Wow

Ik zit hier met allerlei zakjes prachtige zaden voor me, op de tafel van het zomerterras staan al diverse bakjes met uitgeplante easyplant bloemen en datura en brugmanisiazaden, ik voel me echt een prinses zo rijk met deze aanwinsten. Heerlijk, de zaadjes die ik vorige week heb gezaaid komen op, ook de donkerkiemer, die had ik in een doos in de toilet gezet, een redelijk koele plaats en van zichzelf al niet al te licht, dus ideaal. Gisterenavond heb ik nog weer allerlei mooie zaden besteld bij weer een nieuwe site Exogarden, zoals de naam al zegt, exotische planten- en vooral zaden. Er komt weer iemand deze kant op die destijds al potgrond voor me heeft meegenomen uit Nederland, ik voel me dan altijd weer zo vereerd met al die lieve mensen die dat dan voor me willen doen. Ik heb op die site weer een stel nieuwe brugmansia- en daturasoorten gevonden, ik ga me helemaal storten op die plantensoort, het is altijd al een lievelingsbloem van me geweest. Hele grote trechtervorminge bloemen, tot wel 30 cm. en de meeste geuren ook bedwelmend.

Zalmkleurige Brugmansia

Ze worden ook wel heksenkruid genoemd omdat de sappen, op de slapen gesmeerd, halicunaties bezorgen, de vroegere heksen zouden dit gebruikt hebben om hun vliegdromen te krijgen. Sjamanen en heilige priesters uit allerlei culturen gebruikten het ook om hun 'voorspellingen' te doen. Ook de zaden zijn blijkbaar zwaar giftig en geven halicunaties, maar de werkzame stof is soms zo heftig dat het ademhalingsysteem er door plat gelegd wordt en dan ga je dus dood. Ik ben altijd voorzichtig met die planten, laatst heb ik stekken genomen van de twee die ik uit Nederland heb meegenomen (de zalmkleurige variant). Dat doe je eigenlijk best wel simpel, je knipt een tak af, knip die in een paar stukken van ongeveer 10 cm., die stop ik in stekpoeder, dan in de (goede) potgrond en na een tijdje ontwikkelen zich knobbeltjes (groeipunten), die dan weer takjes worden en wortels. Ik had dat eigenlijk gedaan omdat de oude planten er een beetje miserabel uitzagen, maar inmiddels bloeit er al weer een en zag ik een stuk of 6 nieuwe bloembeginsels komen, de andere is ook druk doende bloemen te vormen. De drie stekken hebben lange tijd in het raam gestaan naast de open haard, maar die kunnen langzamerhand ook wel naar buiten.

De drie stekken zijn naar buiten!

Wat ook leuk is, ik heb uit Nederland 2 vleesetende plantjes meegenomen, die doen het dus goed. Een beetje schade van het transport, maar dat is te overzien. Bij Vreeken heb ik carnivoorplantjeszaad gekocht, 3 soorten in een pakketje, Die moeten ontkiemen bij 30 graden dus daar moet ik nog even mee wachten, de avonden en nachten zijn nog iets te koel daarvoor.

Het is wel weer een gedoe met de juiste opkweekbakjes, die had ik destijds met de verhuizing uit Nederland meegenomen, maar die zijn inmiddels aardig aan gort. Met een beetje geluk is het nog te doen dat ik er 2 in elkaar zet en dat de grond dan binnen boord blijft. Voor de rest ben ik druk denkend hoe ik de rest van de plantjes ga oppotten. Ik moet namelijk zuinig zijn met mijn goede grond, dus tja.

 
De rijke aanwinst
Aardbeitjes en groenten

Ineens bedacht ik me dat ik genoeg Ducktape in huis heb, dus ik heb de stekbakjes met een dubbele laag ducktape dermate kunnen modelleren dat ze, meestal met 2 in elkaar bijna alle plantjes hebben kunnen bevatten. De aardbeitjes zijn gedeeltelijk in zo'n grappige aardbeienpot gegaan en een deel van de viooltjes zitten in een pot op de tafel op het terras, en van een aantal geraniums, lobelia's en viooltjes heb ik een hanging basket gemaakt.

