Help, weer werklui .....

Tja, ik doe het mezelf natuurlijk aan, maar toch. De achteringang zinde me al heel lang niet, Emad (de aannemer die in het niets is opgelost blijkbaar) had gravel naast het stenen pad gestort, maar met allerlei werkzaamheden is dat meer zand en puin dan een keurige gravellaag.
Ook het bestraatte gedeelte voor de deur is niet om aan te zien en vorige week besloot ik dat ik daar maar eens iets aan moest gaan doen.

Dus een ontwerp gemaakt, eerst nog gedacht aan het hergebruiken van de aanwezige stenen, maar uiteindelijk is het ontwerp een houten terras rondom en in het midden (voor als er ooit nog een auto komt) een stuk met grote ronde keitjes in cement. Helaas zijn hier geen witte of zwarte ronde keitjes te verkrijgen dus het wordt een soort van creme/zalmkleurige variant.

Gisteren zwaar gediscusieerd en met Samir de boab en de timmerman en aanschouwelijk getoond wat ik wil, de tekeningen waren blijkbaar niet duidelijk genoeg, uiteraard gecombineerd met wat zij vonden dat ik moest gaan krijgen. Nou, mooi niet dus!
Als ik een ontwerp heb gemaakt gaat het er (in min of meerdere mate) echt uitzien zoals ik dat wil en niet zoals zij denken dat het moet worden.
Enfin, het duurde even maar ik heb de indruk gekregen dat ze het snappen. Redelijk professioneel moest ik tekenen voor een grove schets van het werk en de maten, en ik heb de timmerman laten tekenen voor de prijs en de maten van het hout en de werkzaamheden.

Inmiddels zijn er 2 heren de ruimte aan het uitgraven op 10 cm. diepte, er ligt al een hoop zand voor de poort en vanmiddag komt ook de loodgieter om in de 2 watertanks vlotters te plaatsen alsmede een irrigatielijn naar de palm en de ficushoek achter. Er komt een plantenbak evenwijdig aan de schuurmuur waarin hoge bomen het uitzicht van het hotel op het terras voor het schuurtje moeten gaan afschermen.
Ik zie het al voor me, nu nog afwachten hoe het in werkelijkheid gaat worden............

Uiteraard ging de start weer niet zoals gepland/afgesproken. De heren die nu aan het werk zijn zouden om 4 uur komen. Ik had bedacht dat dat mooi uitkwam omdat ik dan de katten binnen kon halen, het puin/gravel moet de tuin uit dus de achterpoort moet openblijven. Om twee uur zouden de poetsmeneren komen, dan willen de katten uiteraard niet binnen zijn (eng.... stofzuigers enz.) en aldus zou ik, na het vertrek van de poetsmeneren de katten in huis kunnen zetten. Maar nee, de heren kwamen om 1 uur. Ik heb de poetsbeurt dus maar afgezegd. Het is, zoals Lucia zie (de manager van het poetsbedrijf) iets waar ik toch maar blij mee moest zijn, ze waren in ieder geval gekomen!!!!!!
Aldus zitten de katten nu binnen, ik ook en moet ik er zelf een keer de stofzuiger doorheen trekken, alhoewel als Lucia morgen een afzegging heeft, komen ze morgen.

Het is druk geweest de laatste tijd, veel sociale contacten, een verjaardag, dineetjes, mensen die van allerlei zaken uit Nederland voor me kwamen brengen, een vriendin die hier 2 weken was en natuurlijk veel tuinwerk omdat hier min of meer het voorjaar is begonnen, in die zin dat de tuin nu weer tot leven komt na de hete zomermaanden. Ook de voorjaarsbollen die eind vorig jaar zijn gepoot beginnen nu weer op te komen. Ik verklaar de herfst hier dus maar tot voorjaar.....
Dit is ook het seizoen van steken, delen en zaaien heb ik ontdekt. De bonen komen binnen 3 dagen boven de grond uitpiepen. Trouwens bijna alles gaat in versneld tempo, vergeleken met Nederland.
Het stuk in de voortuin (het roze/blauwe stuk) heb ik even zo gelaten, wel een struik die een beetje groter werd dan gepland, gerooid en ik zie daar nu ook allerlei frutsels omhoogkomen. Ik hoop dat de blauwe riddersporen weer opkomen, ik heb de zaden van de eerdere planten rijkelijk uit laten zaaien. De poederkwastenstruik bloeit naar hartelust en ik laat de boel even zichzelf vormen. Als ik een idee heb hoe en wat dan kan ik gaan wieden, resp. uitdunnen.

