Exotische geuren

Sinds gisteren ben ik aan het koken, ja, Indisch. Vanavond is er voor 9 man een Indische rijsttafel, voor zoveel mensen had ik nog niet eerder gekookt, alhoewel, meestal werd er minstens 2 dagen van gegeten, bedenk ik me nu.....
Anyway, ik begin meer en meer zelf boemboe's te maken, na het overweldigend succes wat mijn eigengemaakte eieren in kerrysaus iedere keer weer oplevert, heb ik vandaag ook belado van eieren gemaakt (best pittig), perdekél (met streepje andersom, kan ik niet vinden op dit toetsenbord) atjeh en tjah perdekél, perdekel is dus gehaktballetjes. Ook ga ik zelf de sajoer lodeh maken (groentenschotel), dat heb ik ook al eerder gedaan en een soto, deze keer met ei, aardappel, prei en selderij. Ondertussen heb ik van de kant en klare boemboes al een stuk of 5 gerechten en komen er nog wel een paar bij. Dan op het laatst is het tijd voor de salades en sateh-saus, rijst, bahmi, noedels en de bijgerechten als atjar tjampoer, gebakken uitjes, seroendeng en natuurlijk de diverse sambals.

Ik ben nog wel even bezig, maar vind het wel weer heel leuk, zeker nu ik mijn eigen boemboes maak, het is eigenlijk meer een kwestie van durven dan doen, zo heel veel werk is het niet en als je de juiste specerijen in huis heb (helaas moeten de meeste wel uit Nederland of Indonesië komen) dan is het je aan het recept houden en klaar is Andrée ;-).

Het huis heeft dus een onmiskenbare geur, ondanks de afzuigkap ruikt het naar een toko, ik hou daar wel van, dat zoetige, pittige en vooral exotische van de keuken overzee.

Vanavond dus:
sajoer lodeh met gemengde groenten
sajoer boontjes
blado met kalfsvlees
ajam besengek
ajam bali
rendang van rund
sotoh met aardappel, ei, prei en selderij
gehaktballetjes atjeh
tjah gehaktballetjes
eieren in kerriesaus
belado van eieren
ajam sateh
ajam opor
rawon van rund met ei, ui en taughé
gado gado
zelf ingemaakte komkommer
atjar tjampoer
seroendeng sedep
Indische minifrietjes
gebakken uitjes
pikapinda's
tomatensalade
komkommersalade met sambal
kroepoek van hier
kroepoek uit Nederland
5 soorten sambal
bahmischotel
spiegeleieren
rijst
mihoen
sateh-saus
ketjap

Kortom een volwaardige Indische rijsttafel als ik het zelf zo mag zeggen. Ik ben weer trots op mijzelf. Het zal wel weer passen en meten worden om alles op tafel te krijgen, alhoewel er nu 2 tafels staan, en desnoods trekken we de glazen bijzettafel (= halve tafel) er ook nog bij. Komt allemaal wel goed, zoals altijd.

Het was een groot succes, ik kreeg zelfs een staande ovatie van de genodigden. Buiten dat is de avond doorgegaan tot in de late uurtjes. Jan, degeen die me gevraagd had voor hem (en anderen) te koken kon helaas de avond niet erbij zijn, zijn vlucht naar Nederland vertrok een paar dagen vervroegd op diezelfde middag. Hij zal er beslist spijt van hebben, zo werd mij verzekerd.

Never a dull day in Egypt....

Want de avond erna wilde ik dus eigenlijk thuisblijven om even te 'ontpiepelen' voordat ik naar Cairo zou vertrekken gewoon effe een avondje niks, maar ja, dat lukte niet want ik kreeg een uitnodiging voor een verjaardagsviering. Tuurlijk had ik nee kunnen zeggen, maar ja, dat was ook weer zo sneu voor de verjarende. Dus die avond wederom onder de mensen. Was op zich gezellig hoor, maar eigenlijk wel iets te veel van het goeie.

Hurghada, 24 mei 2009