Nieuw Kalabsha

Het eiland Nieuw-Kalabsha bevat 3 gereconstrueerde monumenten.

New Kalabsha, links de kiosk, middenin de boot en rechts een deel van de tempel

 

Kalabsha

 
Kalabsha benader je door trappen
De tempel van Kalabsha

Kalabsha is/was een van de meest belangrijke steden van Lager Nubië, door de Egyptenaren Taset en door de Grieken Talmis genoemd. Het lag een paar kilometer zuidelijk van Beit al-Wali. Keizer Augustus heeft daar de grootste tempel van Egyptisch Nubië laten bouwen. Het complex is 243 voet lang en 108 voet breed, opgedragen aan de Nubische God Mandulis (de Egyptische god Horus), geflankeerd door Osiris en Isis. De tempel was omgeven door een muur, de poort is gemaakt in een piloonachtige buitenmuur, daarachter ligt een plein, met een atrium van 12 kolommen en twee vestibules met achterin de cella (Sanctum Sanctorum of heilige der heiligen). In de tempel bevindt zich een al van vroeger tijd bestaande kapel opgedragen aan de Nubische god Deduen en een tweede kapel, die waarschijnlijk is gebouwd door Ptolomeus de 9e (116-107 Voor Chr.) en gerestaureerd door Soter 2 (88-81 V.C.).

Kalabsha, zoals het voor de bouw van de Dam eruitzag

Op binnenplaats aan de linkerkant is een Nijlometer te bezichtigen, een put die de waterstand van de Nijl aangaf. Dat was het meetinstrument voor de belasting. Was de Nijl hoog dan moesten ze meer betalen dan wanneer de jaarlijkse bevloeiing van het land niet zo groot was. Ook toen al waren de belastinginners (destijds de tempelautoriteiten) graaierig, het schijnt dat ze stenen op de bodem van de put aanbrachten om aldus het waterniveau in de Nijlometer hoger te maken.

De tempel is in 1962-1963 ontmanteld en de genummerde blokken zijn overgebracht en heropgebouwd dichtbij de nieuwe Aswandam (Nieuw Kalabsha). Blokken van een toegangspoort uit het grandieuze Grieks-Romaanse tijdperk werden in de fundering van de tempel gevonden. Deze poort is heropgebouwd in het Egyptische Museum in Berlijn.

Kalabsha
Binnenplaats
Offerblok?

 

Beit Al-Wali

Ongeveer 28 mijl zuidelijk van de nieuwe Aswandam lag de site van Beit al-Wali, inmiddels ondergelopen door het Nassermeer. Op deze plek bevond zich een stenen tempel, gebouwd ongeveer tussen 1292 en 1290 V.C. door Ramses II, ter ere van Amun-Ra van Thebe. Het is overgebracht naar Nieuw Kalbasha. Origineel stond er een stenen vestingsmuur voor de tempel. De indeling van de tempel, uitgehouwen in de rotsen, is bij binnenkomst een atrium, waar op de muren de overwinningen van Ramses op de Libiërs en Azaiaten zijn uitgebeeld. Hier zijn ook afbeeldingen te bezichtigen van de Nubische bijdragen aan het koningkrijk, inclusief giraffes, apen, goud en ivoren slagtanden.

 
Olifanten
Antilopes

Vanuit het atrium is er een ingang naar een vestibule met twee kolommen, in het achterste deel een (cella) heilige der heiligen. De afbeeldingen in deze laatste twee kamers zijn van religieuze aard.

     

Op deze tempelmuren ook afbeeldingen van prins Amuntherunamef, zoon van Ramses II die Syrische gevangenen meesleept. In de niche van de vestibule is een beeltenis van Ramses II zittend tussen Khnum en Anukis.

Ramses II tussen Khnum en Anubis
De cella
Offering aan Anubis en Isis

 

Quertassi

De site van Quertassi omvatte een peripterale tempel (met externe kolommen) van de Grieks-Romeinse tijd en is opgedragen aan de Godin Isis. Het is gered van het water en in 1963 op Nieuw Kalabsha (19 mijl van de oorspronkelijke plaats) heropgebouwd. Het gebouw is een vierkante kiosk, omgeven door palmvormige kolommen, waarbij de binnenkolommen gedeeltelijk met muren tot op halve hoogte met elkaar zijn verbonden. De ingang wordt geflankeerd door twee kolommen met bovenop een vierkant blok met aan alle 4 zijden de beeltenis van de Godin Hathor (met de typische koeie-oren).

 
De kiosk

 

Margaret tussen de oudheden
Offerandes
Nieuw Kalabsha vanaf de boot

Tussen de sites Beit Al-Wali en Quertassi is er een stella met de cartouches van de 'Koning van Lager Hoger en Lager Egypte', Men-Maat-Ra, oftewel Seti I, de vader van de grote Ramses II.

Stella