd wel bijna bevangen door de damp die uit die pot kwam en mijn handen en armen zaten onder de kit, maar goed, het is waterdicht en werkt weer. De planten weer geherschikt en de verdroogde vervangen, ook die zal ik maar weer zelf water geven. De boel schoongespoten en voila, er is weer gespetter en gespatter. Nu het water weer in beweging is zal de larvenkweek ook wel over zijn.

 
De spetterpartij
´Gewone´ kweekbakjes

De meegebrachte plantjes, zoals de pioenroos, de agapanthus, papaver en lupine, alsmede de rabarbers en de vlinderboom blijven enthousiast en genieten zichtbaar van het lekkere weertje. Ook de tulpen en narcissenbollen van mijn zus gaan gestaag door met hun neuzen boven de aarde te brengen.

 
De pioen doet het nog steeds goed
Pad vanaf het zomerterras

Gisteren heb ik Omar het peperboompje uit zijn blik laten halen en in een pot laten zetten, die heeft zijn plekje gekregen op het houten terras naast de paal met het wasknijpermandje. Volgens mij kan die wel volle zon hebben, zoniet verhuis ik hem wel weer.

 
Het geschuurde en heringerichte terras
De oprit is ook weer aan kant

Van de week gehoord wat een auto per maand kost, het zou zomaar kunnen dat ik het eens een maandje ga proberen. Wie weet ga ik er wel zoveel plezier in hebben dat ik dat regelmatig ga doen. Geen gedoe met verzekeringen, reparaties en onderhoud en als ie dan stuk gaat of ik betrokken raak bij een ongeval wordt onmiddelijk een vervangende auto gebracht. Wordt wel een Peugeot dan geloof ik, maar goed, als het maar rijdt of zo. Kan ik eindelijk die vriendinnetjes in mubarak 6 en 7 eens bezoeken.

 
De stok en stambonen doen het goed
Kievitsbonen en lathyrus eigen kweek

Er staan nog een aantal soorten bonen in turfpotjes, gisteren heb ik ook koffiebonen gezaaid, ben benieuwd. Vanmorgen heb ik pinda, kruid je roer me niet en katoenplantjes gezaaid, leuk hoor al die oude zaden. Tenslotte heb ik in al die jaren wel voor een paar honderd euro aan zaden gekocht en/of laten bestellen. Nu is het weer 'wiedersehn macht freude' en met mijn nieuwe manier van zaaien is het ook een bevredigende bezigheid.

 
Witte oleander en banaan
de zonnebedjes vanaf de composthoop

Vanmorgen ging ik kijken naar de Brugmansia, gisteren zag ik weer een nieuwe bloem. Helaas de bloem was verdwenen, Omar heeft de buitentuintjes gewaterd en met de slang ragt hij wel vaker planten kapot, grrrrrrrrrrrrrrrrrr. Maar goed, de andere heeft al weer 4 beloftevole bloemknoppen, dus dan daar maar weer op wachten.

 
Brugmansia volle knoppen
Kruiden eigen kweek

Naast de diverse soorten basilicums en andere tuinkruiden (zie rechtsboven) heb ik gisteren in een grote schaal het keukenkruiden-mengsel van Vreeken gezaaid, ben benieuwd. Voor ik dat kon doen moest ik wel de schaal ontdoen van plantsels van Omar, maar goed, die knul heeft ook gedacht dat ie goed deed, wat weet hij nou van tuinieren en zaadjes, of zelfs wat ik als een mooie 'tuin' zie.

 
Langs het huis
Easyplantjes en eigen kweek

Vanmorgen nog een 'verlaat' doosje kattenvoer gekregen en eveneens bij dr. Sama (de dierenarts) kattenvoer besteld, Denise haalt het morgen op, zij is zwaar op dieet dus geen cb (cold beer) voor haar maar een kop thee als ze het komt brengen.

 
Ipomeia, 1/4 gezaaid, nu al in potjes!
De lupine en papaver uit Nederland

 

 
De hanging basket met easyplantjes
en nog meer gruttertjes

Er zijn een aantal planten die het minder goed doen, daar zijn een paar plantjes gesneuveld, een enkele lijkt het weer opnieuw te gaan doen, maar een aantal zijn denkelijk verloren gegaan. Dit zijn vooral de fuchsia en de riddersporen. Maar goed, wat is nou 4 verloren plantjes en een paar vraagtekens (2 of zo) op de tientallen die het allemaal fantastisch doen, tot nu toe.

 
De aardbeitjes
en in huis ook mooie blommen

Nou, jullie zijn weer op de hoogte, als je terugbladert naar de eerste foto's kun je zien wat een groeizame omgeving het hier is, met uiteraard de grootste lof voor easy-plant en portie potgrond. Tuinieren in de woestijn, het is echt (weer) te doen!

Never a dull day in Egypt

Hurghada, 5 april 2009