Lekker koken

Voor morgen heb ik het dineetje al zitten bedenken. Vooraf een wortelsoep met kokos (en kruiden enz.), samen met de bruine broodjes en peterselie(kruiden)boter. Als hoofgerecht eend met sinasappelsaus, brocolli, een salade met mango (als die te krijgen is) met honing/thijm dressing, anders appels of iets van dien aard, aardappelpuree (eventueel uit de oven) of gekookte aardappels, kan ook nog gratin worden, mot ik nog effe zien en gebakken zoete aardappels, volgens mij wordt dat wel weer smullen. Het is een eend van 3 kilo, dus heb ik even op internet uitgevogeld hoe lang zoiets dan in de oven moet, blijkbaar per kilogram ongeveer 3 kwartier.

Als toetje kan ik nog kaneelijs met gebakken appeltjes maken, maar denkelijk wordt het dan wel erg machtig, maar goed ik kan wel kaneelijs fabrieken, wie dan nog ruimte over heeft...........
Uit Injy's shop heb ik mijn mooie glazen borden, als we met zijn zessen zijn zet ik de kleine tafel erbij en dan met het donkerblauwe taffellaken is dat wel een mooie plek voor alles.
De rosé ligt al in de koeling, alsook de witte wijn. Morgen nog effe naar de Metro voor wat ingrediënten en tonic, tenslotte is het merendeel Britten en die gaan zeker aan de GT (Gin Tonic).

Lisa komt iets eerder, ook om de tuin te bekijken in daglicht en zij neemt theelichtjes mee, met antimuskietspul er in. Is wel gaaf, als je je oude houdertjes en het ijzertje onderin het theelichtje bewaart, vult zij ze voor je, uiteraard met nieuwe lont. Dat kan in geuren, en dus ook in antimuggeniets, dat komt uit Columbia als ik het goed heb onthouden.
Zij maakt ook kaarsen, gewone, maar ook met allerlei dingen erin, schelpen, prachtige kleuren, whatever. Van haar heb ik ook mijn glas-in-lood schilderijen en vlinders.
Leuke, creatieve mensen heb je hier. Karin, een ander vriendinnetje van me maakt van plastic tasjes (wegwerpdingen) handtasjes en pennenhouders en weet ik wat. Zo leuk dat Injy haar vroeg of ze haar man wilde vragen waar hij die originele Afrikaanse tasjes vandaan had, hahahahaha.

Het werken in de tuin en alle sociale ketakken zorgen er wel voor dat mijn dagen vol zijn en ik 's avonds ook best moe ben. De hele dag buiten, zeker met dat vreemdsige weer van de laatste tijd is ook niet bevordelijk. Wel gezond zeggen ze, zo alle dagen min of meer in de buitenlucht, want dat is zeker waar, de lucht is hier behoorlijk zuiver.
Eigenlijk was er half en half een afspraak om vanavond naar Orange te gaan, maar ik zie er toch maar van af. Ik ga lekker in bed nog wat liggen lezen. Ik weet wel hoe dat gaat, dan is het weer gezellig en dan wordt het weer laat, terwijl morgen met het kokerellen ook weer een heftig dagje wordt en denkelijk ook wel een latertje. Meestal als ik eters heb, gratis en lekker eten en drank in goed gezelschap, dat is aantrekkelijk, nietwaar?

De tuin is een wonder van schoonheid, iedere dag inspecteer ik alles, ook om te zien wat water nodig heeft uiteraard. De aardbeien ben ik echt helemaal blij mee, die zijn zo mooi groen en gezond, de eerste bloempjes zijn uitgevallen en er vormen zich dus vruchtjes. Dat niet alleen, ze maken ook prachtige uitlopers, waardoor ik weer nieuwe plantjes krijg. Helemaal te gek. Duidelijk dat je (nou ja ik hier met mijn supervoedingsrijke tuingrond) die in een bak moet kweken met veel zand en niet zo veel voeding. Ook de broertjes/zusjes in de leuke aardbeienpot, die in pure portie potgrond staan blijven achter bij die in de bak. Zandgrond dus! Al doende leert men, is zo'n tegeltjeswijsheid die toch echt van toepassing is.

Tuinieren in de woestijn, tja, het is een kwestie van lezen, nadenken, uitproberen en wisselend succes. Alhoewel ik vandaag ook de inmaakaugurkjes in de tuin heb gedaan, die begonnen een beetje al te enthousiast te worden. Zij vormen dus slingerhaken als klimmers en ze waren aardig bezig hun medekiemers aan zich te binden. Niet de bedoeling. Dus op twee meter hoogte ongeveer een draad gespannen van vliegertouw, daaraan naar beneden hangende draadjes aan gefabriekt en de augurkenplantjes met hun (sateh)stokje onder de draadjes geplant. Draadje om het satehstokje en plantje geslingerd en nu kunnen ze hun weg naar boven gaan zoeken. De stekken van de gele Brugmansia begonnen ook uit hun potjes te groeien, jemig, wat een wortelstelsel. Die dus vandaag ook maar een grotere behuizing gegeven, als ik er morgen tijd voor heb moeten de aubergineplantjes in eigen potjes en wat stokroosjes idem dito. Je blijft er letterlijk en figuurlijk mee van de straat.

Maar ik heb er giga-lol aan. Morgen komt Imre om me te helpen met al die werkjes. Ik zal haar voordoen hoe je kiemplantjes in hun kweekpotje zet en dan mag ze het zelf proberen. Tot ze een 'echte' baan heeft gevonden wil ze me helpen, echt een lieveke. Maar ja, een goede moeder, resp. opvoeding, dus prima basis. Verder is de nieuwe tuinman echt een plezier. Hij weet wat ie doet en overlegt voor hij iets wil snoeien of zo. Zo lijkt er soms eindelijk een soort van rust te komen, wat dat soort dingen betreft.

Maar, voor de rest........ Never a dull day in Egypt!

Hurghada, 7 mei 2009