Actief

Ondanks de warmte, die op de een of andere manier toch minder erg is dan vorig jaar, ik ben echt niet de enige die dat zo ervaart, ben ik redelijk actief. Gisteren heb ik de vitrage van de slaapkamer en de computerkamer gewassen, dat was wel effe nodig volgens mij. In ieder geval ziet het er weer fris uit. Alles hangt nog niet, want er zitten, ondanks wassen zonder centrifugeren, nogal kreukels in, dus moet ik als die lange lappen strijken. Dat is dan ook ongeveer het enige strijkwerk wat ik zelf doe, noodgedwongen wel, voor de rest heb ik de opperpoets die de gewone was ontkreukt en ze keurig opgevouwen of op hangertjes aanlevert. Ik strijk met tussenpozen, effe rust voor de handjes en ik kijk ondertussen een mooie serie van de BBC, over de ruimte. Dat zijn 3 dvd's en ja, de BBC is echt goed in die producties. Laatst heb ik Planet Earth gekeken, over o.a. het ontstaan van de aarde, de huidige vorm en de aardplaten. En weer daarvoor Oceans, 4 dvd's met prachtige onderwaterbeelden. Kan ik zomaar van genieten.

Morgen komt de nieuwe pergola, jippie, ik ben benieuwd. Vandaag heb ik dus samen met Hazzem de tuinmeneer alle planten die aan die kant van het pad staan weg gehaald en de klimplanten die in het gedeelte van de tuin daar groeien losgemaakt, wat een aardig klusje was, ze dragen hun naam met recht...... Ik heb de palmrieten delen op diverse plaatsten stuk moeten knippen om de slierten er weer terug doorheen te trekken. Al die slingers liggen nu los in de tuin, morgen of wanneer de pergola staat kan ik ze dan langs hun definitieve klimrek gaan bevestigen. Grappig trouwens, de zilverwinde die bij de kranen van het druppelsysteem staat (in een grote pot) is door de houten ombouw van de afvoer van de badkamer en het dak helemaal naar boven gekropen. Ik wilde hem losmaken, nou no way dus. Hij slingert zich nu over de afvoerbuis die het water van het dak moet wegvoeren als de tank daar klapt of overloopt. Ben benieuwd of ie dan weer door de boomtakken naar beneden komt, zou wel grappig zijn.

Als het goed is krijg ik dan ook mijn bakjes voor de dvd's, kan dat eindelijk ook van de vloer. Er staan nu stapels dvd's waar ik tot nu toe geen goede opbergplek voor had. Nu had ik bedacht dat ik in de Ikeastelling twee bakken achter elkaar kan plaatsen waardoor ik dus megaruimte erbij krijg. Dat moet dan nu dus zo gaan werken.
Alle hang- en sluitwerk in huis wordt weer nagelopen en bijgesteld, sommige keukenkastjes hangen lichtelijk scheef inmiddels, en ja, ook de badkamerdeur en de stijl ervan worden hersteld/vernieuwd. Wel prettig, dan kunnen we geen ongelukjes krijgen met zoonlief en vriendin.

Nu moet ik mijzelf nog een keer zover krijgen dat ik naar de bambooshop ga en wat van die rieten manden haal, nu ik de andere bekleed heb en mijn ondergoed en dergelijke daarin heb opgeborgen is het lekker overzichtelijk. Daarnaast kan ik er dan 1 of meerdere op de overloop zetten voor het badgoed. Zo stukjes bij beetjes raakt het huis eigenlijk af, welk een wonder ;-). De kleuren bevallen me ook nog steeds, alhoewel er boven wel een verfbeurt aan de ramen zou kunnen plaatsvinden. Vanwege het niet stofvrij maken (gewoon het schuurpoeder erop laten zitten) en daar met de lakverf overheen gaan komt er her en der blank hout te voorschijn omdat de verf er afvalt. Grrrrrrrrrrr. Ik heb geen zin in werklui in huis, ramen open, stofzooi en alle andere ellende. Maar zelf doen is ook geen optie, ik weet nog steeds niet goed wat ik daar nou mee moet.

 
Van uit de tuin gezien
van binnen uit

Zondag
De pergola staat. Gisteren heb ik het stuk tuin ervoor meteen maar schoongemaakt (waar heb je hier een tuinman voor !!!!!!) en diverse Canna's, die ik eerder gezaaid had en daar reeds enige tijd in potten stonden, in de grond gedaan. Ik heb de tuinman de gaten laten graven, de rest heb ik zelf gedaan, compost en oude stalmest erin, gat gevuld met water en de wortelkluit van de planten wat los gemaakt, zodat de voorwaarden voor een goede groei optimaal zijn.
Ook de bijzondere passiebloem, van de Franse traiteur gekregen, staat daar nu in de grond. Alle klimplanten zijn opgebonden, het is een fraai gezicht. Nu nog bedenken welke plantenbakken ik er aan ga hangen, misschien toch wel de cactusjes, die kunnen die directe zon goed hebben.
Het zou zomaar kunnen dat ik de rest van de tuinafrasteringen ook in ditzelfde ontwerp laat maken. Het heeft wel iets, vind ik zelf. De rest die ik ooit met die palmrekken heb gemaakt ziet er nu wat armoedig uit. Ook doordat de gaten van dit hekwerk groter zijn heeft het een ruimtelijker effect. En ook zal de wind er beter doorheen kunnen waaien. Vroeger heb ik ze gezet om de wind te breken, maar inmiddels zijn de struiken en bomen zo groot dat dat zeker niet meer nodig is.

