Amada

overzicht site Nieuw Amada

 

De tempel van Amada

 
bord met plattegrond en beschrijving van Amada
Tempel zelf

Tutmossis III (achtiende dynastie) liet hier een tempel bouwen ter ere van Amun Ra en Ra-Harakhty. De bouw werd beëindigd in de regeringsperiode van zijn opvolger Amenhothep II (ca 1450-1419 vChr), waarna zijn opvolger Thutmosis IV (ca 1419-1386 vChr) de tempel vergrootte. Tijdens de regering van de zogenoemde 'afvallige farao' Akhenaten (ca 1349-1334 vChr), die heeft getracht de cultus van Aten als enige God in Egypte te introduceren, werden de beeltenissen van Amun beschadigd. In de periode van de 19e dynastie hebben Seti I (ca 1291-1278 vChr) en Ramses II zich wederom met de tempel bemoeid door restauratie en verfraaiing van de decoraties.

 

De ingang van de tempel is samengesteld door een stenen gang, waarachter van origine een binnenplaats was, aan de zijkanten omsloten door een stenen muur met achterin een zuilengang met 4 kolommen. Later heeft Thutmosis IV de binnenplaats omgebouwd tot een stenen atrium waarvan het dak werd ondersteund door 4 vierkante pilaren. Het atrium vormt de toegang tot de vestibule en de cella met zijn zijkapellen. De reliefs die de tempel versieren zijn van religieuze aard, desondanks heeft het gebouw 2 belangrijke historische inscripties. De meest oude dateert uit het derde jaar van Amenhotheps regeerperiode en is gegraveerd in een stella aan de achterkant van het heilige der heiligen.

Stella

Het geeft de militaire campagne weer die de koning ondernam in Syrie, die eindigde in de gevangenneming van 7 vijandelijke prinsen, die zoals de inscriptie laat zien, ondersteboven aan de boeg van de koninklijke boot werden opgehangen. (Elders staat vermeld dat er 6 ter plekke zijn gedood en er slechts 1 aldus mee naar Nubie is vervoerd).

 
Heilige der heiligen
Vierkante en erachter ronde pilaar

De andere tekst is gegraveerd in een stella links van de ingangsdeur. Het verhaalt van de nederlaag van de Libiers in een poging om Egypte binnen te vallen gedurende het vierde jaar van de regering van Merenptah (ca 1212-1202 vChr), de opvolger van Rames II.
Zoals de andere Egyptische en Nubische tempels, is die van Amada ook tijdens de Christelijke periode omgebouwd tot kerk.

Onderweg naar de tempel was een ´restaurant´ met zonnepanelen

Tussen 1964 en begin 1975, is de tempel verplaatst van het Nassermeer naar een plaats 2,5 km verderop 63 meter hoger. Het gedeelte van de tempel, met een gewicht van 990 ton, werd in zijn geheel verplaatst. Een stalen/cementen harnas moest de schokken en trillingen opvangen tijdens het oplichten en het totaalpakket is op wielen geplaatst en zo op spoorrails door de woestijn naar zijn nieuwe plek gereden.
Over de afstand en tijdsduur van de operatie d.m.v. een steeds oppakken en naar voren brengen van de rails en bielzen bestaat verschil van uitleg. In de Unescofilm wordt melding gemaakt van 6 km en 6 maanden, andere berichten zijn van 2,5 km en meer dan 3 maanden.

James Henry Breasted (1865 - 1935) : Deze antropoloog, oriŽntalist en archeoloog werd geboren in Rockford, Illinois (U.S.A.). Hij speelde een voorname rol tijdens de Egyptische missies en opgravingen die georganiseerd werden door het ORIENTAL INSTITUTE van Chicago. Hij was ook aanwezig bij de officiŽle opening van het graf van Tut Ankh Amon. Op de foto hierboven poseert hij nabij de tempel van Amada in NubiŽ. Hij overleed aan de gevolgen van difterie en bronchitis in 1935. Net als andere egyptologen had hij het grootste gedeelte van zijn leven in de stoffige grafruimten doorgebracht en had hij een stoflong ontwikkeld. Zijn luchtwegenaandoeningen waren dan ook evident. (gevonden op een grappige/interessante pagina over de vloek van de farao).

 
Er was een keuze, de ezelkar of ......
de tippel van Amada naar Al-Derr

Ik heb dus uiteindelijk voor de ezelkar gekozen!

Amada, 7 januari 2009