Cairo mei 2009

Naast het bezoek aan de plantages in Tukh had ik nog een avond en dag, die is besteed aan allerlei dingen die je dan zo in Cairo doet...

Trouwens prima hotel, dat Havanna Hotel, teruggekomen van de kwekerijen heb ik er twee biertjes en een sandwich met pikalever gegeten. Dat is dus ongeveer een heel stokbrood (in tweeën gesneden, de uiteinden keurig in aluminiumfolie gewikkeld) goed gevuld met lever, kosten iets meer dan 20 pond met belasting, service en tip. En dan werd er ook nog frietjes, tomaat en komkommer bij geleverd.
Na mijn drankje en hapje ben ik naar de straat gegaan waar ze allemaal planten en tuindingen hebben. Was wel effe zoeken en Kimo nam zijn telefoon niet op. Hij had het wel aan de chauffeur uitgelegd, maar ja, Cairo is groot. Anyway, verrassend, groentenzaden koop je hier in blikjes ;-) en we vonden ook nog een winkel met bloemenzaden. Nou heb ik al zat bloemenzaad, maar ja, kon het weer niet laten. Ook heb ik een zinken gieter gekocht, groot formaat voor wel 30 pond. Volgens mij zijn die dingen in Nederland nogal duur, hier zijn ze handgemaakt en dus omgerekend nog geen 5 euro. Ik heb gekeken of ie goed gesoldeerd of gelast (ik weet niet precies wat ze met zink doen) was, de ultieme test is natuurlijk als er water in gaat, maar het zag er wel goed uit. De zakjes zaad kosten hier 6 pond, dus 80 cent ongeveer, vond ik wel grappig.
Maar in de beperkte tijd die ik had, gecombineerd met de tijd die je kwijt bent om van het ene deel van Cairo naar het andere te reizen, zijn we niet verder op zoek gegaan naar planten of potgrond. Ik had het wel gezien, allemaal van die shopjes van 3 bij hooguit 8 meter, met meer van hetzelfde. Daar zijn ze goed in in Cairo.
Hele straten met allemaal dezelfde koopwaar. Of het nou om gordijnen gaat, of schoenen en tassen, of keukenspullen, de ene winkel na de andere en dat soms tot een honderdtal toe. Wel apart, maar ik zou echt niet meer weten waar ik wat gevonden had als ik zo'n straat af zou gaan voor gordijnen bijvoorbeeld. Maar goed, dat zal wel een culturele achtergrond hebben of zo.

Terug naar het hotel door het gekkenhuis van het einde van de werkdag verkeer, werkelijk, dat blijft een belevenis. Ik herkende wel weer wat gebieden waar ik al eerder ben geweest. Natuurlijk ben ik weer vergeten mijn Cairo-boekje mee te nemen met alle stadsdelen, maar beetje bij beetje ga ik zien van oja, daar ben ik met Sophie geweest, daar heb ik toen gelogeerd, ow, nou komen we bij het Museum, best grappig. Het is moeilijk om te beschrijven hoe het verkeer hier is aan iemand die het nog nooit heeft meegemaakt. Een weg met 3 banen wordt gewoonlijk bereden door 5 of 6 rijen auto's en dat scheurt dan ook nog van de ene rij naar de andere als het effe kan, spiegels worden regelmatig ingeklapt omdat ze zo dicht naast elkaar rijden. Het getoeter is niet van de lucht en er gaan ook zo maar auto's op de weg stilstaan, moet er iemand uitstappen of wat dan ook. Hoe ze hier ook in de kleinere straatjes parkeren, niet te geloven bijna. Het is een mirakel dat je iedere keer weer veilig ergens komt. Ik maak me niet zo druk, ik blijf er maar van uitgaan dat de chauffeur zuinig is op zijn auto en dus ook inclusief mij, als ik er in zit. Het is wonderlijk wellicht gezien de rijstijlen hier, maar ik heb nog nooit een aanrijding meegemaakt, gelukkig.

Ik had eigenlijk vanavond lekker sushi willen gaan eten ergens, maar de dag was zo indrukwekkend dat ik lekker op de kamer ben gebleven en een Gin-Fiz heb besteld, alsmede linzensoep en spaghetti bolognaise. Plat, maar voedzaam eten.
Toen ik op de kamer kwam had ik de airco aangezet maar dat werd een beetje al te fris. Ik heb hem nu weer op verwarmen gezet, ik kreeg gewoon koude voeten. Het bleef koud dus heb ik de airco eerst op 27 graden gezet tot het aangenaam werd en toen op 24.
Anyway, morgen ontbijten en dan naar Zamalek en Nasr City, in Zamalek moet ik een vario-focus bril zien te regelen, er is een opticienketen die 50 % korting geeft op de glazen, even zien hoe dat uitwerkt. In Nederland had ik het laten meten en een montuur uitgezocht, alleen kwam het daar dan op iets van 1400 euro, vond ik wel een beetje te dol voor een bril. Zal hier wel meer normale prijs zijn. Dan wellicht even bij de ambassade kopje koffie drinken, en daarna naar City Star en de hollandse chocoladewinkel in Nasr City. Om 4 uur moet ik ongeveer vertrekken richting luchthaven. Injy pikt me in Hurghada weer op, allemaal weer fantastisch. Zo meteen in bed, beetje lezen en dan heerlijk slapen, alle indrukken verwerken.

vervolg klik hier