Druk bezig in de tuin

Al bijna een maand niet geschreven, wel in gedachten, maar niet achter de laptop. Na de regen had ik het grote terras schoongemaakt, gordijnen gewassen, kussenhoezen, alles helemaal fris. En natuurlijk, net toen alles heeelemaal schoon was kregen we zandstormen. Inmiddels is het weer fris, ik heb een aantal keren voor god gespeeld want alle planten waren natuurlijk ook weer ondergestoven. Het volstaat niet om dat een keer te doen, op de een of andere manier krijg je nooit alles eraf, ook al laat je het van boven tot onder druipen als na een tropische moesson. Maar goed stukjes bij beetjes krijgen alle blaadjes weer zonlicht en begint ook heel veel uit te lopen.

De bananen aan de lage variant zijn gedeeltelijk geoogst. Er ligt in de hal een zak met een kilo of 3 te rijpen. Ik heb Hazzam verteld dat ie deze keer niet alles tegelijk moet afsnijden, dan heb ik iets van 10 kilo bananen, allemaal rijp en jawel ik hou van bananen, maar niet in die hoeveelheden.
De grote bananen hebben inmiddels ook al weer 2 ijverige planten, er zijn weer nieuwe bananentrossen in wording.

Verder groeit en bloeit er weer van alles, door het gebruik van de Nederlandse potgrond gaat alles beter. Zaailingen worden overgepot in potten met ECHTE voedzame en vochtdoorlatende grond, je ziet het verschil. Ik heb nog 3 zakken, en verder geen nieuwe aanvoer gevonden bij Spinny's, maar gisteren bracht Kimo compost, fosfaat en twee jonge bananen + een donkerrode bouga. Ik heb hem de potgrond laten zien en voelen, over 2 weken gaat hij naar Cairo en op zoek daar naar de potgrond. Hij heeft een lege zak meegenomen, dus ik ben benieuwd. Het zou dolletjes zijn als hij ze op kan sporen zodat we hier een regelmatige aanvoer kunnen krijgen.

Ondertussen ben ik gevorderd met het project van de voormalige houtopslag. Eindelijk is al het oude hout daar verwijderd en in het houtobject gestoken, de tegels die eronder lagen zijn geveegd en vandaag heb ik me gewijd aan het uitbreken van 7 tegels, alwaar de nieuwe bananen en de bouga komen. Als de tuinknecht komt mag hij het zand uitgraven, ik vond nog een grote voorraadbak met grond, die kan dan in de uitgegraven ruimte en met een fikse laag compost erdoor moet dat een goede basis vormen voor een nieuwe groene hoek. Ik zal eens zien of ik de ficus van de buren wat meer naar de muur tussen onze tuinen kan trekken zodat die ook weer recht kan doorgroeien, dat is natuurlijk ook beter voor de inbraakpreventie. Die hoek is nu open, het zonlicht speelt door de palmbladeren en dat plekje vormt een nieuwe plaats voor een zaaitafel. De tafel stond er al, maar was sinds lange tijd meer een opslagplek geworden voor rommeldingen die ik kwijt moest.

Zo langzamerhand groeien de plannen uit tot realiteit, ook al kan het lang duren, uiteindelijk komt het er dan toch van. Zo is het volgende project het eindelijk een keer omgooien van de composthoop. Hazzam heeft een breuk in zijn buik laten opereren en kan voorlopig geen zwaar werk doen, maar de vakantie tuinknecht doet nu zijn werk, waarbij Hazzam supervisie houdt. Heel prettig want die knaap is niet al te snugger en spreekt geen engels, en mijn arabisch lijkt hij ook niet te (willen) begrijpen. Maar Hazzam heeft hem wel onder controle zodat hij nu niet meer de planten verzuipt die weinig water moeten hebben en de dorstige planten dagelijks door mij niet meer hoeven te worden nagekeken en gewaterd. Die knaap is wel uitstekend voor opruimwerk en dergelijke, dus kunnen nu mooi die dingen gedaan worden.

De roze/witte dubbele bouga kruipt vrolijk over het balkon van de slaapkamer, daar zitten veel dode bloemtrossen in, terwijl de nieuwe scheuten volop bloeien. Die bruine bollen moeten eruit, ook een werkje wat hij wel kan doen.
Voor het gras van het zonneterras moet er ook iets anders komen. Denise heeft brokken wit marmer met gras ertussen, misschien is dat wel een goed idee voor mijn grasveldje. Ook handiger voor de zonnebedden, die trouwens ook vervangen gaan worden.

Ik wil het winterterras compleet vernieuwen, daar staan nu die oude palmnerfstoeltjes, die hebben hun dienst wel gedaan, ik wil daar iets moderns, nu we al die meubelwinkels hebben is de keus groot, wat op zich dan weer ook een negatieve kant heeft, het aanbod is soms te groot waardoor je niet kunt kiezen. Twee weken geleden heb ik de aircoman gevraagd om de buitenverlichting helemaal opnieuw te doen, hij zou bellen. Ik wacht nog steeds. De lampen heb ik al gekocht, die staan al die tijd dan ook in de hal op de grond te wachten..... Ach ja, geduld leer je wel hier....