 
en vanaf een ander punt
nog een keer

 

Ik heb Hazzam gisteren verteld dat ie onkruid moet gaan wieden, overal groeit gras waar het niet moet groeien. En wederom heb ik hem uitgelegd dat hij de sproeier moet gebruiken, met zijn gespetter is de tuin weer in het midden lager dan aan de zijkanten. Pfff, soms he, ze zijn zo eigenwijs, dan doen ze het een tijdje goed en dan, ja hoor, weer op hun eigen manier.
Wat hij dan ook niet snapt is dat het sproeien ook plagen tegen gaat. De pindakaassenne is ongeveer volledig kaalgevreten door rupsen van het koolwitje. Simpel, er dartelen koolwitjes in de tuin, die leggen eitjes op acacia-achtigen. Als je regelmatig sproeit dan spoelen de meeste eitjes weg. Een paar mogen van mij best tot ontwikkeling komen, ik vind het wel een schattig gezicht die dansende witte vlinders. Nu zijn er dus tig rupsen die hij met chemische middelen wil bestrijden. Niet dus. Er is een simpeler en milieuvriendelijker trucje, sproeien. Want als je dan weer sproeit dan komt dat in de rest van de voedselketen, bij de vogels, de gekko's en salamanders en vervolgens zelfs bij mijn poezenbeesten. Klinkt logisch toch?

 
De ´zusjestuin´
en een doorkijkje naar de voorkant

 

De tuin is dit jaar redelijk bestand gebleken tegen de hitte, we hebben gelukkig ook niet al te veel wateruitval gehad, en wellicht met het ouder worden van de planten zijn ze ook wat minder gauw noodruftig. Wel zijn bijna alle zaailingen en lieve plantjes uit Nederland overleden. Aja, in september begin ik gewoon weer opnieuw.

 
De bananen van dit jaar
en nog een trosje

Yes we have banana´s again

Vandaag de laatste vitrage gestreken, ook beneden is alles weer fris, de grauwsluier voorbij ;-). Terwijl ik toch bezig was met het strijkijzer heb ik mijn lange tuinjurk meteen gerepareerd, daar was al tijden een winkelhaak in, eergisteren is daar een fikse scheur onderin bijgekomen. Met van dat reparatiedoek is alles netjes aan elkaar geplakt en kan ik die jurk weer met goed fatsoen dragen. Het laatste klusje is de dvd's in de nieuwe bakken plaatsen. Mijn idee van dozen van gelijke hoogte is niet helemaal goedgekomen, wel een beetje mijn eigen schuld wellicht, onderin is er meer ruimte en tja, daarvoor zijn de laden dus ook groter. Maar niet zo vreselijk, ik moet nu alleen goed verzinnen hoe ik het ga doen. Want de muziekcd's wil ik dus van bovenaf kunnen lezen, de films is een kwestie van de lijst met nummers hanteren, kan ik per lade een printje van maken, zodat ik precies weet waar wat zit. Ik kom er wel uit, heeft effe tijd nodig omdat ik geen zin heb om dingen te blijven overpakken.

Alle deurtjes en deuren van de kasten in het huis zijn weer rechtgehangen, alle klinken en sloten werken weer, de badkamer heeft een nieuw stuk post en deur én een nieuwe klink, heerlijk, eindelijk. Ik hoef niet meer bang te zijn dat iemand zich per ongelukt opsluit in een van de kamers.
Het zijn zo van die klusjes die een keer gebeuren moeten, maar ja. Het kan soms een tijdje duren voor je iemand gevonden hebt die dat, zonder van alles te verraggen, kan doen.

Donderdag alweer, druk bezig geweest met van alles en nog wat en tussendoor nog wat filmpjes gekeken, we zien hier allemaal uit naar het einde van de hete tijd, veel mensen hebben het langzamerhand daar wel mee gehad en we verlangen naar koeler weer, zodat je weet buiten kunt leven ; -).
Vandaag evenwel gaat toch de wintertijd in, alle andere landen in het Midden Oosten doen dit rond de normale tijd in oktober, maar nee, terwijl de mussen nog van het dak vallen (bij wijze van spreken) stelt Egypte op 20 augustus de wintertijd in. Aja, de logica hier is me al vaak ontgaan, de komende dagen zal het hier wel weer chaos zijn, want niet iedereen is dan weer op de hoogte van de veranderde tijd..........

Never a dull day in Egypte, nietwaar?

Hurghada 20 augustus 2009