Afbouwperikelen

Goed nieuws dus, inmiddels zijn Jim en Ineke via Alexandrië, vanuit Nederland in Hurghada neergestreken en zij gaan, voor wie dat wilt, op degelijke wijze huizen afbouwen. Jim is Egyptenaar, spreekt vloeiend Nederlands en Arabisch, hij heeft 30 jaar in Nederland gewoond en gewerkt en weet wat hier allemaal mis is en gaat met het afbouwen van huizen.

Ze bouwen nu hun eigen huis af in Mubarak 7 (voor hun plannen en ervaringen lees hier ) en hebben al heel veel problemen en oplichterij onder ogen gezien van anderen die zich met afbouw hier in Hurghada bezighouden. Woekerprijzen, extra betalingen, contracten die van geen kant deugen en daarnaast ook nog manieren van afbouwen die je de haren te berge doen rijzen.
Ik heb nooit iemand aan durven prijzen om dat hier te laten doen, maar dat durf ik bij bij Jim en Ineke wel. Ik heb ze leren kennen als eerlijke en hardwerkende mensen die het motto aanhangen, ik wil hier over 5 jaar nog afbouwen, ik hoef geen woekerprijzen, we hebben liever een goede naam!

Vanwege het feit dat Jim de Arabische taal kent, een zakenman is en goed kan onderhandelen zijn de prijzen die hij betaalt voor wat dan ook, meubels, keukens, airco's en de bouwmaterialen lager dan wanneer je het zelf gaat doen. In de meeste gevallen word je hier gewoon beduveld. Ook al lijkt het erop dat je korting krijgt, meestal betaal je de hoofdprijs.
Zij hebben ondertussen al heel veel onderzoek gedaan, kennen de wegen en de bedrijven waar je goed materiaal voor een keurige prijs krijgt en dan bedoel ik een lagere prijs.......

Ik ben blij voor de mensen die hier een huis kopen dat er nu eindelijk iemand is die je je huis kunt laten afbouwen en ik zal er tzt zelf ook gebruik van maken. Geen hoofdpijn, geen onverwachte prijsverhogingen, degelijke spullen, contracten, bouwstijl enz. enz.

Hier een tekst zodat je kunt lezen wat er allemaal komt kijken bij hun afbouw!

"FF een update !

De eerste en tweede verdieping liggen en volgende week gaan ze de stenen bouwen, Jim is al dagelijks op ons stekkie te vinden en ik ook regelmatig. We hebben al een vrachtwagen uit Cairo laten komen met alle electrische benodigdheden, bedrading, stopcontacten, watermeters, boilers en watertanks. (Hier verkopen ze ze ook, dezelfde prijs maar geen ISO keurmerk. Je moet het maar ff weten h, de een gaat misschien 2 jaar mee, de andere jarennnnn)

We hebben prijzen bekeken voor keukens en alvast het verschil in plavuizen, sanitair etc. Nu weer weg voor alle loodgietersbenodigdheden, scheelt echt gigantisch met de prijzen van hier. Inmiddels goede timmerman gevonden uit Cairo, een voor de binnendeuren en een voor het hardhout voor de buitenramen en zo, dan nog de prijzen vergelijken met aluminium ramen van de beste kwaliteit, want ook daar zit nog verschil in; PET kwaliteit of hotelkwaliteit zal ik het maar noemen.
Zelfs al op pad geweest voor goede tuinaarde en bomen, kost allemaal veel tijd, maar bespaart zometeen heel veel geld en tijd als de afbouw begint.

We hebben ook de villa op een andere stahoogte laten zetten geen 3.50 hoog maar 3 meter waardoor we een hoge veranda kunnen creren. In de bouw heeft Jim al alle leidingen zo neergelegd dat we straks niks hoeven te breken maar gelijk kunnen aanleggen zoals wij het graag willen. We hebben iemand al in dienst die elk stukje vastgeplakt beton en rotzooi direct verwijdert, zowel binnen als buiten, want ze gooien hier echt overal alles neer!

We willen ook niet eerst plavuizen leggen zoals ze hier doen en daarna al het werk boven de vloer, we willen het op de Hollandse manier doen, eerst alles boven de vloeren en dan pas tegels gaan neerleggen, jaja aan alles moet je hier zelf denken, want anders heb je een puinhoop als je moet beginnen.
Dat is waarom Jim nu al tijdens de bouw er elke dag is om zijn werkwijze strak te houden en het gaat goed, nog 3 weken denken we en dan wordt het aan ons overgedragen. Dan hopen we eind maart de bovenverdieping af te hebben en alvast er te gaan wonen, om de onderverdieping dan vanuit daar verder af te maken.
De meeste spullen uit ons magazijn in Cairo vanuit Nederland zijn al in Hurghada in een magazijn, net als al ons gereedschap vanuit NL.
Wel elke dag alles meenenem en ook weer terug want als je ook maar iets laat liggen aan gereedschap ben je het kwijt, dus oren en ogen open en alert zijn!

Het is wat hoor, de Egyptische werkwijze, maar goed een goed begin is het halve werk zullen we maar denken !!

Gisteren is er weer een vrachtwagen uit Cairo gekomen, met de rest van onze spullen uit de container en de loodgietersbenodigdheden. We zijn natuurlijk weer bij het huis langs gegaan, er gebeurt nu niet zoveel, het beton moet eerst in de houten palen drogen en dat duurt een dag of zeven, wat vandaag of morgen zo is. Dan gaan ze de buitenkant tegelen en gaat Jim alvast, voordat ze het beton op de begane vloer gaan storten de afvoeren en aanvoeren van water neerleggen, net als de electriciteit die onder de vloer moet komen anders moeten we na oplevering weer open gaan breken.
Ze zijn nu ook bezig met asfalteren van onze straat en stoepranden aan het leggen. Op onze hoek zijn er in elk geval al 3 die er permanent gaan wonen, de rest weten we nog niet. De lantaarnpalen in ons deel branden nu ook en we zagen ze gisteren bezig met het doorvoeren van de electriciteitskabels, dus binnenkort zal er ook wel stroom zijn (is anders een beetje lastig wonen zonder electra).
Het schijnt wel dat er voorlopig (kan zelfs wel jaren duren) op Mubarak 7 nog geen telefoonlijnen liggen, we zijn al gaan informeren bij de telefooncentrale, dat betekent geen ADSL, maar er schijnt een andere oplossing te zijn, draadloos, waar we ook al hebben geinformeerd, of het goed werkt? Gaan we nog uitzoeken."

Deze verhalen zijn hier te vinden.

Contact zoeken met Ineke en Jim? mail j777n@hotmail.com of bel (0020 108547475 vanuit Nederland), in Egypte 010-8547475.

Ik hoop dat ik mensen met deze tip geld, hartproblemen en hoofdpijn kan besparen ;-)

PS.: High Speed draadloos internet kan met redsea wireless, bel John 010 9842494 (vanuit Nederland 0020 10984294)