Gewoon zijn gangetje

Woensdag rond 1 uur, Sayed heeft een ziek kind en moest naar het ziekenhuis in El Gouna, de strijk moet dus later. Altijd weer prettig als het huis weer schoongemaakt is, vorige week had ik zelf nog wel gestofzuigd en de vloeren een beetje schoongemaakt, met al het gesleep van hout voor de open haard komt er nogal wat stoftroep in huis. Ook de katten zorgen soms voor viezigheid, zeker als ze weer eens een 'cadeautje' voor me binnen brengen. Ik ben nog steeds heel blij met het laminaat, bijzonder gemakkelijk schoon te houden. Plavuizen zijn dat op zich ook wel, maar het vervelende daarvan is dat de naden met het voegwit hier altijd groezelig zijn, omdat het kalk wat ze hier er in smeren op den duur gewoon afbrokkelt. Ik zat zojuist naar de voegen in de badkamer te kijken en wil toch eens zien of ik die niet zelf kan voegen met voegwit uit Nederland wat ik nog heb staan. Daar zit iets van hars in, in ieder geval iets wat langer meegaat dan het spul van hier. Ik kan de poetsboy wel de naden laten schrobben, maar denkelijk komt er dan nog meer voegwit los en is het dus maar heeel kort schoon. Anyway, wederom een klusje, net zoals het schuren van het houten terras. Daar moet ik nog steeds voor op pad om een goede bandschuurmachine te kopen.

 
Rozen in bloei in december ;-)
Zijn ze niet prachtig?

Het is nu wel een goede tijd voor dat soort klusjes, in de zomer is dat dus niet echt een opte, dan heb je het al warm genoeg zonder je te verroeren. Buiten dat kleeft het stof dan ook nog eens extra in je haren en op je velletje. Maar tot februari ongeveer is het nu weer een goede tijd voor dat soort dingen. Wat tuinnieuws betreft, de zaailingen gaan gestaag door, niet alles jammergenoeg, maar wie weet komt er nog wat omhoog. Er zijn zaden die langere tijd nodig hebben en eigenlijk meer warmte, want ja, het is koel hier, voor onze maatstaven. Zeker vandaag, het is een bewolkte dag.

Basilicumbloem
Gemberbloem
Slingerpaadje

Ik hoorde gisteren dat het blijkbaar in Cairo geregend heeft toen ik er was, maar net zoals hier is dat dan een plaatselijk fenomeen. Ik heb geen druppel waargenomen. Ondertussen weer wat afspraken in de agenda, vanavond kan ik mijn uit Nederland meegebrachte externe harde schijf, een mediacentre (een apparaat wat je tussen een harde schijf en je tv aansluit waardoor je van die externe schijven filmpjes op je tv kan bekijken) en een cardreader voor alle mogelijke harde schijven. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld de harde schijf van je laptop lezen, ook als de laptop het niet meer doet. Althans zo heb ik het begrepen.

 
De narcissen schijnen het naar hun zin te hebben
Winter of niet, de brugmansia wil ook weer bloeien

Morgenavond naar Moby Dick om met de mensen die mij vervangen moeten als er een calamiteit plaatsvindt en ik er niet ben de nieuwe ideeen door te spreken, zaterdag lekker Indisch eten bij Nancy en dan is het al weer gauw de 15e waarna ik een aantal dagen in Luxor zal vertoeven. De tijd vliegt soms als een stormwind door de bomen. Over bomen gesproken, Hazzam zei gisteren dat ze dan toch eindelijk vandaag de afgekapte boomtakken gaan omzetten tot brandhout. Ik hoop maar dat ze daar nu daadwerkelijk mee gaan beginnen, straks pikt een ander het in, dat zou ik echt zonde vinden. Denkelijk is dat wel een wintertje hout.

 
Kumquat bloemen (heerlijk ruikend)
Nieuwe kleur bouga

Sayed kwam terug van het ziekenhuis en de markt, hij heeft meteen wat verse groenten en fruit voor me gehaald, en zijn vrouw heeft koekjes voor me gebakken. Ik ben toch eigenlijk wel begiftigd met goed personeel, de tuinman zorgt regelmatig voor verse bloemen en ook Sayed geeft me af en toe een presentje, honing van zijn dorp, zelfgebakken brood of koekjes van zijn vrouw, denkelijk ben ik een goede werkgeefster?

