Mysterie

In dit land, 'waar de zon altijd schijnt' (nou ja, bijna altijd dan) zoals het op tv geadverteerd wordt, is het best wel warm. Heet zou je het ook wel kunnen noemen. Als je niks buiten te doen hebt, dan laat je dat ook, zeker overdag. Binnen bij de airco, filmpjes kijken, wat rommelen in huis, en ik ben dan ook veel op de computer bezig. Niet dat ik de laatste dagen veel hier heb geschreven, (ik kreeg al vragen hoe het met me gaat, het antwoord is 'uitstekend') maar we zijn met een paar mensen bezig om met en voor de hier wonende en/of werkende Nederlanders meer activiteiten te ontplooien. Er is inmiddels een nieuwsbrief en een eigen internetplatform, besloten, want niet iedereen hoeft zomaar te weten waar wij mee bezig zijn ;-). We hebben al diverse kortingen bedongen bij bedrijven, er komt een informatie-avond over verzekeringen in Egypte en ook m.b.t. kleding/boeken-ruil alsmede spelletjes-avonden willen we het voortouw nemen.
Wel vervelend dat de usb modemstick van Etisalat niet naar behoren werkt. Iedereen met zo'n ding ergert zich groen en geel, pagina's laden nauwelijks op, je email binnen halen kost een eeuwigheid en soms is er helemaal geen verbinding. Ze zijn met het netwerk bezig, was de uitleg. Ik hoop dat dat zo is, want hun succes is te veel lijkt het, ze kunnen al die gebruikers blijkbaar niet aan.

Daarnaast ben ik mijn filmotheek op orde aan het maken, ook een aardig karweitje, alles alfabetisch en op nummer, en dan ook nog per externe harde schijf, met een koppeling onderling. Je kunt er zomaar dagen mee bezig zijn.
Ondertussen ben ik ook nog een trip aan het plannen voor als mijn zoon met zijn vriendin hier komt, aangezien zij niet zo gewend zijn aan de temperaturen hier is het niet zo simpel ze toch wat van het land te laten zien, zonder dat ze uitgeput raken. Maar het begint er goed uit te zien. Een diner op een feluca varend over de Nijl, de sound & lightshow in de Tempel van Karnak, dan het eiland Philae in Aswan en 3 nachten op Lake Nasser, jawel, weer op de Prince Abbas.
Zij wil eigenlijk graag naar Luxor, naar de graven in de Vallei van de Koningen, maar daar is het nu zo'n 55 tot 60 graden, ik was er vorig jaar in mei en toen was het al bijna niet uit te houden. Dat dus maar niet......
Zo'n tocht op het water en in de avond de show, dat is dan nog uit te houden en dan heb je twee aparte dingen (de highlights, zeg maar, die in deze tijd mogelijk zijn) gedaan in Luxor. Het eiland Philae stond ook al een tijdje op mijn eigen verlanglijstje en feitelijk is dat min of meer een noodoplossing (prettige bijkomstigheid) want je kunt geen vlucht enkele reis boeken van Luxor naar Abu Simbel, of van Aswan naar Abu Simbel. Het schijnt dat al deze vluchten voor de buitenlandse passagiers zijn gereserveerd die in Cairo of Luxor aankomen voor de cruisses op Lake Nasser. Alle dagen is er te boeken, behalve op de vertrekdagen van die schepen.
Maar goed, dan doen we ook een dagje Aswan, ook al is het er wel heeeeeet, we kunnen ook nog in het zwembad van het hotel gaan liggen als Philae niet te doen is, of wat dan ook.

Via Ahmed, die hier in het wijkje een reisbureau had en nu in Cairo bij een grote reisorganisatie werkt, die zich gespecialiseerd hebben in individuele reizen, heb ik zelfs een hele leuke prijs voor zo'n (zo heet dat dan op internet) 7 sterrenplus-trip. Ik betaal de tweepersoonsprijs voor een hut, terwijl ik er toch alleen inga. Heerlijk die mensen die van die cadeautjes regelen. Voor mijn zoon en vriendin krijg ik ook een speciale prijs. Heb ik dat weer ;-).

