Kerstcadeautjes

Allereerst voor alle bezoekers hoop ik dat jullie allemaal plezierige kerstdagen hebben genoten, tezamen met geliefde familie of vrienden en weer een beetje bijgekomen zijn van al het lekkers wat (hopelijk) op tafel kwam....... Ik heb 3 dagen genoten van Italiaans, Brits en daarna mijn eigen creaties.

Ik ben helemaal verbaasd, voor al die mensen die niet zoveel van internet en downloaden afweten waarschijnlijk algebra, maar hier in Egypte zitten wij best wel met een andere situatie dan in nederland etc.. HIer mag je al blij zijn als je werkend stabiel internet hebt en als je wat meer wilt, dus downloaden van films en muziek is het (heb ik al eerder vele malen over gemopperd) best wel een probleem. Althans, je betaalt een godsvermogen voor een maximale download van 1 mbps. Maar goed, een hobby mag geld kosten. Evenwel, ik heb zo'n dongel, een usbmodemsticky met een beperking. Als je de 6 gb per maand overschrijdt dan ga je terug op de HSPA in plaats van de UMTS server. Kortweg gezegd betekent het dat de UMTS server je een download geeft van ongekende snelheid en de HSPA ongeveer gelijk is aan telefoonlijnsnelheid, wat dus heeee eeeee eeee eeel traag is, normaal gezien dan. Dus aan het einde van de maand kun je wel een bakkie koffie maken als je een pagina op internet wil openen ongeveer.

Evenwel, de kerstbengeltjes heersen blijkbaar ook over de Etisalat servers, ik snap het echt niet maar de 24e probeerde ik wat downloads op de laptop (met dat usbmodemsticky) en ik wist niet wat ik zag. Het ging tot over de 2 mbps. Ongekend. En ok, het is nu wat afgezakt, maar er is een site waar je van de 24e tot de 31e december gratis films kunt downloaden en ook muziek en spelletjes, whatever, dus tja, ongekende vrijheid als dan ook je internetverbinding je zomaar support. Ik ben ruim over mijn 6 gb die ik per maand mag gebruiken, de resetdatum staat op 25-11-09 maar het gaat maar door. Geen 2 mb meer of zo, maar een aardige 50kpbs blijft hij gemiddeld geven. Met uitschieters naar 1 mb. Kortom, wie geen hobby heeft in downloaden snapt hier denkelijk weinig of niets van en zal het ook een worst zijn, maar hier zijn dat cadeautjes.

De andere cadeautjes zijn uitgedeeld en uitgepakt. Ik ben ook weer aardig verwend, heb trouwens ook andere mensen verwend. Het wordt hier steeds leuker om cadeautjes te kopen. Alle etentjes waren weer tongstrelend, het gezelschap waar ik in verkeerde hartstrelend, het was voor het eerst in 4 jaar een heerlijke kerst. Geen verdriet, geen hoop die op het laatste moment de bodem in werd geslagen, geen opgestuwde verwachtingen. Neen, geen sprookjes, geen fantasietjes maar een feest van ettelijke dagen met mooie en echte mensen. Gewoon warm, zoals kerst hoort te zijn, ook al is het dan niet de familie van geboorte. Dit is de familie van mijn hart en mijn bestaan hier.

Als ik ooit veel centjes heb zou ik het fijn vinden om al mijn vrienden en vriendinnetjes bij elkaar te halen, van over de hele wereld en dan een mooi feest te maken, wie weet. Voorlopig heb ik het altijd in porties en misschien is dat toch pretigger, heb je toch tijd voor iedereen. Ik heb me deze kerst echt heerlijk relaxed gevoeld, zelfs vandaag toen ik zelf een diner gaf. Dat is toch altijd wel weer leuk, je kan van tevoren een menu bedenken, in Nederland ga je dan simpel naar de AH of een andere super en je haalt wat nodig is. Hier is het een kwestie van een aantal alternatieven bedenken. Want je kunt wel voorgerecht a bedenken met hoofdgerecht b en eventueel zelf nog tussengerecht c en dessert d, maar ja, als ze dan iets niet hebben moet je alles weer omgooien. Dus je maakt ongeveer 3 maaltijdlijnen, kijkt in de winkel wat er voorradig is en beslis dan in de winkel hoe het diner zal zijn. Heeft ook wel iets hoor, want dat moet ik dan wel erkennen, ik maak er altijd wel weer iets moois van. Complimentjes van de gasten wederom. Maar ik verzin dan zo maar iets en experimenteer ook het nodige, maar ja, ik heb een prachtige kruiden- en specerijenkast, van alles aan noodzakelijkheden voor het koken en ik hou zelf van lekker eten dus, tja, proeven, bijvoegen en uiteindelijk is het wat ik ongeveer wel had bedacht aan smaak en textuur.

Anyway, het was weer een heerlijke tijd en dan morgen nog een diner in Deauville, dan enige dagen rust voor de ingewanden, waarna er weer een oud- en nieuwfeest op de agenda staat. Het leven is een groot feest, nu letterlijk de laatste tijd.

