Kerst 2005

De tweede kerst in Hurghada. Zonder zoon deze keer, die viert het samen met de ouders van zijn vriendin. Ik heb weer een aantal ervaringen opgedaan, kerstbrood en kerststollen bakken, worstenbroodjes gemaakt en tot 3 x toe croissants proberen te maken, maar er is iets mis met het recept denk ik, het deeg rijst niet en derhalve waren de croissants niet echt iets om te proberen. De kerststol en het kerstbrood zijn wel heerlijk geworden, evenals de worstenbroodjes.

Een ander avontuur was Kerst op zijn Engels, met de traditionele kalkoen die ik mocht braden..... Ik vond het nogal eng, zo'n beest van 8,5 kg en dat op een juiste manier uit de oven te krijgen, dat wil zeggen gaar en niet te droog. Het eerste is gelukt, het laatste had iets beter gekund, maar hij zag er prachtig uit en smaakte ook uitstekend.

Het kalkoenbeest
De kersttafel
Larry en kerstboom op achtergrond

Op Kerstavond samen met Margaret en Denise naar een nieuw (maar reeds uitgeprobeerd) restaurant geweest waar ze een grappig formule hebben, een gesproken menukaart, dus iedere dag in principe weer wat anders. Oorspronkelijk zouden we buiten moeten eten, omdat de rest volgeboekt was, maar uiteindelijk zaten we aan een tafeltje een eindje van de deuropening. Vooraf hadden we cadeautjes uitgewisseld en ik ben weer verwend. Het was gezellig en lekker.
Eerste kerstdag dus engels met kalkoen, roast patatoes, zwarte boontjes (eigen oogst), spruiten en een specifiek Engels broodgerecht, broodkruimels gemengd met gedroogde abrikozen en spekblokjes. Ik mag zeggen, alle verhalen over een slechte engelse keuken zijn onwaar. Ook voorgaande ervaringen hebben de sprookjes daarover ontzenuwd.
Bij een engelse kerst hoort ook behoorlijk wat alcohol, wat ik de volgende dag mocht merken.........

Tweede kerstdag heb ik dan ook lekker thuis gevierd, kon 's avonds nog een borrel drinken bij Margaret, maar heb heerlijk thuis tv gekeken en voorzichtigjes aan weer eten naar binnen gewerkt, en ook nog het toetje gemaakt van de vorige dag, daar waren we niet meer aan toegekomen!
Gisteren bij Denise echte curry gegeten met pommedons, een krakerig soort pannekoekje waar je met fijngesneden groenten en sausjes heerlijke hapjes van maakt.

Vandaag (28 december) weer een rustig dagje, morgen ben ik uitgenodigd voor een diner, maar ik denk dat ik dat afzeg. Ben even toe aan niet al te veel mensen om me heen. Met oud en nieuw is het kaasfondue en dvd'tje(s) bij Margaret, waarbij ik als voorgerecht de pate's zal doneren die we met kerst maar niet verorberd hebben. Kortom, de feestdagen hier zijn zeker niet minder dan in Europa.
Als kerstboom heb ik dit jaar een ficus versierd, ik kon een echte kerstboom kopen maar de kleinste was al 100 euro en een kunstboom heb ik nog steeds moeite mee. Gezien mijn depressieve buien vanwege het rottige hotel en het eeuwige geboenk en de cementsneeuw heb ik pas op kerstmorgen de moed gekregen om de boel te versieren. Toen ik er eenmaal mee bezig was, ook met het decoreren van de tafel, vond ik het toch wel weer leuk.

Oliebollen
Appelflappen

Voor iedere lezer een gezond, gelukkig en fijn nieuwjaar gewenst!

Op nieuwjaarsdag heb ik de nodige mensen (buren en voor de rest leuke nederlanders) uitgenodigd voor oliebollen en appelflappen en een borrel. De Hollanders lieten zich de oliebollen en appelflappen goed smaken en ook de buren vonden ze lekker. Het was gezellig en een van de nieuwe vuurkorven heeft zijn best gedaan, het was heerlijk warm. Wel een zootje met de as en er uit vallende stukken brandend hout, maar goed dat heb ik de volgende dag opgeruimd. Het is wel laat geworden. Maar je viert ook maar 1 x per jaar het begin van het nieuwe jaar dus wie maalt daarom?

Hrughada, 10 januari 2006