Poederkwastbloem
Poederkwast zijaanzicht
Jatropha Integerrima?

Inmiddels staat er rabarber te pronken, ik had 3 planten uit Nederland gekregen, via de oude buurvrouw, en de 2 grotere stukken doen het goed voorzover ik kan zien, de ene heeft 2 en de andere al 3 bladeren boven de grond. Het kleinere stukje wat ik in een pot heb gezet heeft een blad, het 2e blad verwelkt ;-(.
De paprika- en aubergineplantjes aarzelen nog, de komkommerplantjes zien er fris en enthousiast uit, de meloenpitten hebben er ook zin in, de gemengde slaplantjes groeien en de stokroos, lavatera, papay, dagbloem, datura en brugmansiazaden in potten doen hun best en in de tuin heb ik op enkele open plekjes akelei, papaver en judaspenning gezaaid, ook daar komt een groene waas van zaailingen op.

judaspenninkjes
papaverzaaisel
komkommerplantjes

Een expeditie naar het plantenboertje bij de benzinestations heeft weer wat nieuwe soorten struiken en bomen opgebracht, de namen heb ik nog niet gevonden. De gele acacia's bloeien, de paarse datura's ook, de gele tecoma komt steeds voller met bloemen en de andere nieuwere bomen hebben na hun eerste inzinking na overplanting zich ook geworteld en groeien dat het een lieve lust is.

Eerste paprika van eigen kweek
'hollandse' rabarber
aardbeiplantje van Sophie

De in juli door een vriendin meegebrachte aardbeiplantjes blijven zorgen baren, alhoewel twee frisgroene nieuwe blaadjes produceren. Twee staan er nog in de grond, maar dat is een plek met nogal veel schaduw, twee staan er inmiddels in een pot in de zon. Even zien wat ze meer op prijs stellen.
De rode koolplantjes, de enige overgebleven andijvie, 4 knolselerijen, de brocolli en de sjalotjes zijn redelijk tot succesvol, de zoete aardappel is mij nog steeds een raadsel. Inmiddels heb ik weer rode bietjes, spinazie en deze keer ook koolraap, schorseneren en (ik denk) bleekselderij gezaaid, dat komt allemaal op. Ook staan er weer stambonen, maar ook kievits- en purple queen bonenplantjes te pronken.

Kievitsboontjes
Purple Queen
Stokbonen

 

Banaan links
Banaan rechts + mangostruikje
Nog onbekend

 

Bij Ton Vreeken heb ik weer allerlei bijzondere zaden besteld, de zaadjes van Astrid doen het soms wel en soms niet goed, en inmiddels heb ik nog een zadenadres gevonden Anja's tuin. Ook heb ik contact opgenomen met het Genootschap der Vergeten Groenten en Adoptie historische groenterassen.

Het plan is om (verder) te gaan stoeien met apart gekleurde groenten, tropisch fruit en uiteraard allerlei bloemen, ik zal wel weer veel te veel besteld hebben, maar ja, het is zo akelig als iets mislukt en je hebt geen zaadjes meer over, dus ik zaai eerst kleinschalig en zie dan wat de resultaten zijn. Die hou ik bij en dan weet ik hoe ik het volgend jaar moet doen.

De komende dagen zitten weer vol met allerlei werklui, leveranties van materialen, dus weer heel onrustig.
Ook vandaag nog iets grappigs, een Duitse vrouw belde mij op voor een vertaalklusje, in ruil voor mijn diensten krijg ik een quilt van haar. Daar hou ik wel van diensten voor diensten. Zij had er een die de kleuren van mijn interieur heeft, ik ben benieuwd.
Never a dull day in Egypte.........

Hurghada, 8 november 2005