Ook geweldig, mijn senseo-apparaat is er mee gestopt, wat ik nou niet echt prettig vond. Ik drink best wel veel koffie en natuurlijk heb ik ook zo'n espresso/capuccino apparaat, zelfs een glazen koffiekan met plastic filterhouder voor als de electriciteit is uitgevallen en ook capuccino-poeder, ik zit niet gemakkelijk zonder mijn bakkies, maar, senseo is toch mijn favoriet, zeker nu we hier ook verse melk hebben. Ik kan er nog steeds dagelijks van genieten.
Maar ja, dan is je machine stuk en helaas, hier zijn geen senseo's te koop. Reparatie zou een optie zijn, maar ja, dan moet je weer naar de mannetjes hier. Die kennen uiteraard niet zo'n machine en onderdelen zijn hier ook niet te krijgen. Nou zijn ze wel vaak vernuftig en worden onderdelen ook gewoon handmatig gefabriceerd. Maar goed, toen ik dit aan Ineke vertelde kreeg ik te horen dat ik haar senseo-apparaat wel mocht lenen, zij gebruikte het niet of nauwelijks. Kijk, daar word ik dan weer helemaal warm van, zo lief van haar. Nog even later kreeg ik te horen dat ik de machine kreeg. "Omdat ik altijd bereid ben te helpen en eigenlijk nooit nee zeg". Nou, daar werd ik zelfs soort van verlegen van. Dit is dan voor mij zoiets van bevestiging van het spreekwoord "Wie goed doet, goed ontmoet".
Ik geniet dus weer helemaal van mijn dagelijkse bakkies troost. (En natuurlijk mijn bezoekers ook).
Wellicht laat ik zoonlief nog een nieuwe meenemen, als reserve, want zo lang gaan die dingen dus niet mee, met mijn gebruik......
Ow, mochten er nog mensen zijn die deze kant opkomen en ruimte in hun bagage hebben, ik betaal het ding uiteraard.

En dan, het mysterie. Sinds mijn terugkomst uit Sharm stikt het van de muggen (muskieten) in mijn huis. Ondanks spuiten, ondanks doodslaan (inmiddels ben ik er redelijk goed in om die beesten in hun vlucht tussen mijn handen te vermorzelen) blijft het een plaag. Dan denk ik dat ik ze allemaal dood heb, maar nee hoor, wederom stuiven ze alle kanten op als ik boven het aanrechtblad iets doe. Ik snap er echt niks van. Er staat nergens iets met water waar ze zich in zouden kunnen vermenigvuldigen. De planten staan droog, want blijkbaar vinden ze vochtige potaarde ook prettig. De ramen en deuren zijn allemaal met horrengaas beschermd. En ja, overdag staat de terrasdeur altijd een stukje open voor de poezendieren, maar normaal gezien komen ze overdag niet binnen.

Er zijn een aantal opties, ofwel ze komen a) door de slang van de afzuigkap die door de muur naar buiten gaat, wellicht b) door de afvoerbuizen (aanrecht/afwasmachine), c) de airco zuigt ze naar binnen, ofwel de theorie van overdag komen ze niet binnenshuis klopt niet. Iets anders heb ik vooralsnog niet kunnen bedenken.
Ik ontwaarde in het schuifraam in de keuken een gat, blijkbaar heeft iemand dat raam een keer iets te hard dichtgeknald waardoor het glas gebroken is, daar heb ik nu keukenpapier ingepropt. Er zit weliswaar ook horrengaas voor, maar misschien is dat niet kleinmazig genoeg? Dat is eigenlijk de enige plaats waar ze 's avonds met het licht aan binnen zouden kunnen komen.
De ene gootsteenbak heb ik afgesloten met het dekseltje, in de andere staat meestal wel wat los vaatwerk en die wordt regelmatig gebruikt. Alhoewel ik me eigenlijk dat ook niet weer kan voorstellen, daar zitten knikken in de (flexibele) buizen. Maar ik weet het gewoon niet meer. Als je zoals in Nederland van die hardplastic chifons hebt, met een zwanenhals waar in principe water in blijft staan zou het vrijwel ondenkbaar zijn, maar hier? Niets verbaast me nog eigenlijk.
Het is nu afwachten hoe de populatie zich gaat houden. Mocht dit niet baten dan zal ik horrengaas voor de slang van de afzuigkap spannen.