 
Yucca's en alle andere mogelijke vetplanten
en succulenten

De reparatie van de hoogspannings-electriciteitsdoos in de tuin moet blijkbaar effe op zich wachten, volgens Sayed is er een werknemer verongelukt toen hij zo'n zelfde soort werkje ergens deed. Volgens hem is er een van die kabels ontploft en er was iets met een tank zuurstof. Helemaal duidelijk is het me niet, maar goed, dat zou de reden zijn dat ze niet terug geweest zijn.
De electriciteitsprijs is blijkbaar drastisch omhoog gegaan, ik blijf rekeningen van rond de 500 pond houden, terwijl de airco's allemaal uit zijn. Blijft een vreemde zaak eigenlijk. Maar ok, de prijs van de vooruitgang zullen we dan maar denken?

Ook de achterkant van het huis wordt wat begroeider

We moeten gemeentebelasting gaan betalen per 1 januari, dat zal nog een heisa worden, in de krant stond al dat het een zootje gaat worden want op 31 december moet iedere huis/appartement-eigenaar zo'n formulier hebben ingevuld. Nou is Egypte een aardig groot land met 18 miljoen inwoners, het ambtenarenapparaat is niet het best georganiseerde in de wereld zullen we maar zeggen, en de werkprestaties schijnen alle grappen die er in Nederland over ambtenaren worden verteld in in negatieve zin in veelvoud te overtreffen. Daarbij is al aangekondigd dat mensen met een laag inkomen en woonruimte onder een bepaald bedrag niet voor de belasting in aanmerking komt. Er was een advocaat die had aangeboden het voor 100 dollar wel in te willen vullen. Nou, dacht het niet, hij schijnt nog steeds te denken dat buitenlanders in termen van beloning van hun thuisland denken, hij ziet zich een gouden toekomst blijkbaar.
Ondertussen heb ik het formulier per email ontvangen, ik zal mij er vandaag of morgen eens aan gaan zetten om het allemaal in te vullen. Dan kan Sayed het woensdag meenemen en inleveren. Heerlijk hoor, al die mensen die van alles voor je regelen.

 
De cycas groeien gestaag door
En de nieuwe soort kronkelaliums

Hazzam is gekomen en jawel, ik hoor het plok plok van de bijl die het hout in haardklare brokken klieft. Dat geluid hoor ik graag, dit zijn echt mooie dikke takken. Trouwens, wel grappig weer, de aardappels die Sayed heeft meegenomen zijn dus nieuwe aardappelen. Iedere keer laat ik me weer verrassen hierdoor, het blijft apart om rond kerst nieuwe oogst aardappelen te hebben, dat zit zo ingebakken dat je die normaal gezien rond mei/juni in Nederland hebt. Het lekkerst is dat dan met verse asperges AA1 kwaliteit, maar ja, dat heb ik hier nog niet gezien. Het enige wat ze hier aan asperges hebben zijn (af en toe) groene, en dan van die dunnetjes, ook wel smakelijk hoor, maar toch, die witte zijn mijn favoriete.

 
De gemberstruik in bloei
Citroengras, ook al aardige bos

Qua natuur is het hier ongeveer voorjaar dus, dat is ook te merken aan de zaailingen, de lupines komen goed op en ook de stokrozen zien er goed uit. De eerdere zaaisels in diverse seizoenen waren wel goed opgekomen, maar door de verzengende hitte die er snel op volgde hebben die het loodje weer gelegd. Als het een beetje meezit heb ik over een paar maanden lupine en stokroos, althans, dat hoop ik toch. Beide planten zijn tweejarig, maar ik gok erop dat ze dit jaar bloeien. En anders zijn ze tegen de hete tijd stevig genoeg om dat te overleven.

Never a dull day in Egypt

Hurghada, 9 december 2009