Dubai

in vogelvlucht

 

Tja, daar zit ik dan, uitzicht op de Golf, in Dubai. Een land met contrasten, ok, ik ben gewend aan woestijn en zee, maar hier is alles effe anders. Wolkenkrabbers die het hoogst van de wereld zijn, het schijnt dat hier 60% van de kranen van de hele wereld staan, je ziet ook overal gebouwen die niet af zijn. Nou is dat in Egypte ook wel zo, tenslotte is dat een grote bouwput, maar hier zijn het geen villa's of gebouwen van 5 hoog, hier zijn het megagebouwen, in de meest uitzonderlijke vormen, veelal in glas, blauw, groen, whatever.

 

JBR de ingang

Het gebouw JBR Amwaj 4, ik zat op de 14e verdieping

De zee is warm, het is ook het einde van het seizoen waar je je als toerist nog in Dubai wil laten zien. Het is hier in de zomer vochtig en heet, ondraaglijk schijnbaar. Zoals ik hoorde rennen mensen dan van hun kantoor naar de auto, airco aan, rijden, van parkeerplaats weer naar de lift om binnen weer in de airco af te koelen en op te drogen. Malls, zo groot dat je er in kunt verdwalen, winkels met alle mogelijke merken van schoenen, kleding, tassen, whatever. Verzin iets en ze hebben het hier wel. Ik heb gisteren in Dubai Mall (op dit moment de grootste in de wereld) belgische bonbons gezien, die ga ik dus vandaag of overmorgen halen. Wat me ook hooglijk verbaast is dat dit land dus een strengachtig moslimland is wat betreft alcohol, die kun je alleen kopen als je arriveert op de luchthaven, de meeste restaurants zijn 'droog', behalve dan die in hotels en met speciale vergunning.

Carien in de kleding voor Saoudi-Arabie

Carien, waar ik logeer, vroeger was zij mijn secretaresse en nu manager marketing bij een grote pharmaceut, moet volgende week naar Saoudi, en ja, dan moet je als vrouw dus helemaal bedekt. Ze had net haar kleding gekregen en voor de gein aangetrokken, toen wisten we nog niet dat we beiden de dag erop als zwarte spoken zouden moeten rondlopen.

Zaterdag zijn we namelijk naar Abu Dhabi geweest, daar is een heeele grote en echt mooie moskeet,

Als je hier woont heb je ook een alcoholvergunning nodig, als je dan een feestje geeft of je bent op een feestje en de politie komt moet je je vergunning laten zien. Heb je die niet, dan ga je de gevangenis in........ Als je hier trouwens naar een feestje gaat neem je derhalve ook je eigen alcohol mee, apart, maar ok.
Drugs is helemaal een probleem, er zitten hier mensen in de gevangenis, eentje die een peuk met minuskuul ietsjepietsje hashies aan zijn schoenzool had, een meneer die een papaverzaadje van een broodje in Londen Airport op zijn kleding had enz enz. Maar dan, in tegenstelling tot Egypte waar varkensvlees ongeveer verboden is, kun je hier dus volop varkensvlees vinden, zij het dan in speciale delen van de winkel. Om dol van te worden, salami, ham, varkenshaas, spekblokjes, speklappen, spare-ribs, pate's, echt niet te geloven, zelfs verse worst bijvoorbeeld. Ik ga dus ook een tas vol meenemen, feest!!!!!!!!!!!!

Ook heb ik een tuincentrum gevonden waar ze mooie plantjes verkopen en allerlei ander spul wat ik nodig heb. Ik zal wel een tas extra moeten kopen. Voor ik vertrok had ik eigenlijk 2 vcan mijn 'Nederlandse' tassen leeg in de koffer gedaan, maar toen kon ik niet weten wat ik allemaal van hier mee zou nemen, dus die heb ik er maar weer uitgegooid. Helaas, had ik dat nou maar niet gedaan. Maar goed, ze hebben hier o.a. ook Carrefour, ga ik daar wel een tas kopen.

JBR ofwel Jumeira Beach Residence

Ik ben 2 x naar het strand geweest, eerst hier op Jumeira Beach, vlak voor de plek waar ik verblijf, een 5 minuten lopen of zo. Vrijdag ben ik met Carien naar Jumeira Beach Park geweest, daar ben ik akelig op mijn rug verbrand.
We zaten een restaurant uit te zoeken voor die avond en dat is hier niet zo simpel. De keuze is enorm. Uiteindelijk werd het Jambase, waar ik heerlijk mosselen heb gegeten en een fabuleuze steak met ganzenlever en een verrukkelijk toetje.