Verder ben ik de laatste tijd druk bezig geweest met de expatclub, sinds januari opgericht en inmiddels al aardig wat leden en evenementen georganiseerd. Er is veel animo en enthousiasme voor zoiets, wat natuurlijk leuk is, maar ook tijd kost. We proberen zo veel mogelijk gesponsord te krijgen en ook tegen lage kosten evenementen te doen plaatsvinden. Persoonlijk heb ik zowaar een workshop Indisch koken gegeven, we hebben zelf sambal en atjar tjampoer gemaakt en ik heb het recept gevonden hoe je van sojasaus lekkere ketjap kan maken, dus dat hoeven we ook niet meer uit nederland te laten komen. De deelnemers waren heel enthousiast en willen een vervolg, dan gaan we loempia's maken en mijn verrukkelijke kerrie-eieren en uiteraard besluiten we de workshop weer met een uitgebreide indische rijstmaaltijd. Die hebben we er naast die van de workshop, inmiddels nog twee gehad, we smullen er op los hier ;-).

Voor het grote terras heb ik ook al weer nieuwe ideeen, in Nederland heb ik een boek gekocht, 'het grote boek voor de kleine tuin', waarvan wij hier als tuiniersters soms kunnen kwijlen, zoals Injy pas zei, 'Oh Andree kijk eens, al die schone planten, die schone terassen', want ja, hier in de woestijn is dat altijd van korte duur. Er zit altijd wel wat stof in de lucht en glazen tafels moet je eigenlijk iedere dag en soms wel meerdere keren per dag onstoffen. Maar ach, wij hebben hier (bijna) iedere dag zon en een stralend blauwe lucht. Ieder nadeel heeft zijn voordeel en andersom.

Er broeiend dus weer allerlei nieuwe plannen om het nog mooier te maken. Stukje bij beetje worden de tuinafscheidingen die oorspronkelijk met palmnerfdelen was gemaakt, vervangen door degelijke houtdelen wat de boel aardig opfrist. Nu is het wachten op wat koelere dagen, ik heb namelijk ook een Makita bandschuurmachine gekocht, bedoeld om het houten terras kaal te schuren en dan een laag erop te doen die watervast en kleurvast is. Probleem is dat ik eerst de gedacht had het met expoxiehars te doen, maar ja, dat wordt natuurlijk weer spekglad als je er dan water op knoeit. Maar, we krijgen hier steeds meer materialen in de winkels, ik moet gewoon als het zover is op zoek gaan. Allemaal van die klusjes, maar misschien moet het houten terras wachten tot het najaar. Het namelijk voor de tijd van het jaar behoorlijk warm. We hebben al dagen gehad van rond de 40 graden. We zijn allemaal benieuwd wat dat voor de zomer gaat betekenen.........

Ondanks dat het vrijdag is is de tuinknechtmeneer toch gekomen. Ik had al een paar bladeren van de Washingtonia palm gesneden, dat is dan zijn werkje om het op te ruimen. Ik heb me weer eens met de sproeier in de tuin en op de achterterrassen uitgeleefd, ik wil dat de planten zoveel mogelijk stofvrij zijn om het optimale van het zonlicht te ontvangen. Dat houdt de planten in goede conditie en het resultaat is ook prettig voor de ogen, groen en fris, zodat de verschillende tinten groen ook mooi tot hun recht komen.
Kimo was trouwens gisteren helemaal weer opgetogen toen hij door mijn tuin liep, voor hem ben ik de tuinmeester of zo, iedere keer was hij weer verrukt van wat hij zag en riep hij zijn hulp om te komen kijken. Die hulp Hani wilde graag wat van kruiden, ik heb het een en ander voor hem afgesneden.
Kimo heb ik een brugmansia, een baby-datura en een suzanna met de mooie ogen gegeven, daar heb ik er genoeg van en hij kan zo genieten van planten dat ik het gewoon leuk vind om hem een plezier te doen.

Bovenstaande heeft als laatste datum 9 april, maar blijkbaar had ik het nog niet op de site gezet, bij deze dan.

De foto's die hier bij horen heb ik nog niet geupload. Het is een drukke tijd geweest........., bezig met de expatclub, tuin, een trip naar de witte en zwarte woestijn, konninginnedagreceptie in Cairo, tuinexpositie in Cairo, kortom, van alles om over te schrijven maar het is er nog niet van gekomen.

Volgende week naar Dubai, daarna wordt het weer wat rustiger want de hete tijd komt er aan.

Ik hoorde al van mensen dat er geinformeerd was of het wel goed met me ging, ja hoor, niks akeligs aan de hand, gewoon druk. Het komt er allemaal weer aan als het wat rustiger wordt.

Never a dull day in Egypt.

Hurghada, 6 mei 2010