 
Akeleitjes, lobelia en balsemien
De lavendeltjes

Van de viooltjes die ik pas uit Nederland had meegenomen zijn er 2 die het echt goed overleefd heeft. Zal toch wel weer aan de potgrond liggen of Omar de tuinhulp die ze verzopen heeft of zo. Het blijft hinderlijk dat je hier eigenlijk niemand kan vinden die verstand heeft van planten, en als je het ze uitlegt welke planten wel of niet veel of weinig water moeten hebben dan gaat het even goed en dan zijn ze het weer vergeten of zo. Soms word ik wel eens boos als ik dan merk dat in de tuin er tot op 20 cm of meer totaal geen water is. Hier heb je niet echt grondwater. De bodem is oude zeebodem en volgens mij gaat veel van mijn tuinwater richting Rode Zee, of anders profiteren de buren van mijn gift. Maar ja, ik ben nou ook zo eigenwijs om allerlei exoten te willen hebben die hier eigenlijk niet thuis horen. Echt zeuren doe ik dus niet. Maar ik baal wel als mijn dure planten doodgaan door slechte verzorging.

 
De zomerkoninkjes
De viooltjes met Douggie op de achtergrond

Als ik alle plantjes in de aarde heb staan zal ik eens foto's maken van al het moois, dus ook het bestaande tuingebeuren. (Inmiddels gedaan dus).
Vandaag zal ik Omar opdracht geven om alles weer eens grondig te sproeien, ik zag dat de ficushaag op het zomerterras weer helemaal onder een dikke laag woestijnstof zit. Schiet niet echt op dan, want planten moeten wel hun lucht en licht kunnen halen. Grrrrrrrrr. Een paar dagen geleden heb ik hem uitgefoeterd, hij is zo eigenwijs. Gaat ie zomaar planten snoeien, daar heb ik een echte tuinman voor. Als ik dan zeg van dat wil ik niet gaat ie gewoon van ja, maar madam,..... Ik heb hem gevraagd of hij verstand had van tuinieren of ik. Daarbij dat ik hem betaal voor zijn werk en dat ie dus moet doen wat ik zeg en niet zomaar planten gaat vernielen. Brutaal en eigenwijs. Ik weet niet of ik hem nog lang hou. Hij is goed voor het schoonmaken, maar verzorging van de planten ho maar. Mijn straat gaat er niet van dood als die niet iedere dag geveegd wordt, maar mijn planten wel als die niet regelmatig water krijgen. Soms he.............

 
De voortuin fiks gesnoeid
De dubbele witte Oleander en de 'bananenplantage'

Het is vrijdagmiddag, Allah zweeft weer door de lucht. Omar is klaar met het schuren van het terras, dus ik heb de tuin weer voor mezelf en kan lekker blotig rondlopen, het weer is zalig, een van de prettigste perioden van het jaar. Overdag lekker warm, niet heet, een briesje maakt het nog aangenamer en 's avonds is het meestal alweer te doen om op een terrasje buiten te eten, als de wind tenminste niet te sterk is.

 
De tuin is weer fris
Het pad naar het zomerterras

Herman van Exotic Plants, een enthousiaste plantenmeneer die op oudere leeftijd voor zichzelf begonnen is op een zolderkamertje met een webwinkel en nu zelfs een heuse winkel heeft van bijzondere planten en zaden, vertelde me dat hij nog beter spul heeft voor zaaien, ook van die gedroogde cocopeat, maar dan met iets erbij. Anyway, ik ga hem mailtje sturen om te vragen wat de verzendkosten zijn naar hier, want tenslotte is mijn voedselpakket ook aangekomen, uiteindelijk na een aantal weken. Ik heb er dus echt weer zin in en ga mijn geld weer uitgeven aan zaken die het waard zijn en mij blij en vrolijk maken.

 
De roze bougainvillea met trossen bloemen
De witte dubbele oleander bloeit ook weer volop

Ja, de tuin heeft wat werk nodig, ik zal zelf de snoeischaar ter hand moeten nemen, want de uitgebloeide bloemen van de bougainvillea worden niet door Omar verwijderd, en zo zijn er wel meer dingen die hij gewoon 'vergeet'. Maakt niet uit, iedere dag een beetje moet gaan lukken, zeker nu ik ook niet meer dagelijks zoveel hoef te tikken ;-).

 

Helemaal weer toppie dus.

Hurghada, 27 maart 2009