 
Hoofdgerecht
Band bij Jambase

 

Carien bij Jambase

Ik vond de prijs eigenlijk wel meevallen, ok, het was niet goedkoop, vooral de wijn en coctails zijn hier duur, maar op zich (gezien de verhalen) vond ik het redelijk, voor wat we er aan entertainment (live jazzband) en service voor terugkregen. Toen wij er aankwamen waren we de eerste gasten, toen we vertrokken stond er een rij die entree moest betalen. Het blijkt best wel een populaire tent te zijn.
Ik zat naar Carien toegekeerd op ons strandbedje en had mijn rug niet ingesmeerd, het was al een beetje later in de middag dus had ook niet verwacht dat de zon nog zo fel zou zijn, er stond ook een lekkere bries dus dan voel je het ook allemaal niet zo. Resultaat, tot zelfs vandaag zijn er stukken nog akelig fel rood. De pijn is ongeveer wel weg, en misschien kan ik dan morgen wel weer in de zon. Als het goed is ga ik dan naar Oman, een dhowboot-trip, met snorkelen, vissen, diner enz. enz. Ik ben benieuwd. Ik wilde eigenlijk naar Hatta, naar de Wadi's en warmwaterbronnen en meertjes in de woestijn, maar die trip doen ze schijnbaar nu niet meer, te heet.......... Heb ik dat weer.

Op zaterdag zijn we naar Abu Dhabi gegaan, daar is de Sheik Zayed moskee, een van de mooiste in de wereld en de grootste in de VAE. We hadden ons netjes aangekleed, dus lange broek, lange mouwen en we wisten dat we een hoofddoek om moesten, die hadden we dus ook meegenomen. Maar......... dat was toch niet genoeg, we moesten ons ook als zwarte spoken verkleden. Onderweg werden we zelfs meerdere keren geattendeerd op het feit dat onze haren bloot waren komen te liggen. Jeetje, die mannen toch die er niet tegen kunnen om bloot haar te zien.... Een mooie moskee, dat zonder meer, de wanden en vloeren zijn allemaal ingelegd met soorten natuursteen en halfedelstenen, de toppen zijn goud en het wit met goud schittert je in de blakerende zon tegemoet.

 

 

Wat lastig is in zo'n moskee als je je vriendinnen zoekt, iedere vrouw is een zwart spook, je moet dan echt op de lengte, breedte, sokken en handtassen gaan letten, want in de moskeet zelf mag je ook je schoenen niet aan houden. Ok, ik was er niet gelukkig mee om in zo'n zwart gewaad rond te sjouwen, gelukkig was het daar merendeel binnen, je moet er niet aan denken daar mee in de hete zon te moeten lopen............ Maar het is wel echt een bijzonder gebouw.

 

 
De binnenplaats van de zijgalerij gezien
In de publieke moskeeruimte, wel je schoen uit......

 

 
Lamp, detail
Detail van de vloer van de immense binnenplaats

Na onze verkleedpartij zijn we naar de Corniche (boulevard) gegaan voor een lunch, uiteraard droog........, waarna we het prachtige Emirates Palace Hotel hebben bezocht. Dit is een Kempinsky hotel, zeven sterren of zo en inderdaad geweldig mooi.

 
Emirates Palace, fonteinen
Samen op een bankje in de lounge

 

 
Ander deel van de lounge, met een muziekje
Deel van de dome hal

 

 
De centrale hal (linkerkant dus)
Wandschilderin bij het trappenhuis

 

 

Een mooi bloemstukje

 

Gisterenavond hebben we met een vriend van Carien gedineerd bij de Burj Khalifa, het hoogste gebouw in de werld, ik noem het de bliksemtoren, er zijn prachtige foto's van op internet/u-tube waar je de bliksem in die toren ziet inslaan. Die zie je dus heel goed vanaf Dubai Mall, waar we bij een Italiaanse tent gegeten hebben (Ossobuccu, erreg lekker) en we de beroemde fonteinen hebben gezien. Op muziek danst het water, echt prachtig gedaan.