Het vervelende is ook dat ik niet het hele huis vol kan spuiten. Ten eerste ben ik helemaal niet zo happig op die chemische troep, maar ten tweede, juist nu zijn de katten veel binnen (buiten met hun bontjasjes helemaal niet prettig overdag) en ik zie het ook niet zo zitten om een uur of zo gedwongen buiten te zijn overdag. 's Avonds (als ik dan eventueel toch het huis zou verlaten) is al helemaal geen optie, want dan mogen de katten niet buiten. Ik heb de keuken al 2 x volgespoten en een uurtje of zo dichtgehouden. Maar hoe bizar dan ook, ik ging er hoestend en benauwd uit, de boel was echt van boven tot onder beneveld met gif, toen ik de deur weer open deed vlogen er nog steeds of weer van die krengen rond. Vooralsnog een mysterie dus.

Het piepkatje hoor ik niet meer, misschien heeft het de weg terug naar huis gevonden. Eigenlijk ben ik er niet zo rouwig om, het zou weer de nodige consternatie bij de andere twee, en zeker bij Douggy, hebben veroorzaakt en ik geniet iedere avond als ik naar bed ga van die twee tevreden mannetjes naast me. Aan mijn rechterhand kroelt Clousseau en links wordt mijn hand bezet gehouden door Douggy. Ze kunnen er meestal niet genoeg van krijgen en als ik dan het licht uitdoe en me omdraai om te gaan slapen hoor ik ze bijna denken van "nou, hehe, ga door, ga door".

Voor de rest kijk ik af en toe een filmpje, de serie 24 heb ik nu helemaal gezien. Ik heb nog stapels films liggen, dus ik kom de hete tijd wel door. Sociaal is het ook wel af en toe druk, dineetjes, mensen op bezoek, van tijd tot tijd las ik 'vrije dagen' in, daar heb ik dan behoefte aan, lekker in mijn eigen wereldje, de boel de boel laten en zo min mogelijk kleding aan tot om een uurtje of half 4 de tuinman de watering ter hand neemt. Dat is dagelijks een inbreuk op mijn solitaire bestaan, maar ik ben blij dat hij komt, dat is een transpiratie-job in deze periode en die vermijd ik liefst.
Zo kom ik de hete tijd wel door.
Voor als de hete tijd voorbij is staan de dahabya trip en wellicht een duiksafari (maar dan op een boot met fatsoenlijke bedden, geen stapelbedjes in ieder geval) ofwel een paar dagen in het duikkamp bij Marsa Alam op het programma en wie weet gaan we dan ook nog de woestijntrip doen, de witte en zwarte woestijn. Alhoewel mijn voornemen is om volgend jaar mee te gaan met het schoonmaken van de witte woestijn, maar dat is ergens in het voorjaar. Heerlijk hoor, zo'n land waar van alles mogelijk is en de meeste grote trekpleisters binnen een uurtje vliegen voor de deur liggen. De vlucht naar Sharm el Sheik is 20 minuten, Cairo iets van een uurtje, Luxor en Aswan 3 kwartier. Wel jammer dat we niet naar Abu Simbel kunnen vliegen voor de cruisse, maar dan gaan we met een prive-auto met chauffeur de Nijldelta van Aswan tot Abu Simbel door, die weg heb ik ook nog nooit gereden. Tot nu toe heb ik geen idee hoe lang dat duurt, want die wegen gaan meestal door dorpjes waar ezelkarren en tractoren de dienst uitmaken. Ook van Hurghada naar Luxor en terug zullen we met prive-auto af moeten leggen, er is geen rechtstreekse vlucht tussen die 2 plaatsen en om nou via Cairo naar Luxor te vliegen vind ik ook overdreven.

Kortom, weer van alles aan de hand hier, planningen en plannen.

Never a dull day in Egypt.

Hurghada, 27 juli 2009.