Mijn dinertje was een combinatie van 3 hamsoorten (geimporteerd uit Nederland en Belgie) met meloen, met bruinbrood uit Cairo en stokbrood van de Metro alhier. Dan een zelfgemaakte pompoensoep, als hoofdgerecht zalmmoten met een aardappelgratin, aardappelpuree in de oven met een baan van kaascreme (opgeleukt met creme fraiche, een vleugje knoflook, parmezaan en gruyere. Als groenten spercieboontjes met een bedje van champignons en prei, worteltjes met peterselie, boter en gembersiroop, en witte saus als afmakertje. Als nagerecht aarbeitjes, ja we hebben ze weer met halfgeslagen slagroom. Het was echt weer smikkelen. En (buiten de hammetjes) allemaal hier te verkrijgen, deze keer uit de Metro dus. Denise had gisteren moppers over het feite dat er in Hurghada geen spruiten te krijgen waren, ze lagen bij de Metro. Het bestaan hier wordt echt steeds beterder.

Ik zat zojuist nog effe te kijken, dat stickyding van 1800 of zoiets pond per half jaar gaat nu dus net zo hard als mijn dure adsl van 1350 per 3 maanden, bizar. Maar ik zie het echt als een kerstcadeautje, zeker gecombineerd met de vrije torrents, dus gaat het heerlijk samen op, een paar films per dag nu, jippie. Gelukkig heb ik alles op alfabet want met een ruim 1800 films (zonder de series en zonder de dvx films) is het niet altijd direct te herinneren of je een film al hebt of niet. Want met minimaal 1 film per dag kan ik het niet bijhouden en heb ik dus nog een jarenlange voorraad voor koude en hete dagen.....

Zondag, het blijft maar doorgaan, nu 2 mb per seconde. Op deze manier spurt het binnen. Dank je wel etisalat, alhoewel een ander probleem al een tijdje speelt, ik weet niet zo goed waar ik al die dvdtjes moet laten. Ik heb al van alles verzonnen, maar ben er nog steeds niet uit. Misschien moet ik stoppen met ze te branden en ze gewoon op harde schijven te houden, maar ja, ik heb de ervaringen dat die harde schijven met de stroomellende hier zomaar kunnen crashen en dan ben je dus 1 terrabite of zelfs 1,5 zomaar kwijt. En dat zijn gemiddeld zo'n 250 films. Een dilemma dus. Want nu kan ik voor andere mensen gewoon een filmpje branden van de harde schijven, als dan bijvoorbeeld een schijf crasht en onbruikbaar is geworden heb ik altijd de dvd-tjes nog. 't Is alleen dat ik nu een paar honderd van die doosjes met inhoud een plek moet geven en ik de muren in de woonkamer rustig wil houden. Ik zie niet ergens een nieuwe kast komen, dan is het evenwicht en de optische ruimte verstoord en om ze met glazen plankjes aan de muur te hangen wordt ook onrustig. Zo zie je maar weer, ieder voordeel heeft zijn nadeel. Heb je een heel huis voor jezelf, met feitelijk 4 slaapkamers en een paar duizend films, ook een rijk bezit, weet je weer niet waar je dat met goed fatsoen kwijt moet. Zoals zo vaak, een luxeprobleem.

Gisteren genoten en nu draait de afwasmachine, ik heb er altijd een hekel aan om na een heerlijk samenzijn en diner weet ik hoeveel tijd in de keuken door te brengen, dat vermidert voor mij de feestvreugde. Gelukkig zijn mijn katten geen aanrechtspringerts en heb ik geen last van mieren, dus kan ik gewoon de 'restanten van een losbandig leven' in de keuken zetten en me de volgende morgen buigen over het weer op orde krijgen van de keuken. Als het zou moeten zou ik de keukendeur achter me dicht kunnen trekken, maar in de loop van mijn leven heb ik geleerd om het niet eens echt te zien. Het stoort me niet en dat is heeeel prettig.

Ik had bij de Metro supermarkt spruiten gevonden en voor Denise gekocht, ik heb haar mijn geheime recept gegeven, spruitjes met kerriesaus. Ik maak hem hier zelf met toevoeging van een beetje gembersiroop, waar ik trouwens ook mijn worteltjes altijd mee opleuk en ik had nog een zakje nederlandse kerriesaus liggen, dat heb ik er maar bij gedaan. Ze was blij verrast, want ze had ze niet gevonden, terwijl dat eigenlijk bij het traditionele kerstdiner hoort.
Zojuist een telefoontje gekregen dat vanwege het 1 maandbestaan van DiVino daar een Italiaans aperitief wordt gehouden. Dus voor we naar El Gouna vertrekken voor een weergaloos diner gaan we daar eerst even borrelen. Het blijft feestelijk......

Dolletjes, nu zelfs ruim 2,5 mbps, ik geloof mijn ogen soms niet. Ik kan gewoon films en muziek aan blijven klikken, want op die ene site hoeft niemand terug te delen feest dus. Een muziekalbum binnen in een kwartier en dat in Egypte. Wow, ik heb de 3 mb gehaald. Bizar, ook al was het dan maar voor kort.

Ik ga me eens gereedmaken voor het aperitief en het daaropvolgende smikkelgebeuren.

Never a dull day in Egypt

Hurghada, 27 december 2009