 

Carien met een deel van de Burj Khalifa op de achtergrond

 

 
De fonteinen van Dubai Mall
en nog eens

In de middag heb ik bij het tuincentrum kennis gemaakt met een leuke mevrouw waar ik morgenavond ben uitgenodigd om te eten. Is wel wat lastig, want de tocht naar Hatta was om 3 uur ongeveer afgelopen, dat kwam mooi uit, de tocht naar Oman duurt tot 7 uur/half 8, terwijl ik om 7 uur ben uitgenodigd, moet ik nog even over bellen dus.
Omdat ik niks meer heb gehoord van Yahoo Tours over de trips die ik nog bij hen zou doen weet ik het effe niet meer..........

Die leuke mevrouw van het tuincentrum had me thuisgebracht, daar heb ik snel de planten en andere tuinspullen op het balkon gezet en na een beetje haar etc. gefatsoeneerd te hebben heb ik me weer met de lift naar beneden gespoed om met een taxi naar de Dubai Mall te gaan voor het diner.

 

Vanuit de chopper, de Burj Khalifa en Dubai Mall

Vandaag heb ik een helicoptervlucht gemaakt, dat is kicken, het enige jammere was dat ik geen goede foto's heb kunnen maken van "The Palm", omdat ze daar aan het parachutespringen waren mochten we die draai niet maken. Maar het was een hele leuke tocht. Overmorgen wil ik dus ook gaan chutespringen, maar of dat kan is de vraag, dat ligt dus aan het weer. Gisteren hadden we ook een zandstormpje en regen. Ja, REGEN IN DUBAI. Hoort dus niet, maar ja, toen ik pas in de witte woestijn was hadden we ook regen, dus niets hoeft meer te verbazen.

 

Bij de chopper

De Skipiste van Dubai

Het is inmiddels half 8 's avonds, ik heb een uur geleden of zo nog gebeld naar het kantoor van Yahoo, zowel op de landlijn als op de mobiel, maar niemand neemt op. Ik zou teruggebeld worden want ik zou dus morgenvroeg naar Oman gaan en dan woensdag een parachutesprong doen (met 50 % korting omdat het mijn 3e activiteit bij hen was) maar het is oorverdovend stil van hun kant. Zeker omdat ze het niet zo leuk vinden om 50% korting te geven of zo....
Ik heb dus zojuist een mail naar ze gestuurd met mijn klachten, want onderweg terug van de helivlucht vertelde de chauffeur en ook gids van dat bedrijf dat hij me iets moois zou laten zien. Ik herkende de buurt waar we waren, vlak bij Jumeira Beach Park waar ik vrijdag was geweest, ik meende dat hij me een mooie tuin of zo zou laten zien of een apart gebouw, whatever. Nou hij reed op een bepaald moment een wat donkere parkeergarage-iets in en vertelde dat er daar een bijzonder mall was. Nou, daar had ik dus geen zin in. Ik ken dat van Egypte, dan sleuren ze je ergens heen waar zij provisie hebben en ik wilde naar huis.
Ik vond het ook een beetje vreemd, ik bedoel, voor hetzelfde geld word je beroofd, ontvoerd, verkracht, weet ik veel. Geen zin in dus. Dit heb ik dan ook maar meteen gemeld in mijn mail en ook aangekondigd dat ik de autoriteiten op de hoogte ga stellen. Wat is dit voor gedoe en behandeling. De chauffeur/gids heeft in het Pakistaans naar kantoor gebeld, toen kreeg ik iemand die Pakistaans Engels sprak, maar ok, ik begreep dat de trip naar Hatta niet door kan gaan, dus dan maar naar Oman, snorkelen, zwemmen, vissen en lunch aan boord van een dhow, ok, ook best. Maar dan zou ik morgen om half 8 opgehaald worden? En ik werd doorverbonden met een knaap die over de parachutesprong ging, die zou me ook terugbellen want hij mompelde iets van het weer enzo. Nah, fout. Dat moeten ze niet met mij doen, ik heb genoeg meegemaakt om dit soort grappen niet te pikken.
Ik ben dus benieuwd hoe dit afloopt.

Voor nu even hebben jullie een overizcht van mijn dagjes hier, en ja ook hier, never a dull day ........... in Dubai dan ;-)

Dubai 17 mei 2010

 

Als ik nog tijd heb zet ik er nog wel meer op, en anders gebeurt dat wel een keer als ik weer thuis ben.